Quantcast
Channel: Leveranstidningen Entreprenad » Produktnytt
Viewing all 272 articles
Browse latest View live

Föraren i fokus

$
0
0
Vattnet fylls på nere vid marken i Hamms nya vält DV+70i.Vattnet fylls på nere vid marken i Hamms nya vält DV+70i.
Vattnet fylls på nere vid marken i Hamms nya vält DV+70i.

Vattnet fylls på nere vid marken i Hamms nya vält DV+70i.

Wirtgen Group hanterar flera olika maskinmärken och hade en välfylld monter på Svenska Maskinmässan.

För Vögeles del var det kanske nya läggaren 700-3i som var mest intressant.

– Det är en helt ny konstruktion, mer användarvänlig med flyttbar kontrollplanel, säger Mattias Johansson, vd på Wirtgen Sweden AB.

Läggaren klarar bredder från 50 centimeter till tre meter, förklarar han.

– Vem som helst ska kunna använda den.

I Wirtgens monter hittar vi också nya fräsen Wirtgen 120ri.

– En finess med den är att man kan se trumman uppifrån, maskinen har också ett patenterat ben som kan vinklas så att maskinen tar mindre plats, säger Mattias Johansson.

Maskinen ska också vara bekvämare att använda, sikten över fräsvalsen ska vara bättre och produktiviteten ska ha ökat lovar han.

– Fräsen har ett nytt nivelleringssystem som gör att den blir ännu mer användarvänlig och en bra siktlinje från stolen.

Han visade också Hamms uppdaterade vält HD12 som bland annat fått en termometer i fronten som mäter hur varm asfalten är, den har också försetts med en integrerad packningsmätare som med olika färger visar packningstillväxten.

Det är ett önskemål från svenska kunder, svenska entreprenörer är krävande och det gör att vi i Norden ligger i teknikfronten, kommenterar Mattias Johansson.

Hamms vält DV+70i fanns också med på Svenska Maskinmässan.

Det är en helt ny modell med ett nytt förarkoncept, säger Mattias Johansson.

Maskinen ska vara enklare att använda, bland annat för att förarstolen är rättvänd.

Det är unikt för oss, säger Mattias Johansson.

En annan finess är att vattnet fylls på nära marken.

Det blir mycket enklare än att klättra upp ovanpå maskinen, kommenterar Mattias Johansson.

Maskinen finns i två storlekar, Hamm DV+70i på sju ton och Hamm DV+90i på nio ton.

 ———————————————————————————————————

Ettan no 11 2016Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram


Häggblom samarbetar med SSAB

$
0
0
SSAB:s Dan Olsen och Häggbloms Fredrik Andersson skakar hand när samarbetsavtalen mellan de två företagen var underskrivna.SSAB:s Dan Olsen och Häggbloms Fredrik Andersson skakar hand när samarbetsavtalen mellan de två företagen var underskrivna.
SSAB:s Dan Olsen och Häggbloms Fredrik Andersson skakar hand när samarbetsavtalen mellan de två företagen var underskrivna.

SSAB:s Dan Olsen och Häggbloms Fredrik Andersson skakar hand när samarbetsavtalen mellan de två företagen var underskrivna.

För att få använda SSAB:s Hardox stål måste man uppfylla vissa kriterier både när det gäller design och tillverkningskvalitet, ett faktum som Häggblom lyfte fram på Maskinexpo genom att högtidligt skriva under dokumenten ute på mässan.

Det är en kvalitetsstämpel, säger Dan Olsen, ansvarig säljare i södra Sverige på SSAB.

Vi har gjort revision och det kommer att fortgå löpande med årliga utvärderingar, säger Rikard Svärd, area sales manager SSAB special steel i Skandinavien.

Fredrik Andersson, säljare på Häggblom i Sverige, berättar att företaget fått noggranna instruktioner i hur man ska behandla materialet.

Vi har redan gjort en del förändringar, vi tar till exempel in plåten i rumstemperatur innan vi skär den och vi svetsar på ett lite annorlunda sätt.

Så fort papperet var underskrivet var det officiellt att företaget får använda SSAB:s Hardox, Häggbloms Sverige samarbetar dock med SSAB även på ett annat sätt.

Det är lite unikt både i Finland och i Sverige, vi samarbetar både med Hardox in my body men också med Hardox Wearparts, säger Fredrik Andersson.

Samarbetet med Hardox Wearparts innebär att Häggblom ska kunna tillhandahålla vissa tjänster och slitdelar.

Vi ska lagerhålla till exempel plåt till krossar och vara SSAB:s förlängda arm, vi ska både sälja färdiga produkter och detaljer, det kan också handla om saker vi tar fram åt kunderna, säger Fredrik Andersson.

Uppdraget kommer att innebära en del investeringar för Häggblom i Sverige, enligt Fredrik Andersson ska man till exempel köpa in skärmaskiner och lagerhållningsplatser, det blir också aktuellt med nyanställningar.

Häggblom omsätter cirka 230 miljoner kronor om året, det mesta i Finland.

Det finns expansionsplaner i Sverige, Häggblom har en mycket stark konstruktionsavdelning och tar fram gigantiska grävarmar och underreden, de har mycket produkter i pipen, kommenterar Fredrik Andersson.

SSAB kan bli ett viktigt bollplank i detta arbete hoppas Häggblom och enligt Dan Olsen gynnar ett sådant samarbete båda parter.

Det är väldigt viktigt för SSAB också, när vi stöter på en kund som behöver en mindre slitdel kan vi hänvisa till Häggbloms, det blir en win-win situation där vi gör kunden nöjd och Häggbloms får ett uppdrag.

 ———————————————————————————————————

Ettan no 11 2016Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Stöttåliga sensorer

$
0
0
Robert Nilsson tror att mindre entreprenörer har stor nytta av att kunna mäta själva.

Robert Nilsson tror att mindre entreprenörer har stor nytta av att kunna mäta själva.

De nya sensorerna var riktigt färska när Scanlaser visade upp dem på Maskinexpo, som gick av stapeln i slutet av maj, den första juni lanseras de nya produkterna.

– Det blir faktiskt en stor förändring, de nya sensorerna klarar både stötar och fukt bättre, våra grävsystem blir därmed ännu driftssäkrare, säger Robert Nilsson, regionchef Scanlaser region östra.

Mikael Nilsson, GPS-specialist visar upp vad som behövs för att använda handhållen GPS.

Mikael Nilsson, GPS-specialist visar upp vad som behövs för att använda handhållen GPS.

En lite äldre nyhet i Scanlasers Maskinexpomonter var att företagets handburna GPS uppdaterats på flera sätt.

– Det kom redan i fjol men vi går ut brett med det nu, säger Robert Nilsson.

Konceptet innebär att man har en handenhet (CC80), en Leica Icon GPS 60 och ett Icon Field datorprogram.

– En stor nyhet är att handenheten blivit mer lättanvänd både för maskinister och maskinägare.

Robert Nilsson tror att en enklare hantering kan betyda mycket, inte minst för mindre entreprenörer men även på projekt där man inte alltid har tillgång till mätpersonal.

– Man får mer kontroll över sitt projekt, man ser ritningen i skärmen när man är ute och går, ser brunnar, diken med mera.

 ———————————————————————————————————

Ettan no 11 2016Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Lättare byta märkt slang

$
0
0
Leif Clevesjö ser stora fördelar med att märka hydraulslangarna.Leif Clevesjö ser stora fördelar med att märka hydraulslangarna.

Slangar brister, och även om de inte gör de blir de gamla och måste bytas ut, ett faktum som Hydroscand gärna tog upp i sin monter på Maskinexpo.

Företaget har 60 butiker över hela landet och 38 mobila enheter, de allra flesta fullutrustade servicebussar som rycker ut när det kniper på ett entreprenadföretag, en industri, ett värmeverk etcetera.

Entreprenadsidan är stor, särskilt i storstäderna där produktionen måste pågå dygnet runt i de stora projekten, säger Leif Clevesjö, konceptansvarig för Hydroscands Slangexpress.

Leif Clevesjö ser stora fördelar med att märka hydraulslangarna.

Leif Clevesjö ser stora fördelar med att märka hydraulslangarna.

Det handlar inte alltid om akututryckningar, företaget utför både förebyggande uppdrag och kan också stå i beredskap vid känsliga projekt.

När flygplatsen i Norrköping skulle asfalteras stod vi beredda hela tiden, det fick inte stanna av, kommenterar Leif Clevesjö

Han konstaterar också att jouruppdragen blir fler och fler, detsamma gäller de förebyggande uppdragen.

– Ett exempel är att Infranord tar in oss vid sina vinterrevisioner, då går vi igenom all utrustning och kollar över slang- och ledningskapaciteten.

Även entreprenörer tjänar på att lägga lite tid på förebyggande underhåll tror han.

Vi kan till exempel förbesikta slangarna åt dem och byta det som behöver bytas.

En nyhet i Hydroscands monter var företagets nya slangmärkning – Tracking code – som funnits i företagets butiker i ungefär ett halvår.

Vi märker upp slangarna så om man köper en slang i Kiruna och den går sönder i Ystad är det bara att ringa och ange numret så kan vi tillverka precis rätt slang.

Tanken är att den monterande slangen förses med en slitstark etikett med en unik kod, utifrån dessa data kan man sedan identifiera både slangtypen, ledningskomponenterna och eventuella tillbehör, märkningen ska också visa när slangen tillverkades och man ska därför kunna tillverka en exakt likadan slang.

Metoden är användbar inte minst i industrin, förklarar Leif Clevesjö.

Vi är med och monterar de märkta slangarna och när de sedan byts efter fem år kommer vi med färdiga slangset, det minskar tiden för driftsstoppet.

 ———————————————————————————————————

Ettan no 11 2016Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Larvburen lift från Italien

$
0
0
Björn Carlsson tror att behovet av elektriska maskiner kommer att öka.Björn Carlsson tror att behovet av elektriska maskiner kommer att öka.
Björn Carlsson tror att behovet av elektriska maskiner kommer att öka.

Björn Carlsson tror att behovet av elektriska maskiner kommer att öka.

Carlsson & Co hade med sig en ny serie larvgående italienska liftar till Svenska Maskinmässan, en produkt man salufört i bara ett år.

– Det är en kompakt lift som går på larver, den kan därför ta sig fram bra även på sämre underlag, säger Björn Carlsson, delägare i företaget.

Terrängegenskaperna i kombination med det kompakta formatet gör den lämplig för en hel radda jobb anser han.

– Den passar bra för arbete i trädgårdar, på baksidan av hus, för trädbeskärning, målning eller på ställen där man inte får göra spår i marken.

– Den har dessutom direktverkande hydraulik och blir därmed felsäker och enkel att hantera.

Easylift finns i storleken 13-36 meter.

– Vi har sålt mest av de mindre, främst 13 meter men också 15 och 18 meter, säger Björn Carlsson.

Han lyfte också fram en elektrisk minidumper. Danska Twinca Contractors dumprar går på batteri och kan köras i cirka sex timmar på en laddning, den minsta modellen hade fått följa med till Solvalla.

Den lastar 500 kg och har bland annat används under bygget av Nya Karolinska, säger Björn Carlsson, som tror stenhårt på elektriska maskiner.

Där finns framtiden och det behöver inte ens dröja särskilt länge.

 ———————————————————————————————————

Ettan no 11 2016Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Smidig återvinning utlovas

$
0
0
Maskinen ska vara kompakt och produktiv. Foto: Sandvik

Maskinen ska vara kompakt och produktiv. Foto: Sandvik

Sandvik hade tagit med sig en helt ny mobil hybridsorterare till Maskinexpo, Rupert Crabtree, försäljningschef för krossning och sortering i Sverige, betonar dock att hybrid i detta fall inte syftar på driften, utan på användningsområdet.

– Den kan användas för grovsortering, återvinning med mera, men också för finsortering – det är mindre vanligt i en och samma maskin.

QE241 har lamellmatare med variabel hastighet. Den dubbeldäckade siktlådan är 3 500 gånger 1 240 millimeter, den beskrivs som ”aggressiv” och uppges ge den största siktarean i klassen.

Vi har sett att den har en prestanda nästan som en ren sorterare, med rätt siktmedia får man ut två kalibrerade produkter, säger Rupert Crabtree.

Han tror att sorteraren passar för mindre entreprenörer där sorteringen inte är huvudsysslan och lyfter gärna fram att den kompakta maskinen, som med sina 18 ton är Sandviks minsta, är mycket lättflyttad, transportörerna kan till exempel fällas ihop hydrauliskt.

Rupert Crabtree ser en stor fördel i att maskinen är så lätt att flytta.

Rupert Crabtree ser en stor fördel i att maskinen är så lätt att flytta.

För 18 ton behövs ingen dispens för transport, det räcker att köra upp den på ett traktorsläp till skillnad från med en 60-tonsmaskin, då krävs planering, säger Rupert Crabtree, som tillägger att maskinen ändå har den största sikten i klassen.

Maskinen har dessutom tvåväxlade larvband, något som enligt Sandvik innebär att verket kan flyttas enkelt även mellan olika uppdragsplatser.

Transportören är 1 200 millimeter bred och utlovas klara tuffa överkornsmaterial, finare och medelstort material går på två hydrauliskt hopfällbara sidotransportörer.

En annan fördel är att båda produktbanden kan sättas på samma sida av maskinen.

Det är bra till exempel om man jobbar i ett trångt utrymme, på en återvinningscentral eller mot en bergvägg.

Banden kan sättas på maskinens båda sidor.

Det enda som krävs för att flytta bandet är en kran och några timmars jobb, säger Rupert Crabtree.

QE241 kom 2015 men lanserades sent på året och visades för första gången i Sverige på Maskinexpo.

Den kan använda flera olika siktmeder och enligt Rupert Crabtree kan maskinen ta sig an det mesta.

Den kan sortera i stort sett vad som helst, natursten, jord eller andra typer av massor.

Sandvik hade bara en maskin med sig till Maskinexpo, valet föll just på denna eftersom intresset för återvinning har vuxit, förklarar Rupert Crabtree.

Det kunderna vill ha är en lättflyttad smidig maskin med bra kapacitet, den är perfekt för åkeribranschen eller de som har en mindre täkt eller verksamhet.

 ———————————————————————————————————

Ettan no 11 2016Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Tydligt från Topcon

$
0
0
Niclas Bengtsson ser många fördelar med Topcons nya kompakta millimetermottagare.Niclas Bengtsson ser många fördelar med Topcons nya kompakta millimetermottagare.
Niclas Bengtsson ser många fördelar med Topcons nya kompakta millimetermottagare.

Niclas Bengtsson ser många fördelar med Topcons nya kompakta millimetermottagare.

Blinken Tools hade med sig Topcons nya digitala millimetermottagare Topcon LS100-D till Maskinexpo.

Den är bara två månader gammal, förklarade Niclas Bengtsson, försäljningschef på Blinken Tools.

Han tror att mottagaren ska passa särskilt bra för entreprenörer inom mark och anläggning.

Man får en indikering direkt, på millimetern när, och ser om man är över eller under.

Mottagaren ska tydligt visa eventuella höjdavvikelser direkt i displayen, den har också en display på baksidan, trefärgslysdioder som indikerar höjden och ett 90 millimeter högt mottagningsfönster som ska göra det enkelt att finna laserhöjden.

Mottagaren har dessutom en pausknapp som kommer till användning om man behöver spara en avläsning temporärt.

Formatet är smidigare och mätområdet är optimalt trots att den är så liten, förklarar Niclas Bengtsson.

Mottagaren är försedd med larm som anger om instrumentet den hamnat snett eller om batterispänningen är låg.

Mottagaren är försedd med magneter i toppen och ska lätt kunna fästas på plåtdetaljer.

 ———————————————————————————————————

Ettan no 11 2016Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Rumplöst med hjul

$
0
0
Daniel Gustavsson och Bo Holmqvist trivdes på Svenska Maskinmässan.Daniel Gustavsson och Bo Holmqvist trivdes på Svenska Maskinmässan.
Daniel Gustavsson och Bo Holmqvist trivdes på Svenska Maskinmässan.

Daniel Gustavsson och Bo Holmqvist trivdes på Svenska Maskinmässan.

Maskinia hade tolv Doosanmaskiner på plats på Svenska Maskinmässan, färskast av dem alla var möjligen Doosan 165.

– Det är en prototyp som visades på Bauma, när den är klar här ska den vidare till Norge, säger Daniel Gustavsson.

Maskinen är Doosans första kortrumpa på hjul.

Den har inget överhäng alls, säger Daniel Gustavsson.

Maskinias grundare Bo Holmqvist, fanns också med på mässan, han är i dag vice vd och ansvarig för företagets begagnatverksamhet och det var han som tog in det koreanska märket till Sverige för 26 år sedan.

Det är en enkel och bra maskin, lätt att serva och lätt att komma överens med, sammanfattar han.

Men viktigast av allt är att den har ett fantastiskt hydraulsystem.

Han lyfter också fram farten.

Doosans hjulburna maskiner går i 40-45 kilometer i timmen när konkurrenterna klarar 30-35. Det är en stor skillnad, man följer lätt med i trafikrytmen.

Sexcylindriga motorer är en annan fördel anser han.

Maskinerna går tystare och drar mindre bränsle eftersom man inte behöver anstränga en större motor, den går lugnt och den går tyst.

En annan ny Doosangrävare var Doosan DX57.

– Det är en uppgradering av DX55, med tier 4 motor, ny hydraulik och nya däck, säger Bo Holmqvist.

Namnet till trots väger maskinen 6,5 ton och Maskinia lyfter gärna fram den nya hytten i kolfiber.

Den är lika stor som hytten i de större maskinerna mycket bekvämare och försedd med backkamera, säger Bo Holmqvist.

Han trivdes i solen på Solvalla, redan på första mässdagens förmiddag hade han domen klar.

Det är ett perfekt mässområde för branschen, lagom stort och mitt i stan – en ren maskinmässa av proffs för proffs.

 ———————————————————————————————————

Ettan no 11 2016Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram


Lätt, starkt och hållfast

$
0
0
Rör som ska klara att transportera tuffa material som våt betong, jord, grus och järnslam.Rör som ska klara att transportera tuffa material som våt betong, jord, grus och järnslam.

Efter förvärvet av Ruukki för ett par år sedan satt SSAB med en bred flora av stålprodukter med olika kvaliteter och varumärken. Sedan ungefär ett år har företagets sortiment inom höghållfasta konstruktionsstål bestående av varumärkena Domex, Optim och Weldox samlats under det gemensamma varumärket Strenx.

Marknaden efterfrågar stålprodukter som är starkare, lättare och mer hållbara. Nu kan vi erbjuda en omfattande portfölj med stål som är starkt även i tunna dimensioner. När det gäller styrka och dimensioner kan vi med Strenx erbjuda ett utbud av konstruktionsstål som ingen annan tillverkare kan matcha, säger Per Olof Kull på SSAB.

Strenx utlovas omfatta världens största urval av höghållfasta konstruktionsstål både vad det gäller hållfasthet och dimensioner. I sortimentet ingår plåt-, band- och rörprodukter i tjocklekar från 0,7 till 160 millimeter och sträckgränsintervall från 600 till 1 300 Mpa, vilket är det starkaste stålet som finns på marknaden.

Strenx utlovas omfatta världens största urval av höghållfasta konstruktionsstål både vad det gäller hållfasthet och dimensioner.

Strenx utlovas omfatta världens största urval av höghållfasta konstruktionsstål både vad det gäller hållfasthet och dimensioner.

Enligt tillverkaren innebär det att skickliga konstruktörer kan minska vikten på stålkonstruktioner med så mycket som 40 procent eller till och med mer utan att funktionen försämras.

I montern fanns även rundstång och rör i Hardox-stål.

Egenskaper som slitstyrka och livslängd är desamma som i motsvarande plåtprodukter. Stången kan exempelvis användas i siktgaller medan rören gör sig väldigt bra i betongpumpar. Men de står inte bara emot våt betong utan har också hög motståndskraft mot bland annat jord, grus och järnslam, säger Per Olof Kull.

Och fördelen för kundens kund är, enligt företaget, att produktens livslängd minst fördubblas – ända upp till tiodubblad livslängd utlovas. Samtidigt innebär det att konstruktionerna blir avsevärt lättare jämfört med konventionella stålkvaliteter. Översatt till praktisk betydelse innebär det, enligt företaget, exempelvis att de som använder produkterna bland annat kan tillverka kranar som når längre, släpvagnar med ökad lastförmåga och lastbilar som behöver mindre bränsle.

SSAB kan dessutom glädjas åt att efterfrågan på metallprodukter ökar igen.

Det har varit några tuffa år, men det börjar gå åt rätt håll. Våra kunder har bra tryck och det gör att vi har fullbelagt i Borlänge och hög beläggning i Finland.

Morgan Andersson

1

 

2

Rundstång i höghållfast stål som exempelvis kan användas i siktgaller.

Bra start på året för finska väghyvlar

$
0
0
Rekordåret 2008 lämnade 25 väghyvlar Veekmas fabrik. 2016 har börjat bra för det finska företaget där svenska kunder redan beställt fem maskiner hittills i år.Rekordåret 2008 lämnade 25 väghyvlar Veekmas fabrik. 2016 har börjat bra för det finska företaget där svenska kunder redan beställt fem maskiner hittills i år.

Sedan starten 1982 har drygt 300 väghyvlar rullat ut till kund från Veekmas fabrik. Rekordåret 2008 lämnade 25 väghyvlar fabriksgolvet.

Efter diverse förvärv under resans gång är företaget i dag Nordens enda väghyveltillverkare med rättigheterna till väghyvelproduktion från välkända varumärken som Lokomo, Lännen, Nordverk, Mattsson och Vammas. Med sin kundorderstyrda produktion har företaget hittat kunder över praktiskt taget hela världen, men bland de prioriterade marknaderna finns förstås Sverige där inte minst gruvindustrin hittat lämpliga maskiner i de lågbyggda och kraftigt förstärkta enheter som tagits fram speciellt för de tunga arbeten som krävs i gruvnäringen.

Bland de två hyvlar som levererats till svenska kunder hittills i år finns en FG 15 C, en koloss på 19 ton som är den andra i sitt slag som köpts av Zinkgruvan Mining.

Med en höjd på cirka 2,7 meter och en vändradie på 7 075 millimeter är den användbar även på ytor som annars kan vara besvärliga för maskiner i den storleken. Med en steg IV-motor på 160 kilowatt från Volvo Penta och kraftigt förstärkt huvudram och chassi är den dessutom tillräckligt kraftfull för att klara de tyngsta uppgifterna inom ramen för nuvarande utsläppskrav.

Vi säljer en hel del till gruvorna. Zinkgruvan köpte sin första 2008 och har använt den i treskift. Nu används båda. Det är en styrka för oss att vi har lågbyggda modeller i tre storlekar, säger Zbigniew Kolakowski, teknisk chef på Veekmas Svenska.

Men Zbigniew Kolakowski lyfter fram fler anledningar till att köpa den finska väghyveln: sikten, servicevänligheten, räckvidden, ergonomin, och maskinens power shift med automat – faktorer som bland annat visades upp på de två maskiner som visades på Maskinexpo. Både FG 2428 och RG 281 har redan presenterats i Leveranstidningen Entreprenad i samband med introduktionen i Sverige för ett år sedan.

Tio tons last i Ausas största dumper

$
0
0
Trots kompakta mått och låg egenvikt kan Ausas största hjuldumper bära tio ton eller ungefär 4 790 liters last.Trots kompakta mått och låg egenvikt kan Ausas största hjuldumper bära tio ton eller ungefär 4 790 liters last.

Ausas tungviktare D 1000 APG var en av fem dumprar som Ausa visade på vårens Bauma i München. På Maskinexpo var det dags för den svenska marknaden att lära känna den fyrhjulsdrivna spanska dumpern med egenvikt på strax under fem ton och 180 graders sviveltippning.

Det är en kompakt och kraftfull hjuldumper med mycket brett användningsområde, perfekt för schaktarbeten, byggen, rivningsuppdrag med mera. Dumpern kan även utrustas för användning på järnväg, lovar Magnus Andersson, vd på importören Shamrock Truck.

Den rymliga hytten ger god sikt åt alla håll och ger även fri sikt över lasten vid både lastning och tippning. Värme och ventilation bidrar till att lyfta förarmiljön samtidigt som säkerheten får sitt med hjälp av bland annat kamera både fram och bak som gör att föraren får koll över maskinens närområde via hyttens sjutumsskärm.

Ausas små teleskoplastare har tagits emot väl på byggarbetsplatserna, enligt Magnus Andersson, vd för den svenska importören.

Ausas små teleskoplastare har tagits emot väl på byggarbetsplatserna, enligt Magnus Andersson, vd för den svenska importören.

Kubotamotorn utlovas ge en toppfart kring 38 km/h, men också ett högt vridmoment, vilket tillsammans med bland annat kraftöverföringen med momentomvandlare ska räcka till för att klara stigningar på upp till 60 procent. För att klara utsläppskraven används dieselpartikelfilter.

En bakre integrerad motvikt ger bra stabilitet och skydd mot stötar, viket i sin tur innebär att den lämpar sig väl för körning i terräng. Ausa är dessutom ensamt om att tillverka tiotonsdumprar med vippbar skopa, säger Magnus Andersson.

Tysk hyveltillverkare fyller 60

$
0
0
HBM:s nya hyvel ska ha en bekvämare hytt.

HBM:s nya hyvel ska ha en bekvämare hytt.

Tyska HBM:s nya hyvel 120TA tronade i svenska återförsäljaren Hjerpes Maskincentras Maskinexpomonter. Modellen visades upp på Bauma tidigare i vår, med ny steg IV-motor och en ny hytt som utlovas vara både större och bekvämare hoppas tyskarna bakom maskinen locka fler svenska kunder.

Ska man arbeta 8-12 timmar i en maskin är det viktigt att den är bekväm, konstaterar Heiko Rohnstein, försäljningschef på HBM-Nobas.

HBM fyller 60 år i år, företaget föddes i östtyska Halle och när de två tyska staterna förenades för drygt 25 år sedan köptes företaget upp av västtyska Papenburg Maschinenbau, som också ägde grävmaskinstillverkaren Nobus Excavator. När ägarna sedermera lade ner sin tillverkning av grävmaskiner flyttade hyvlarna in i den forna grävmaskinsfabriken i Nordhausen.

Heiko Rohnstein anser att hyvlar är en liten men bra nisch att verka inom.

Det finns inte många tillverkare och trots att vi är så små har vi en bra chans att vara med och tävla.

HBM-Nobas har 130 anställda och tillverkar 200-250 hyvlar per år.

Heiki Rohnstein uppskattar HBM:s svenska återförsäljare Hjerpes Maskincentra. – Det finns inte många tillverkare och trots att vi är så små har vi en bra chans att vara med och tävla.

Heiki Rohnstein uppskattar HBM:s svenska återförsäljare Hjerpes Maskincentra.

Vi har två procent av världsmarknaden som totalt är kanske 11 000- 15 000 per år, säger Heiko Rohnstein.

Hemma i Tyskland är man dock rätt stora.

Heiki Rohnstein uppskattar HBM:s svenska återförsäljare Hjerpes Maskincentra.

Där slåss vi med Case om förstaplatsen, vi säljer 60-80 enheter per år i Tyskland.

Men även den europeiska marknaden är rätt liten och därför måste till och med en liten tillverkare som HBM ta sig ut i stora vida världen, förklarar han.

Vi har verksamhet i Afrika, Asien, Sydamerika men inte i Nordamerika, det är för svårt för en liten tillverkare.

Till Sverige kom HBM för fem år sedan, företagets produkter säljs av Hjerpes Maskincentra.

Vi är mycket glada över vårt samarbete med Hjerpes, de är experter på hyvlar, de säljer dem inte bara, de använder dem. Det är en fördel, de vet vad de talar om, kommenterar Heiko Rohnstein.

HBM vill gärna sälja mer i Norden och anpassar hyvlarna som letar sig norrut för både snö och vinter.

Vi har en ”swedish edition” med extra belysning och snöutrustning.

Ett år innan företaget landade på den svenska marknaden fick man en norsk återförsäljare, ett par år senare skaffade man sig en dansk.

Vi letar fortfarande återförsäljare i Finland, annars täcker vi in Norden rätt bra, säger Heiko Rohnstein.

 ———————————————————————————————————

Ettan no 11 2016Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Brittiska dumprar

$
0
0
DSC_0139DSC_0139

DSC_0139Stig Machine har tagit in ett nytt märke, som de visade upp för första gången på Svenska Maskinmässan.

– Vi säljer mycket Bomag och det har funnits en hel del förfrågningar på mindre dumprar, förklarar Börje Westin, produkt- och säljchef på Stig Machine.

Det nya märket togs in efter noggrann research.

– Vi tittade på många dumprar innan vi föll för dessa, de går bra, de har en stabil hydraulik och de är tillverkade av bra komponenter, säger Börje Westin.

Thwaites är en renodlad dumpertillverkare och det bådar gott, anser Stig Machine.

– Maskinerna går tyst och de är snabba i hydrauliken

I serien finns maskiner på 1-9 ton, på mässan nöjde Stig Machine sig med att visa upp två maskiner på 1,5 respektive 4,5 ton.

– Vi har redan fått mycket positiv respons på maskinerna, det säljs 100 stycken per år i Danmark och vi tror det kan gå bra i Sverige också.

 ———————————————————————————————————

Ettan no 11 2016Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Rätt riktning i ny läggare

$
0
0
Stefan Carlsson och Stephan Madsen i hytten, som fått de fördelar som redan finns i de större maskinerna.Stefan Carlsson och Stephan Madsen i hytten, som fått de fördelar som redan finns i de större maskinerna.
Stefan Carlsson och Stephan Madsen i hytten, som fått de fördelar som redan finns i de större maskinerna.

Stefan Carlsson och Stephan Madsen i hytten, som fått de fördelar som redan finns i de större maskinerna.

Atlas Copcos nya hjulläggare SD1800W är en citypaver som ska ha fått det bästa från de större maskinerna.

– Den har en förbättrad skrid som gör att den lägger stabilare, säger Stefan Carlsson, försäljningsingenjör på Atlas Copco.

– Den har också en mer ergonomisk hytt, till exempel sitter man i rätt riktning när man kör – stolen är mitt på maskinen, förklarar Stephan Madsen, även han försäljningsingenjör på Atlas Copco.

Läggaren ersätter F1700, den har en läggningsbredd på 1,75–4,7 meter och instrumentbrädan är både höj-, sänk- och skjutbar, något som ska underlätta förarens arbete.

Maskinen har också fått en hydraulisk påskjutsbom.

– Den tar upp stötarna när lastbilen trycker på, det skyddar maskinen och gör att det inte blir märken i asfalten, säger Stefan Carlsson.

Maskinen visades för första gången i Sverige på Svenska Maskinmässan och första leverans till kund var planerad till veckan därpå.

 ———————————————————————————————————

Ettan no 11 2016Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Riktigt ruff rigg

$
0
0
Joachim Wagenius och André Hoonder framför den skräddarsydda maskinen.Joachim Wagenius och André Hoonder framför den skräddarsydda maskinen.
Joachim Wagenius och André Hoonder framför den skräddarsydda maskinen.

Joachim Wagenius och André Hoondert framför den skräddarsydda maskinen.

Vermeer Vikings vd André Hoondert säljer en hel del maskiner för styrbar borrning och i de allra flesta fall duger de fabriksnya maskinerna gott som de är. Ibland kräver dock kunderna lite mer.

Vi har en bra basprodukt som passar 80-85 procent av kunderna. 15 procent anpassar vi för speciella behov, berättade André Hoondert när Leveranstidningen Entreprenad hälsade på i företagets monter på Maskinexpo.

En dag i slutet av förra året ringde en av de där kunderna som kräver lite mer. Joachim Wagenius på JW Brunnsborrning var redan kund hos Vermeer Viking, han köpte sin första styrbara borrmaskin för fyra år sedan, när han ville utöka sin verksamhet som tidigare gått ut mest på att borra brunnar.

– Det blev mindre brunnsjobb och jag ville testa lite nya saker, säger Joachim Wagenius, som också fanns med i Vermeer Vikings Maskinexpomonter.

Den där första maskinen följdes av tre till och när det var dags att köpa in ytterligare en rigg visste han vad han precis ville ha – en D23X30 borrigg, men en skräddarsydd variant.

– Joachim var mycket noga med hur han ville ha det, det var viktigt både med längden, höjden och frigången, säger André Hoondert.

JW Brunnsborrnings maskiner lever ett tufft liv. Företaget täcker in hela Norrland, från Gävle till Kiruna, och borrningen sker ofta långt ifrån de farbara vägarna, i mer eller mindre oländig mark.

Joachim Wagenius ville därför ha en maskin skräddarsydd för norrländska behov.

Jag har mycket kabeljobb ute i terrängen, vi borrar under åar och vattendrag – jag måste kunna ta mig fram.

Han gillade basmaskinen, men ansåg att den kunde bli bättre, den var till exempel lite för lång och lite för smal för hans smak.

Han ville också att maskinen skulle bli så kompakt att både den och en stor kompressor fick plats på hans lastbilsflak.

Vi fick se till att maskinen rymdes så att han slipper köra ett extra släp, kommenterar André Hoondert.

Vermeer Viking fick också ta hänsyn till JW Brunnsbornings arbetsmetoder, anpassa kontrollerna och förstärka maskinen på precis rätt ställen.

Jag kör mycket med lufthammare och ekipaget måste byggas för att passa det, säger Joachim Wagenius.

André Hoondert minns uppdraget med glädje, men det var inte lätt.

Det var en extrem utmaning, D23 var en helt ny modell och vi hade ingen vana av maskinen, vi kände den inte.

Han ringde direkt den kom ut och ville ha den, vi försökte få honom att ta en annan modell, men han var envis!

Det tog tio veckor att bygga om maskinen som levererades i basutförande till den svenska återförsäljaren.

Den är helt ombyggd i Sverige av vår verkstad, säger André Hoondert.

I slutet av april kunde Joachim Wagenius ta sin nya maskin i bruk.

Det blev fantastiskt bra, säger han.

– Nu är det mycket lättare att etablera maskinen på borrplatsen, förr fick man ha dit en grävare som byggde en väg, nu kan man köra ut maskinen och är på plats direkt.

Maskinen då? Den fick en liten vilopaus över mässan, direkt efter Maskinexpo väntade nya norrländska uppdrag.

På måndag ska maskinen till Funäsdalen och borra kabel för ett elnät, det tar cirka 1,5 vecka. Sedan ska den till Hemavan och jobba, ler Joachim Wagenius.

 ———————————————————————————————————

Ettan no 11 2016Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram


Kompakt från Case

$
0
0
Magnus Rockler tror att Case skidsteers ska gå hem i Sverige.Magnus Rockler tror att Case skidsteers ska gå hem i Sverige.
Magnus Rockler tror att Case skidsteers ska gå hem i Sverige.

Magnus Rockler tror att Case skidsteers ska gå hem i Sverige.

Skidsteers Maskinia passade på att lansera Case skidsteers på Svenska Maskinmässan, en produkt som säljs i stora upplagor ute i stora vida världen men som hittills lyckats missa den svenska marknaden.

– I USA säljs fler Case skidsteers än något annat märke, säger Magnus Rockler på Case.

Men nu är det alltså dags även för svenska entreprenörer att få titta närmare på Case variant av kompaktlastare, Leveranstidningen Entreprenad har tidigare rapporterat om att Maskinia tar in Case kompaktlastare i år.

Det handlar om totalt tolv modeller varav åtta på hjul, från SL 130 till SV 300 och tipplaster från 1 200 kg till 2 700 kg och där det på bandsidan finns både vertikala och radiella modeller från TR 270 till TV 380 med tipplaster från 2 500 kg till 3 500 kg.

Det är en fantastisk produkt, en riktigt bra och robust maskin och vi ser en stor potential för den på den svenska marknaden, säger Magnus Rockler.

 ———————————————————————————————————

Ettan no 11 2016Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Platt och rund nyhet

$
0
0
Niklas Gedal hade en världsnyhet med sig till mässan – Stig Machines egen rundplatta.Niklas Gedal hade en världsnyhet med sig till mässan – Stig Machines egen rundplatta.

Niklas Gedal, produktchef på Stig Machine, kunde demonstrera den nya rundplattan på Svenska Maskinmässan.

– Vi har testat den i ungefär ett år, säger han.

Stig Machine började fundera på produkten för tre år sedan och har tagit fram den i ett joint venture med Bomag.

Vi köper in vibroelement och motor från Bomag och sätter ihop det i vår egen verkstad, förklarar Niklas Gedal.

Han konstaterar att rundplattan är en väldigt svensk produkt.

Niklas Gedal hade en världsnyhet med sig till mässan – Stig Machines egen rundplatta.

Niklas Gedal hade en världsnyhet med sig till mässan – Stig Machines egen rundplatta.

– I till exempel Tyskland använder man mer stampar.

Men där stampen slår ihop materialet vibrerar rundplattan det och det tycks vara en metod som går hem i Sverige.

Det är en enkel ”fram-och-bak-maskin” som kan svänga runt sin egen axel, säger Niklas Ekdal, som uppger att han fått god respons på mässan.

Vi har faktiskt sålt flera stycken redan.

Rundplattans formella namn är Solum Compaction SR1845. Den väger 96 kg och har en centrifugalkraft på 18 kilonewton. Gånghastigheten är 26 meter per minut och måtten 450×450 millimeter.

Enligt Stig Machine fungerar maskinen som en fram- och backgående vibroplatta som ska passa bra för till exempel rörgravar, gångbanor uteplatser och trädgårdsanläggningar.

Maskinen kan köras runt sin egen axel och beskrivs som lättmanövrerad. Den ska kunna köras efter kantstenar, brunnslock och längst in i ett hörn. Stig Machine hävdar att maskinen har en hög packningsförmåga och att remlösningen gör det möjligt att köra maskinen i många drifttimmar samtidigt som drivremmen har en lång livslängd.

 ———————————————————————————————————

Ettan no 11 2016Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Rune satsar i Ljungby

$
0
0
Rune Andersson trivdes på Solvalla och Svenska Maskinmässan.Rune Andersson trivdes på Solvalla och Svenska Maskinmässan.

Ljungby Maskins Rune Andersson sken som en sol under Svenska Maskinmässan.

– Det är en helt fantastisk mässa, kompakt och lättöverskådlig.

Solen lyser även på hemmaplan för Ljungbysonen, i pipeline ligger ett museum som bland annat ska rymma företagets första gaffeltruck från 1963, företaget har dessutom lagt 30 miljoner kronor på att bygga ut fabriken med 5 000 kvadratmeter, en anläggning som ska stå klar i höst.

– Vi måste öka produktionen eftersom efterfrågan blivit enorm, säger Rune Andersson.

Rune Andersson trivdes på Solvalla och Svenska Maskinmässan.

Rune Andersson trivdes på Solvalla och Svenska Maskinmässan.

Han konstaterar att hela branschen gått bra, men hävdar att de egna maskinerna fått ett särskilt uppsving.

– Vi har den modernaste hjullastaren, med ställbara pedaler, bra sikt över lastarmen och hyttfjädring. Det tycker entreprenörerna om.

Ljungby Maskin tillverkar hjullastare i storleken 9-35 ton och nytillskottet innebär att företagets produktionsanläggning blir totalt 23 000 kvadratmeter stor, enligt Rune Andersson kommer han också att behöva anställa ett tiotal personer och han räknar med att produktionen kommer att öka med cirka 15 procent.

Räcker det för att tillgodose den ökade efterfrågan?

– Nej, det räcker inte men jag ska inte öka mer, jag äter mig mätt varje dag och det duger gott, säger Rune Andersson.

Han uppger att det i så fall är mer intressant att förfina och förbättra produkten.

– Vi behöver inte vara störst, det räcker att vi är bäst.

 ———————————————————————————————————

Ettan no 11 2016Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Skärande vägvård

$
0
0
Sven Erik Nilsson tror att det finns stora pengar att spara in på att vårda vägen genom att skära den.Sven Erik Nilsson tror att det finns stora pengar att spara in på att vårda vägen genom att skära den.
Sven Erik Nilsson tror att det finns stora pengar att spara in på att vårda vägen genom att skära den.

Sven Erik Nilsson tror att det finns stora pengar att spara in på att vårda vägen genom att skära den.

Treman HB i Ljusdal fanns med på Maskinexpo, i montern hittar vi ägaren Sven Erik Nilsson bakom en vägg av modellmaskiner.

Det brukar vara populärt hos barnfamiljerna.

Med sig hade han också dock något han tror går hem hos entreprenörerna, ett eget kantskär som ska ta även under vägräcken och monteras i befintliga planerskopa.

Det har varit ett enormt intresse hittills, säger Sven Erik Nilsson.

Han har arbetat med skäret under en längre tid.

– Vi har vidareutvecklat en tidigare produkt.

Han kallar produkten Haka kantskär och den fanns med även på Maskinexpo i fjol – då som prototyp.

– Nu har jag byggt om den och ändrat lite vinklar.

Tanken är att skäret ska bultas fast i planerskopan, sedan är det bara att köra.

– Den följer bomberingen i vägen och skär vägkanten men skonar stödkanten, säger Sven Erik Nilsson.

Man kan ju köra rätt fort med hjullastare, men inte för fort förstås!

Tiltar man skäret får man dessutom en liten dikesanvisning, förklarar Sven Erik Nilsson.

Att skära bort en aldrig så liten kant kan få oerhört stor betydelse hävdar Sven Erik Nilsson, det ansamlas lätt material på vägkanten, sandningsand som flyter ut, växtlighet som får fäste. Det behövs inte mycket innan det blir en liten kant som i sin tur får vatten att ansamlas på vägen.

Det räcker med ett par centimeters kant så samlas det vatten, och det är när det går ner vatten i vägkroppen som det kan kosta stora pengar, säger Sven Erik Nilsson.

För att åtgärda en drabbad väg krävs grävmaskiner som går in, eller kanske en hyvel, resonerar Sven Erik Nilsson.

Då är det bättre att rensa innan.

Han har haft en del skär ute under året, och uppger att ett par av de kommuner som testat hävdar att de tjänade in investeringen på 2-3 veckor.

Man får också komma ihåg att de som tjänar de stora pengarna är vägägarna, de kan minimera reparationskostnaderna.

Kantskäret finns i två modeller, en större, för hjullastare i storlek L70 och uppåt, och en mindre, för hjullastare i storleken L70 och nedåt samt för redskapsbärare.

De kan också sättas på en hjulgrävare, då kan man rensa ett räcke från bägge håll, säger Sven Erik Nilsson.

Han är säker på att skäret kan spara in mycket pengar åt vägägarna, och har ett avslutande råd till entreprenörer som vill prova.

– Kör inte på timpenning!

 ———————————————————————————————————

Ettan no 11 2016Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Bönderna behöver entreprenad

$
0
0
LS kompaktlastare finns i storlekar upp till två ton.LS kompaktlastare finns i storlekar upp till två ton.
LS kompaktlastare finns i storlekar upp till två ton.

LS kompaktlastare finns i storlekar upp till två ton.

Lantbrukarna har det tufft och allt fler behöver bredda sin verksamhet för att klara sig. Entreprenad blir ofta ett naturligt komplement för de maskintunga jordbrukarna och Lantmännen Maskin, som säljer jordbruksmaskiner, utökar därför sitt sortiment med entreprenadmaskiner.

– Jordbrukarna behöver kunna göra allt mer vid sidan av jordbruket och entreprenad – men också snöröjning och grönyteskötsel – blir därför en viktig inkomstkälla, konstaterar Björn Nordgaard, kommunikationschef på Lantmännen Maskin.

Lantmännen Maskin har dragit sina slutsatser och tar därför in nya produkter i sitt sortiment.

– Fokus ligger alltjämt på lantbruk men ambitionen är att öka inom entreprenad.

Företaget, som ingår i samma koncern som Volvos svenska återförsäljare Swecon, säljer bland annat Fendt och Valtra, maskiner som man nu kan få entreprenadutrustade.

– Swecon kompletterar oss, de har större maskiner, kommenterar Björn Nordgaard.

Han ser ingen risk att de två ska konkurrera med varandra, bland annat eftersom de entreprenadmaskiner Lantmännen Maskin tar in kommer att vara lite mindre.

Utökningen på maskinsidan kommer alltså att ske med lite mindre maskiner, ett nytillskott är till exempel minilastaren Norcar.

Vi såg ett behov av kompakta maskiner, det har funnits en kontinuerlig efterfrågan och den kan användas både hemma på gården och för entreprenadjobb, den kan också vara intressant för till exempel gatuskötsel, parkskötsel och så vidare.

Det är en liten midjestyrd maskin som passar bra i tätbebyggda områden, säger Peter Timischl, affärsområdeschef.

Med på mässan fanns också en lite ovanligare Norcar med, en Terratrac som kan köras i mycket oländig terräng – till exempel på myrar.

Maskinen är mycket användbar, säger Peter Timischl.

Ett annat nytillskott för Lantmännen Maskin är koreanska LS, som ingår i Samsungkoncernen.

Det är en smidig kompaktlastare som passar bra till exempel för golfbanor, de är små och lätta och förstör inte ytorna, de kan använda många redskap och finns i storleken 730 kg- två ton.

Maskinerna har motorer på 27-50 hästkrafter och ska passa bra för till exempel parkskötsel, markarbeten, grönyteskötsel, trädvård med mera, lovar Lantmännen Maskin.

Det är en beprövad produkt, vi har haft den i 7-8 månader nu och det har funkat jättebra, det finns till exempel ett jättebra redskapssortiment till LS, säger Anders Öberg, regionchef för Lantmännen Maskin i Mälardalen.

Lantmännen Maskin utökar också sitt utbud på redskapssidan, tanken är att bli mer heltäckande med sopmaskiner, snöslungor, schaktblad, skopor med mera.

 ———————————————————————————————————

Ettan no 11 2016Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Viewing all 272 articles
Browse latest View live