Quantcast
Channel: Leveranstidningen Entreprenad » Produktnytt
Viewing all 272 articles
Browse latest View live

Caterpillars svenska lösning

$
0
0
Pon Equipment tjatade till sig en CE-märkt draglösning direkt från fabrik.Pon Equipment tjatade till sig en CE-märkt draglösning direkt från fabrik.
Pon Equipment tjatade till sig en CE-märkt draglösning direkt från fabrik.

Pon Equipment tjatade till sig en CE-märkt draglösning direkt från fabrik.

En gigantisk Caterpillar D10T stod mitt i vägen på Svenska Maskinmässan, precis intill stod en minimal Caterpillar 22, även det en bandtraktor, lika gul och lika glänsande men betydligt äldre.

– Den är från tidigt 1930-tal, avslöjade Pon Equipments produktchef Kristian Johansson med ett leende.

Veteranen är kärleksfullt renoverad och prydde sin plats i den välfyllda montern, Pon Equipment hade cirka 45 maskiner med sig på mässan, både grävmaskiner, hjullastare, hyvlar, asfaltläggare med mera med mera.

På plats fanns till exempel en helt ny hjulgrävmaskin: 315 F, en kortrumpad modell baserad på 316.

Hjulgrävaren visades för första gången på Bauma och har, efter enträgna önskemål från svenskt håll, försetts med draglösning direkt från fabrik.

Vi har tryckt på om det här i tio år, nu kommer det äntligen, ler Kristian Johansson.

Svenska entreprenörer är mångsidiga och vill ofta kunna koppla en vagn efter hjulgrävaren, för att till exempel lasta grus, transportera redskap och maskiner med mera med mera utan att behöva ta in till exempel en lastbil.

Det är ett unikt koncept för Skandinavien och nu går det att få en integrerad draglösning certifierad och klar direkt från fabrik, man slipper därmed dra el och hydraulik i efterhand, säger Kristian Johansson.

Lösningen finns än så länge bara för 315F, men enligt Pon Equipment ska det inte dröja länge innan det går att få på alla hjulgrävare.

Den kortrumpade grävmaskinen var dessutom utrustad med ett spaksystem anpassat för tiltrotator.

Det räcker inte till med Caterpillars egna spakar, nu kan man få spakar som passar direkt från fabrik, förklarar Mikael Hägglund, demoförare för Pon men också entreprenör.

Hundra procent av kunderna som köper en sån här maskin vill ha den med tiltrotator, därför är det bra med rätt spakar direkt från fabrik, konstaterar Kristian Johansson.

Apropå tiltrotatorer tog Pon Equipment tillfället i akt och visade upp en av de allra första Caterpillarbrandade varianterna, maskintillverkaren aviserade nyligen ett samarbete med svenska Rototilt som innebär att Vindelnföretaget ska leverera de tiltrotatorer som Caterpillar kommer att sälja i eget namn framöver.

Pon Equipment lyfte också fram det faktum att man nu inför en bränslegaranti på sina hybridmaskiner, tanken är att man ska komma överens med kunden om en maxgräns på förbrukningen.

Går man över det betalar vi mellanskillnaden, lovar Kristian Johansson.

 ———————————————————————————————————

Ettan no 11 2016Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram


Minikranen har vuxit till sig

$
0
0
Maedas hittills största minikran har en grundbom med 19,4 meters krokhöjd och lyfter maximalt åtta ton.Maedas hittills största minikran har en grundbom med 19,4 meters krokhöjd och lyfter maximalt åtta ton.

Redan under premiärvisningen på Bauma sålde vi åtta enheter och då är det fortfarande en prototyp som vi räknar med ska kunna börja levereras i början av 2017. Vi har också mött ett klart intresse från Sverige, säger Richard Beiron, säljare på Kranlyft.

MC815 är den hittills största minikran som tagits fram av japanska Maeda. Redan grundbommen ger en lyfthöjd på 19,4 meter, med hydraulisk jibb blir lyfthöjden 25,5 meter. Med jibben minskar dock lastkapaciteten från åtta till 1,5 ton.

Den så kallade pick & carry-kapaciteten anges till ett ton och även med searcherhook ska den klara ett ton.

Det är den första av Maedas modeller som är självnivellerande och kan packa ihop sig själv när jobbet är klart. Jämfört med föregångarna har den dessutom en betydligt modernare form. Risken för olyckor eller felaktig manövrering är närmast obefintlig med hjälp av Maedas eget säkerhetssystem MSOS, säger Richard Beiron.

Manövreringen sker med hjälp av joysticks – även på radiokontrollen. För föraren nödvändig information kan enkelt avläsas på stora färgskärmar på både maskin och radiokontrolll.

Drivkälla är antingen diesel eller el, vilket kräver 32 ampere.

Spakstyrningen ska underlätta manövreringen och öka precisionen i arbetet med minikranen.

Spakstyrningen ska underlätta manövreringen och öka precisionen i arbetet med minikranen.

Trots sin kapacitet är kranen väldigt kompakt och lättransporterad. Transporthöjden är inte mer än 2,4 meter medan bredden är 1,67 meter och längden 5,9 meter, säger Richard Beiron.

Vi tror mycket på den här kranen, intresset för minkranar är fortsatt högt. Hittills i år har vi totalt sålt runt 200 Maedakranar, varav ungefär 15 i Sverige. Den svenska marknaden är inte så stor, men den växer. 2015 var ett bra år och 2016 blir minst lika bra, säger Richard Beiron.

Tanken är att vi nu också ska börja jobba mer aktivt i Sverige och Norge med Böcker som är stor tillverkare av lastbils- och släpvagnsburna kranar. Men i sortimentet finns också något av en systermaskin till Meadan. Det är en bandgående minikran med 34 meters krokhöjd som vi tror kan bli en storsäljare. Vi har hunnit längre med varumärket Böcker i Storbritannien där vi efter tre år sålde ungefär 20 Böcker-maskiner under 2015. Starka säljargument är att Böckerkranarna är robusta och har lång räckvidd även om Maedakranarna klarar betydligt tyngre lyft, säger Richard Beiron.

Skum ökar säkerheten vid vägarbeten

$
0
0
Jan Salkert konstaterar att inledande tester visar att trafikanterna väljer att sakta ner och byta fil då skumkonerna dyker upp. Foto: Ulf LodinJan Salkert konstaterar att inledande tester visar att trafikanterna väljer att sakta ner och byta fil då skumkonerna dyker upp. Foto: Ulf Lodin

Vid olyckor eller då föremål måste plockas bort från körbanan utsätts vägarbetare och trafikanter för stora risker. Hindren dyker upp både snabbt och oväntat och det kan vara svårt att snabbt få fram markeringar som ger entydiga besked om att det måste ske exempelvis ett filbyte.

Det är ett stort trafiksäkerhetsproblem att trafikanterna allt för sent väjer för våra stillastående fordon, säger Jan Salkert, arbetsmiljöchef på Svevia.

Därför genomförs nu tester där de skyddsfordon som i dag används för att stänga av körfält förses med skumutläggare. När de är på väg ut till platsen för trafikavstängning släpper de ut skumkoner som markerar för bakomvarande trafikanter att det måste göras ett filbyte.

Håll ögonen öppna för skum på körbanan. Svevia testar en ny metod för kortvariga omledningar av trafiken. Foto: Ulf Lodin

Håll ögonen öppna för skum på körbanan. Svevia testar en ny metod för kortvariga omledningar av trafiken. Foto: Ulf Lodin

Med skumkoner på vägen kan de tidigare göras uppmärksamma på att de måste sakta ner och att körfältet är avstängt. Samma typ av metod har sedan länge använts för att varna trafikanter att inte köra på nymålade vägmarkeringar och där har det fungerat väldigt bra. I våra inledande tester har vi också sett att bilarna väljer att sakta ner och byta fil då skumkonerna dyker upp, säger Jan Salkert.

Enligt Max Isaksson, kommunikatör på Svevia, har produkten testats vid både regn och vind med gott resultat. Skummet har legat kvar, men försvinner ändå snabbt när bilarna börjar att köra över det.

I våra tester har skummet försvunnit bara ett fåtal minuter efter att skyddsfordonet lämnat platsen. Ännu har vi inte testat att färga skummet, men vi vet att det gjorts i andra sammanhang, exempelvis vid linjemålning, säger Max Isaksson.

Även miljömässigt klarar sig skummet bra, enligt Svevia.

Produkten som används heter Unifoam S och är inte klassificerad som miljöfarlig. Innan vi påbörjade testerna har vi även gjort egna analyser av medlet, vilket inte visat på några miljöfarliga substanser, betonar Max Isaksson.

Om de fortsatta försöken visar sig lyckade är avsikten att börja använda metoden senare under året.

Tätt och självrensande däck

$
0
0
Ett nytt tätt däck ska ge stabil körning. Foto: Gripen WheelsEtt nytt tätt däck ska ge stabil körning. Foto: Gripen Wheels

Ett nytt tätt däck ska ge stabil körning. Foto: Gripen Wheels

Ett nytt tätt däck ska ge stabil körning. Foto: Gripen Wheels

Däcket, BKT, EM934, har fått en mönsterdesign som beskrivs som all-round och som uppges göra däcket lämpat för körning både på väg och i terräng. Däcket ska dessutom har självrensande egenskaper.

Enligt Gripen Wheels har däcket en mycket stark stomme vilket uppges medföra en hög sidostabilitet för brukaren. Gummiblandningen ska hålla hög täthet, något som enligt Gripen Wheels ska ge stor motståndskraft mot skärande underlag.

Tyngre klippare

$
0
0
En ny modell av klippare presenteras på Borgeby Fältdagar. Foto: YstamaskinerEn ny modell av klippare presenteras på Borgeby Fältdagar. Foto: Ystamaskiner

En ny modell av klippare presenteras på Borgeby Fältdagar. Foto: Ystamaskiner

En ny modell av klippare presenteras på Borgeby Fältdagar. Foto: Ystamaskiner

Den nya klipparen väger 840 kg och har en arbetsbredd på 2,20 meter.

Enligt Ystamaskiner är det rekommenderade effektbehovet 70-80 hästkrafter, klipparen har en hydraulisk sidoförskjutning och klippvinkel för de större traktorerna, arbetsområdet i höjdled är 90° uppåt och 50° nedåt.

Enligt Ystamaskiner är de mest utsatta delarna på den hydrauliska sidoförskjutningen tillverkade i gjutjärn med tre års garanti, rotorhuven är förstärkt med hardox och trepunktsfästen på modell P ska vara självbalanserande med påkörningssäkring.

Enligt Ystamaskiner är växellådan utvändigt monterad med frihjul för att skydda växellådan och traktorn, växellådans utsida är försett med ett skydd som ska bistå vid upprätt klippning.

Maskinen har en spiralrotor som ska ge en jämnare och mjukare körning och därmed ett jämnare flöde och minskade underhållskostnader hävdar Ystamaskiner. Rörliga skyddsplåtar fram uppges minska risken för stenkast under körning och stödrullen, med en diameter på 194 mm med dubbel lagring, ska vara ställbar i olika lägen beroende på vilket material som ska klippas.

Det klippta materialet ska slås sönder ytterligare tack vare två motstål, släpmedar och PTO-axel. Maskinen kan leveras med hammarslagor eller Y-slagor.

Maskinen lanseras i samband med Borgeby Fältdagar.

Färre tågstopp utlovas med ny mätvagn

$
0
0
En för Sverige ny besiktningsvagn ska kartlägga underhållsbehovet hos våra spårväxlar med förhoppning om färre stopp i tågtrafiken.En för Sverige ny besiktningsvagn ska kartlägga underhållsbehovet hos våra spårväxlar med förhoppning om färre stopp i tågtrafiken.

En spårväxel innehåller flera komponenter som är känsliga för påfrestningar. Enligt Strukton Rail startar vart femte tågstopp på järnvägen med ett växelfel.

En besiktningsvagn som utvecklats i Nederländerna och Italien har nu hämtats till Sverige för att kartlägga underhållsbehovet hos landets spårväxlar.

Den nya besiktningsvagnen – i dagligt tal kallad Hedwig – utnyttjar laserteknik och höghastighetsfilm för att mäta och dokumentera växlarnas skick. Vagnen har, i likhet med de vanliga tågen, ett axeltryck på elva ton, något som gör det möjligt att få fram uppgifter som överensstämmer med verkligheten. Dessutom utlovas insamlingen av information göras betydligt snabbare och med större noggrannhet än med traditionella manuella mätningar. En bonuseffekt är att besiktningen också blir säkrare eftersom ingen människa behöver vistas i spåret medan arbetet utförs.

Att mäta samtliga 250 växlar vid Stockholms central tar exempelvis sex timmar för Hedwig. Motsvarande manuella mätning skulle ta flera veckor. Tack vare Hedwig kan underhållsarbetet genomföras smartare, effektivare och säkrare, säger Otto Nilsson, chef för innovationer och utveckling på Strukton Rail.

Enligt Strukton Rails vd Robert Röder lider den svenska järnvägen av en underhållsskuld som byggts upp under många år. I takt med ökade tågtransporter har trängseln på spåren ökat, vilket minskar utrymmet för järnvägsunderhåll.

Därför är Hedwig en viktig nyckel till en bättre och säkrare järnväg, säger Robert Röder.

Även om Hedwig är ny för den svenska marknaden betonar Strukton Rail att den använts i långsiktigt järnvägsunderhåll sedan många år i andra länder. Enligt nuvarande planer blir den egentliga lanseringsstarten i Sverige i mitten av augusti då vagnen inleder en turné till flera orter. Exempelvis är tanken att mäta växlarna i Stockholms tunnelbana under de sista veckorna i augusti.

Elväg ger förhoppningar om fossilfria vägtransporter

$
0
0
Två års tester väntar nu för att bland annat utröna om en kombination av luftburna kontaktledningar och elhybridlastbilar kan ha en kommersiell framtid.
Foto: Tobias OhlsTvå års tester väntar nu för att bland annat utröna om en kombination av luftburna kontaktledningar och elhybridlastbilar kan ha en kommersiell framtid.
Foto: Tobias Ohls

Sverige är först i världen med en elväg. Den svenska modellen bygger på samverkan mellan näringsliv, akademi, myndigheter och lokala aktörer. Det gör att ett relativt litet land som Sverige kan ligga i framkant. Elväg E16 är ett mycket intressant projekt som verkligen visar styrkan i att flera aktörer samverkar, sade infrastrukturminister Anna Johansson vid invigningen.

Vägtransporter står för en tredjedel av Sveriges koldioxidutsläpp, varav tung godstrafik står för nära hälften. Nu är förhoppningen att den cirka två kilometer långa demonstrationssträckan under en tvåårig testperiod ska visa att en kombination av luftburna kontaktledningar och elhybridlastbilar verkligen är en mer miljöanpassad teknik och inte minst att den dessutom har en kommersiell framtid.

Själva basen i projektet är ett så kallat eHighway-system som här kombinerar strömförande luftledningar från Siemens med elhybridlastbilar från Scania.

Testbil är Scanias G360 på nio ton och utrustad med en nio liters dieselmotor och en elmotor på 130 kilowatt.

Testbil är Scanias G360 på nio ton och utrustad med en nio liters dieselmotor och en elmotor på 130 kilowatt.

Enligt Siemens halverar den konduktiva elförsörjningen energiförbrukningen jämfört med konventionella lastbilar med förbränningsmotorer. Därtill erbjuder tekniken en potentiellt hundraprocentig reduktion av utsläppen genom användning av förnybar elektricitet, samt biobränsle eller batterier för de vägsträckor som inte utrustats med egen elförsörjning.

Om vi skulle förse hela sträckan från Borlänge till Gävle hamn med eHighway-systemet och ellastbilar finns potentialen att helt reducera koldioxidutsläppen från tung godstrafik på sträckan. Vi ser fram mot att kunna använda underlaget från det här demonstrationsprojektet för att utvärdera vidare satsningar på elvägar för tung godstrafik i Sverige. Intresset från svensk industri är stort, både för skytteltrafik, fjärrtrafik och gruvdrift, säger Anders Bylund, affärsområdesansvarig på Siemens.

Anders Berndtsson på Trafikverket betonar att Sverige har den tuffa målsättningen att fordonsflottan redan år 2030 ska vara oberoende av fossila drivmedel.

Vi behöver säkerställa att godstrafiken fungerar även då. Den absolut största delen av det gods som transporteras i Sverige går på väg, men bara en begränsad del av detta gods kan flyttas till andra trafikslag. Därför måste vi befria lastbilarna från sitt beroende av fossila drivmedel, så de kan göra nytta även i framtiden. Elvägar erbjuder den möjligheten och är ett utmärkt komplement till transportsystemet, säger Anders Berndtsson.

Kontakten med de strömförande luftledningarna sköts med hjälp av strömavtagare, eller pantografer. Photo: Tobias Ohls

Kontakten med de strömförande luftledningarna sköts med hjälp av strömavtagare, eller pantografer.
Photo: Tobias Ohls

De lastbilar som används i projektet är hybrider, i det här fallet fordon som drivs med förbrännings- och elmotor, där dieselmotorn drivs med biobränsle.

För anslutningen till luftledningarna, som anlagts på vägbanans högra sida, har en strömavtagare, eller pantograf, monterats på en ram bakom hytten. Pantografen kan både ansluta till och koppla ifrån ledningarna under rörelse.

När lastbilen lämnar den elektriska delen av vägen, oavsett om det är vid elvägens slut eller vid omkörning av ett annat fordon, kopplas pantografen ur och bilen drivs av en förbränningsmotor eller den batteridrivna elektriska motorn.

Potentialen för bränslebesparingar genom elektrifiering är avsevärd och tekniken kan bli en hörnsten för fossilfria vägtransporter, säger Nils-Gunnar Vågstedt, ansvarig för Scanias forskning inom området.

Odens korpar i ny skepnad

$
0
0
Drönaren beskrivs som en mycket effektiv informationsinsamlare. Geodrone har en utlovad flygtid på cirka 38 minuter.Drönaren beskrivs som en mycket effektiv informationsinsamlare. Geodrone har en utlovad flygtid på cirka 38 minuter.

Redan den vise asaguden Oden insåg värdet av att vara välinformerad. Han skickade ut sin korpar Hugin och Munin som flög över Asgård och Midgård för att samla in all tänkbar information. Informationsinsamling från luften är alltså inget nytt, även om redskapen förändrats.

Publikmagneten i Trimtecs monter på Maskinexpo var Geodrone X4L, en multirotor som väger mindre än fyra kg, inklusive kameran, utlovas klara vindstyrkor på i varje fall åtta meter i sekunden och har en flygtid på upp till 38 minuter.

Den långa flygtiden är unik för en multirotor i den här viktklassen och gör tillsammans med mycket stabila flygegenskaper att stora områden kan täckas in på en flygning, säger Witold Urbas på Trimtec.

Ett brett utbud sensorer och kameror kan knytas till systemet. Det ger en mångsidighet som gör utrustningen användbar vid applikationer av vitt skilda slag. Bland kameraalternativen finns exempelvis Sonys A6000 RGB-kamera (24-Megapixel), en NIR-kamera för till exempel jordbruksändamål och en värmekamera som bland annat ska kunna hitta läckande ledningar. Möjligheten att vinkla kameran och ta snedbilder gör det möjligt att bland annat fotografera bergsskärningar och inspektera vindkraftverk. Utrustningen kan också komma väl till pass vid exempelvis olycksfallsutredningar och räddningsinsatser.

Drönaren är bara ett av flera verktyg som kan användas vid mätningar och informationsinhämtning. Den stora skillnaden jämfört med manuell mätning är att drönaren är betydligt effektivare och sparar väldigt mycket tid vid insamling av den information som behövs för att beräkna mängder och markmodellering. Data levereras i form av georefererade 3D-punktmoln, digitala terrängmodeller och ortofoton, alltså geometriskt korrigerade flygbilder, säger Witold Urbas.

Drönaren är ruggad med all elektronik väl inkapslad i flygkroppen. Det ger god motståndskraft mot hårda törnar och hårda väderförhållanden som regn och kyla. Tack vare kamerans stabilisator blir bilderna skarpa och rätt riktade även när det blåser.


Fler redskap från Engcon

$
0
0
Kraftigt byggd timmergrip, speciellt framtagen för grävmaskiner.Kraftigt byggd timmergrip, speciellt framtagen för grävmaskiner.

Vi har fått en hel del förfrågningar från våra kunder om en sorteringsskopa för grävmaskiner. Nu har vi tagit fram en serie i tolv storlekar som baseras på vår planeringsskopa som funnits i sortimentet sedan 2008. Skoporna finns i bredder från 900 till 2 000 millimeter, vilket ska täcka grävmaskiner i storlekar från 1,5 till 32 ton, säger Engcons marknadschef Sten Strömgren.

Sorteringsskopan är framför allt tänkt för enklare sorteringsarbeten, exempelvis vid återfyllnad där det inte finns tillgång till sorterat material och där grövre stenar måste rensas bort.

I stället för botten används rundstänger i höghållfast stål som löper längs skopans bredd. Avståndet mellan stängerna varierar från de mindre skopornas 30 millimeter upp till 70 millimeter för de största modellerna.

Efter önskemål från kunderna har Engcon tagit fram en sorteringsskopa som finns i bredder från 900 till 2 000 millimeter.

Efter önskemål från kunderna har Engcon tagit fram en sorteringsskopa som finns i bredder från 900 till 2 000 millimeter.

Både stålstängerna och skärstålet håller kvalitén 500 brinell, vilket ökar livslängden, säger Sten Strömgren.

Även timmergripen är framtagen på önskemål från våra kunder som efterlyst en kraftigare konstruktion byggd speciellt för grävmaskiner, säger Sten Strömgren.

Den nya gripen har döpts till TGHD (Timber Grab Heavy Duty) och finns i fyra storlekar med grepparea från 0,25 till 0,55 kvadratmeter. Skulle det finnas önskemål om andra storlekar kan det mycket väl bli fler modeller framöver.

Sten Strömgren lyfter fram flera detaljlösningar som varit speciellt viktiga för kunderna. Dit hör griparmar i höghållfast stål och gripspetsar med slitstål som utlovas uppnå 400 brinells hårdhet.

Vi använder också en kraftig gripcylinder med inbyggd backventil och ackumulator monterad direkt, utan slang, på cylindern. Därmed säkerställs att lasten hålls kvar även vid tryckfall. Vi räknar också med ett minskat servicebehov och längre livslängd genom att vi använder expandertappar i lederna för att minska risken för glapp, säger Sten Strömgren.

Företaget har också valt att använda skruvad grind/infästning.

Dels blir det därmed möjligt att snabbt och enkelt byta infästning efter behov. Dels behöver återförsäljarna inte ha flera timmergripar av samma storlek på lager, säger Sten Strömgren.

För många besökare var även det uppgraderade säkerhetsfästet Q-Safe-Detachable (QSD) och de två löstagbara hydrauliska verktygen i form av en sopvals och en gripkassett nyheter.

Som tidigare framgått i Leveranstidningen Entreprenad har det nya säkerhetsfästet utrustats med två kraftiga krokar i framkant, vilket tillsammans med extrahydraulik gör det möjligt att ansluta löstagbara hydrauliska verktyg. Tanken är att redan under 2016 förse vissa modeller av tiltrotatorer med det nya redskapsfästet.

Först ut bland de hydrauliska redskapen är företagets gripkassett som nu anpassats till Q-Safe-D och som ska tillverkas i två storlekar.

Gripkassetten, som börjar serietillverkas i år, krokas enkelt fast i redskapsfästet och låses fast. Hydrauliken ansluts genom ett enda handgrepp – en manöver som tar mindre än en minut, säger Sten Strömgren.

Även den nya sopvalsen Sweeper Detachable (SWD) är anpassad till det nya redskapsfästet. SWD drivs av en kraftig hydraulmotor och fälls upp eller ned med hjälp av en hydraulcylinder, vilket minimerar behovet av manuell arbetskraft.

SWD är väldigt flexibel, bland annat kan den sopa in löst material i skopan eller om man så vill borsta bort materialet från den yta man vill rengöra. Dessutom kan man ta bort borstringar med enkla handgrepp och anpassa sopen till det moment som ska genomföras. I det smalaste utförandet fungerar SWD som kabelsop, vilket inte minst kan minska risken för avgrävda kablar eller rör, säger Sten Strömgren.

Jobb för alpmaskiner sökes i Sverige

$
0
0
I bandgående utförande lovar Thomas Henke bland annat att skador på skogs- och myrmark begränsas kraftigt.I bandgående utförande lovar Thomas Henke bland annat att skador på skogs- och myrmark begränsas kraftigt.

Svenska entreprenörer är inte bara krävande, de betraktas också som skickliga, nyfikna och med en svårslagen vilja att ligga i framkant i utvecklingen. Därför är det kanske lite märkligt att de okonventionella lösningar som präglar Menzi Muck inte lyckats attrahera fler svenska entreprenörer. Å andra sidan kan det också vara värt att notera att de klättrande och för all del också vadande maskinerna efter 50 år och drygt 6 000 producerade enheter i princip fortfarande är ensamma i sitt slag på marknaden.

När Ernst Menzi började närma sig sin sjuttionde födelsedag bestämde han sig för att täcka en brist i den schweiziska parken av entreprenadmaskiner. Det fanns ingen riktigt bra lösning för den som behövde ha lite tyngre anläggningsjobb utförda på alpsluttningarna. 1966 lanserades därför Menzi Muck – där namnet Muck lånades från en schweizisk sagofigur – den lille mannen som klarar allt.

Sedan dess har i snitt drygt 100 maskiner lämnat fabriken varje år, varav ungefär hälften exporteras.

Nu ökar Menzi Muck ansträngningarna för att hitta en representant även i Sverige för sina bergsklättrande grävmaskiner.

Nu ökar Menzi Muck ansträngningarna för att hitta en representant även i Sverige för sina bergsklättrande grävmaskiner.

I dag är vi uppe i en produktionstakt på cirka 140 maskiner per år. Samtliga är skräddarsydda för den aktuella kunden och vi räknar med att kunna leverera en maskin ungefär tre månader efter det att beställningen gjorts, säger företagets exportchef Thomas Henke.

I Sverige finns möjligen en handfull maskiner i verksamhet, men i Schweiz finns stora förhoppningar om att det ska bli fler – betydligt fler.

Vi sålde en maskin under Maskinexpo förra året och vi börjar komma igång bra i Norge, med fem sålda på kort tid. Nu lanserar vi dessutom Menzi Master i Skandinavien. Det är en bandgående modell som fungerar bra på exempelvis myrmark och lever upp till de tyska kraven på lågt tryck på skogsmark för att begränsa eventuella skador, säger Thomas Henke, som också betonar att företagets maskiner gör sig alldeles utmärkt i skogsindustrin. Det gäller inte minst vid avverkning, tack vare förmågan att ta sig fram i terräng där andra maskiner ofta måste ge upp.

Vi har byggt upp ett omfattande nätverk av försäljare och service och är vana vid transporter även till avlägsna platser. Det gör att våra kunder kan räkna med att snabbt få de reservdelar som kan behövas. Vi saknar fortfarande representant i Sverige, men diskuterar med tänkbara aktörer. Vi kom igång snabbt i Norge och är övertygade om att även de svenska maskinentreprenörerna kommer att gilla våra maskiner.

Med det teleskoperande grävaggregatet har maskinen stor räckvidd trots en kompakt utformning. Den kan både klättra och gräva på bergssluttningar och klarar dessutom att arbeta i exempelvis bäckar och andra strömmande vatten som är upp till två meter djupa utan extra utrustning. För att minska risken för miljöpåverkan kan biologiskt nedbrytbar hydraulolja användas, säger Thomas Henke.

På Maskinexpo visades prototypen till den modell som med sina sju ton är den minsta i M-serien. Tanken är att M220 ska vara klar att släppa till försäljning nu i augusti. Grundidéerna känns igen från konventionella grävare. Väl fungerande samspel mellan motor och hydraulik samt ett lastkännande hydrauliksystem ska göra arbetet mer exakt och minska bränsleförbrukningen – en minskning med upp till 30 procent utlovas. Här spelar också de tre arbetslägena stor roll: fine, eco och power. Dessutom används separata hydraulpumpar för fläkt, chassi samt arbete och drivning.

Kraftkälla är en fyrcylindrig, turboladdad Deutz-diesel på 55 kilowatt, 75 hästkrafter, som lever upp till kraven enligt steg IIIb.

Den bandgående Menzi Master finns i ett par storlekar kring 14 ton. Breda larver, breddbar bandvagn och förhållandevis låg vikt är de tre faktorer som primärt ska minska risken för markskador.

Överbyggnaden är hämtad från serien med ”gående” modeller.

Deutz levererar den fyrcylindriga dieselmotorn som är turboladdad och ger 115 kilowatt eller 157 hästkrafter.

Positiva tongångar hos Hüllert Maskin

$
0
0
Återväxten är tryggad. Nils-Gunnar Burge kan lugnt konstatera att barnen Jacob och Lina axlar allt större ansvar i Hüllert Maskin.Återväxten är tryggad. Nils-Gunnar Burge kan lugnt konstatera att barnen Jacob och Lina axlar allt större ansvar i Hüllert Maskin.

Hüllert Maskins monter sticker med automatik ut på praktiskt taget varje mässa för entreprenadmaskiner. Teleskoplastarna från italienska Merlo avviker med sin gröna färg markant från de traditionella maskinerna och Solvalla var inget undantag.

I montern trängdes framför allt produktprogrammets mer kompakta delar. Där fanns exempelvis de två minsta maskiner som i Sverige fått tillnamnet Allfixaren eftersom det kompakta formatet och kombinationen av fram-, krabb- och fyrhjulsstyrning gör att de kan arbeta praktiskt taget var som helst. Samtidigt finns ett brett utbud av redskap och applikationer som gör maskinerna användbara under samtliga årstider. Nils-Gunnar Burge, vd på Hüllert Maskin, betonar dessutom att modellerna är typgodkända för personkorg och fjärrstyrning.

På plats i montern fanns också P38.10 som med sin Deutzmotor, enligt Nils-Gunnar Burge utvecklats till något av favorit hos både maskinentreprenörer och jordbrukare.

Det beror bland annat på att den är försedd med marknadens bredaste hytt och en modern förarplats där föraren sitter bekvämt med ergonomiskt utformade reglage. Bland annat uppskattas att skiftena mellan fram och back manövreras enkelt med hjälp av en joystick, säger Nils-Gunnar Burge.

De minsta Merlomodellerna kan fås med ett brett utbud av redskap och applikationerna för att kunna användas året om.

De minsta Merlomodellerna kan fås med ett brett utbud av redskap och applikationerna för att kunna användas året om.

 

 

 

 

 

 

 

Av stor vikt för försäljningsframgångarna är att modellen byggs enligt ett modulsystem som gör att den enkelt kan skräddarsys efter beställarens behov och önskemål. Bomdämpning och lastkännande hydraulsystem kan då kompletteras med tillvalsmöjligheter som hyttfjädring, steglös transmission, sidoförskjutning och nivellering.

Ett av de senaste tillskotten i maskinen är Eco Power Drive, som är en väsentlig anledning till att tillverkaren lovar bränslebesparingar på upp till 18 procent.

EPD är en intelligent, elektronisk övervakningsfunktion som i varje ögonblick håller koll på varvtal, förarens tryck på gaspedalen, joystickrörelser och eventuellt tryck på inchen. Utifrån den givna informationen utlovas optimal motorkraft vid varje givet arbetsmoment. Vid exempelvis tung last och i backe kompenseras varvtalet efter det faktiska behovet.

Nils-Gunnar Burge är riktigt nöjd med hur försäljningen utvecklats under 2015 och 2016. Och det ser bra ut bland såväl de kompakta maskinerna som bland roto-maskinerna med lyfthöjd från 18 meter.

Bland annat visades Roto 40.18s som ingår i Merlos serie maskiner som inte är runtomsvängande, men klarar ungefär 420 grader, vilket är tillräckligt för många och en mindre kostnadskrävande lösning än kontinuerlig sväng. Samtidigt är maskinen kompakt och har 18 meters lyfthöjd trots en bredd på bara 2,23 meter och en längd på mindre än sex meter.

En maskin som stack ut från de övriga var en militärgrön 72.10 som ingår i en beställning på cirka tio maskiner som ska levereras till den svenska försvarsmakten under 2016.

För åtta år sedan levererade Hüllert Maskin 21 teleskoplastare till svenska försvaret. I år är det dags för ytterligare ett tiotal enheter.

För åtta år sedan levererade Hüllert Maskin 21 teleskoplastare till svenska försvaret. I år är det dags för ytterligare ett tiotal enheter.

Redan 2008 fick Hüllert Maskin uppdraget att leverera 21 teleskoplastare till försvaret. Båda gångerna har det handlat om 72.10 med lyftkapacitet på 7,2 ton och lyfthöjd på 9,4 meter. De drygt tio ton tunga maskinerna har specialutrustats med bland annat entreprenaddäck för att klara terrängkörning och fästöglor för att kunna transporteras med flygplan av typ Herkules och C-17. I åtagandet ingår även utbildning, service- och reservdelsförsörjning

Frågan är ändå om det inte var delar av monterns bemanning som var de stora publikmagneterna. Många har varit nyfikna på vad som händer när Nils-Gunnar Burge tycker det är dags att dra sig tillbaka. På Solvalla blev det uppenbart att Hüllert Maskin lär drivas vidare inom familjen. På plats var exempelvis Lina Burge som i många år arbetat med administrativa uppgifter och personalfrågor i företaget och som nu växt in i en ny roll som vice vd.

Där fanns också Jacob Burge som med Göteborg som bas kommer att svara för försäljningen i den delen av Sverige. Rent fysiskt är han placerad hos Steens T&E, en väletablerad serviceverkstad för entreprenadmaskiner och som nu tagit över ansvaret för Merlos maskiner tillsammans med tidigare uppdrag för bland annat Huddig, Case, Doosan, Massey Ferguson och Avant.

Tidigare har företaget även varit auktoriserad Manitouverkstad, vilket gett en kompetens och vana vid teleskoplastare som kommer väl till pass i fortsättningen.

Fyra års garanti och mer verkstad

$
0
0
Jan Björklund kan glädjas åt att de svenska maskinentreprenörerna tagit Take Jobs tiotonnare till sina hjärtan.Jan Björklund kan glädjas åt att de svenska maskinentreprenörerna tagit Take Jobs tiotonnare till sina hjärtan.

Det har sett bra ut för EMS under de senaste åren. Inte minst har stor efterfrågan på maskiner i det heta Stockholmsområdet spelat stor roll, men företaget har också ett starkt maskinprogram att erbjuda och Jan Björklund, som tillträdde som vd för företaget för ungefär ett år sedan, ser ljust på framtiden.

Det byggs som aldrig förr, inte minst här i Stockholm där våra kunder räknar med en bra arbetsmarknad även i fortsättningen. Vi märker det i form av många förfrågningar och en försäljning som fortsätter öka, säger Jan Björklund.

Vi har haft en tillväxt kring 15 procent de tre-fyra senaste åren och i takt med att vi får ut fler maskiner på marknaden måste vi se till att hänga med även vad gäller eftermarknaden. Vi satsar därför rejält med målet att etablera marknadens bästa fältservice och eftermarknad. Ett led i det arbetet är tillsättandet av en eftermarknadschef. Vi kommer också att ha en återkommande kommunikation med våra kunder som bland annat kommer att få ett sms eller e-postmeddelande när det är dags för service. Jag är övertygad om att en väl fungerande eftermarknad är en förutsättning för ett långsiktigt förtroende hos kunderna, säger Jan Björklund.

Fyra års garanti lämnas nu på Hyundais senaste steg IV-anpassade maskingeneration.

Fyra års garanti lämnas nu på Hyundais senaste steg IV-anpassade maskingeneration.

Väl så viktigt är att kunderna får sina nyinköpta maskiner snabbt, utan dröjsmål. Ett sätt att möta den utmaningen är att utöka verkstadskapaciteten, bland annat för att skynda på den slutliga kundanpassningen av maskinerna.

Vi har inte bara förstärkt vår fältservice utan även produktionen och har redan sett resultat av vår utbyggda verkstadskapacitet i form av kortare leveranstider, i vissa fall har verkstadstiden kunnat halveras. Våra egna mätningar visar också att satsningarna uppskattas, vilket bland annat uttrycks i en högre kundnöjdhet

Främsta fokus för företaget är grävsidan, med urstarka varumärken som Hyundai och Take Job.

Till det har vi ett starkt komplement i Bergmann som erbjuder gedigna produkter med tysk kvalitet. Vi ser bland annat att många kunder återkommer.

Att Take Job har stor betydelse för företaget märktes även på Solvalla där bland annat TB295W visades. Den hjulgående tiotonnaren har utvecklats till en storsäljare i Sverige. Det talas om att runt en femtedel av de enheter som tillverkas har Sverige som slutmål.

Utvecklingen går vidare. Takeuchis senaste uppgraderingar gäller maskinstorlekar från drygt ett till ungefär fyra ton.

Utvecklingen går vidare. Takeuchis senaste uppgraderingar gäller maskinstorlekar från drygt ett till ungefär fyra ton.

Annars präglades montern till stor del av Hyundai som storsatsat på Europa på senare tid med stor framgång. Förra året noterades rekordförsäljning med mer än 5 000 sålda enheter i Europa. När Leveranstidningen Entreprenad träffade K S Choi, ordförande i Hyundai Heavy Industries på Bauma i våras hade han goda förhoppningar om att fjolårets rekordsiffror skulle slås redan i år. Samtidigt gladde han sig åt att företaget knaprade marknadsandelar på många väsentliga marknader – även i Skandinavien.

Bergmanns dumprar kompletterar EMS:s utbud av främst gräv- och lastmaskiner.

Bergmanns dumprar kompletterar EMS:s utbud av främst gräv- och lastmaskiner.

På Bauma lanserades bland annat ett flertal steg IV-anpassade maskiner och totalt 16 produkter som beskrevs som världspremiärer. I en tid när bränslekostnaderna tenderar att skjuta i höjden är det förstås med viss stolthet företaget utlovar snabbare arbetscykler och upp till 6-12 procents minskad bränsleförbrukning i sin senaste grävargeneration. Att exempelvis den 23 ton tunga hjullastaren HL970 och 31-tonnaren HL980 hör till de maskiner som utrustats med steg-IV motor från Scania är inte heller till nackdel i Sverige. Mer att läsa om den nya maskingenerationen finns i Leveranstidningen Entreprenad 04.16.

Vi har mycket stort förtroende för Hyundais senaste maskingeneration i steg IV-utförande. Det gör att vi vågar lämna fyra års garanti – till och med utan krav på att kunden ska teckna serviceavtal. Det enda vi kräver är att kunden följer Hyundais rekommenderade serviceschema och att originalreservdelar används. Erbjudandet gäller såväl hjul- och bandgrävare som hjullastare i de nya modellserierna HX, HW och HL, säger Jan Björklund.

Vi tror att den förlängda garantin kommer att resultera i fler sålda maskiner och på sikt mer jobb för vår verkstads- och servicepersonal. Det gör det ännu viktigare att vi fortsätter att förstärka den delen av vår verksamhet.

Förmodligen innebär garantin också att andrahandsvärdet höjs. Många byter ut sina maskiner efter ett par år och om det då finns garantitid kvar påverkar det förstås priset, säger Jan Björklund.

Vågdata direkt till dator

$
0
0
Grundläggande data från lastarvågen kan nu enkelt föras över till användarens pc.Grundläggande data från lastarvågen kan nu enkelt föras över till användarens pc.

Den snabba och enkla överföringen till pc underlättar dramatiskt användarens möjlighet att sammanställa vågdata, exempelvis avseende typ av fordon, material, kunder och lossningsplatser. Systemet gör det även enkelt att presentera vågdata utifrån egna önskemål, till exempel prissättning, säger Acke Kandeman på Våglant.

Smartscale har utvecklats för front-, hjul- och teleskoplastare. I den uppgraderade version som visades på Maskinexpo utlovas även automatik som gör det både snabbt och enkelt att registrera byte av redskap.

Finska spridare sprids över världen

$
0
0
Spridarens 12-voltsmotor är monterad i en beständig förslutning. Vibratorn ska förhindra att materialet klumpas ihop och ge ett jämnt flöde.Spridarens 12-voltsmotor är monterad i en beständig förslutning. Vibratorn ska förhindra att materialet klumpas ihop och ge ett jämnt flöde.

Förr distribuerade vi amerikanska produkter. Efter tre intensiva år med stora investeringar har vi nu en egen fabrik med egen produktion i Pietarsaari. Därmed säkerställer vi bland annat att vi kan möta de europeiska kraven, säger Hilltips försäljningschef Frank Mäenpää.

Företaget erbjuder utrustning som snöplogar, spridare och sopmaskiner avsedda för mindre pickuper och redskapsbärare. I utbudet finns även högtryckstvättar.

Det finns många tillverkare som satsar på produkter i det stora segmentet. Vi satsar smått. Sandspridare är fortfarande vår stora produkt även om vi breddar utbudet. Fortfarande har vi de största konkurrenterna i Nordamerika.

Den senaste spridargenerationen är tillverkad i rostfritt stål och är avsedd för att sprida sand, grus, salt eller konstgödsel. Den kan också kompletteras med en vätsketank och ett besprutningssystem som fuktar saltet.

Materialvalet ger ett långvarigt skydd mot korrosion samtidigt som den släta ytan är enkel att rengöra och ger ett jämnt materialflöde, lovar Mark Mäenpää.

Vi hade egentligen också velat visa en saltlakespridare på Maskinexpo som vi testat som prototyp i vinter. Tankarna består av plast som omges av en ramkonstruktion i stål. Pump och kontrollsystem är väl skyddade inuti en lättåtkomlig förslutning.

På ojämnt underlag minskar risken för skador på plogen med hjälp av det fjädrande och tvådelade slitstålet.

På ojämnt underlag minskar risken för skador på plogen med hjälp av det fjädrande och tvådelade slitstålet.

Vi är dock inne i en stark expansionsfas just nu och måste sprida våra nya produkter över våra nyckelmarknader. Den fick därför gå till Tyskland den här veckan.

Trots att den utrustning som erbjuds är förhållandevis liten har företaget tagit fram ett kontrollsystem med färg-display som bland annat gör det lättare att skräddarsy doseringen vid varje givet tillfälle.

Antingen kan ett fast värde matas in manuellt, vilket ger ett kontinuerligt flöde. Med den automatiska GPS-justeringen anpassas mängden material till fordonets hastighet. Väsentliga data sparas och kan enkelt hämtas ut med ett USB-minne och därmed ge ett säkert underlag för exempel spridningsrapporter, säger Frank Mäenpää.

Föraren kan också använda kontrollen för att styra funktioner som vibrator, varningsljus och arbetsljus från fordonshytten.

Vi tror även på våra redskap. Nu har vi exempelvis kompletterat våra vikplogar med diagonalblad. De finns även även för kompaktlastare och små traktorer med totalvikt på 2,5 till fem ton. Vi har också tagit fram ett snabbfäste som gör det enkelt att koppla plogen till de flesta pickuper och nyttofordon som finns på marknaden.

Ökat sug efter sug

$
0
0
En nöjd Peter Lissbackas konstaterar att Johan Hansson på Best Rail direkt efter mässan kunde ta med sig suglådan för jobb på järnvägen mellan Storvik och Falun.En nöjd Peter Lissbackas konstaterar att Johan Hansson på Best Rail direkt efter mässan kunde ta med sig suglådan för jobb på järnvägen mellan Storvik och Falun.

Vid schaktning för att komma åt kablar och rörledningar som ska repareras eller bytas ut finns alltid risken att dessa klipps i kontakt med skopan. Bland alternativen finns sugbilar och ”grävsugar”, bland annat suglådan Tinbin TC2 som, monterad på en grävlastares grävaggregat, visades upp på Entreprenadexpo på Borgeby förra året. I våras visades den även för Stockholmsmarknaden på Maskinexpo där den demonstrerade hur stenmaterial snabbt och enkelt kan sugas upp med minimal risk för skador på känsliga ledningar.

Utrustningen kan också användas för att ersätta manuellt arbete med spade, exempelvis i samband med borttagning av kontaminerad mark, friläggning av rötter, tömning av rabatter eller sandlådor eller för att separera oljespill från vatten.

Givetvis kan den också användas vid hantering av ballast på järnvägsbankar.

Det var egentligen huvudpoängen när jag började utveckla produkten i Tyskland i början på 1990-talet. 1994 hade jag kommit så långt att jag drog igång ett företag i Berlin och sedan dess har vi växt kraftigt och säljer i dag våra produkter över hela världen, berättade upphovsmannen Stefan Mattes när Leveranstidningen Entreprenad träffade honom på förra årets Entreprenadexpo.

Bensin- och eldrivna varianter på kompakta och lätta rälsborrmaskiner, användbara vid exempelvis skarvning.

Bensin- och eldrivna varianter på kompakta och lätta rälsborrmaskiner, användbara vid exempelvis skarvning.

På Maskinexpo visades Tinbin av Banprodukter Norden med säte i Järfälla, utanför Stockholm. Företaget marknadsför och säljer produkter och material för underhåll och anläggande av spåranläggningar. Bland produkterna finns växlar, tungrullanordningar, vagnspel för rangering samt redskap och reservdelar till spårgående arbetsmaskiner. Företaget förmedlar även försäljning, uthyrning, reparation och underhåll av spårgående arbetsmaskiner.

Tekniken är skonsam mot omgivningen och intresset ökar markant. Den är väldigt mångsidig, vilket ökar användbarheten, samtidigt som den har många fördelar jämfört med alternativa metoder. Bullernivån är låg, spadanvändning kan praktiskt taget elimineras och det roterande sugröret gör det enkelt att suga upp det som ska bort, säger Peter Lissbackas.

Den är användbar till betydligt mer än att hantera ballast på järnvägen. Den kan exempelvis användas i samband med husgrunder, rensning av rörgravar och när träd ska frigöras. På ett och ett halvt år har vi sålt ungefär tio enheter. Även den vi visar här på mässan går efteråt ut till den nybildade järnvägsentreprenören Best Rail för att användas vid banarbeten mellan Storvik och Falun.

På plats i montern fanns även kompakta och lätta maskiner för borrning i räls.

Maskinerna är lätta och säkra att hantera med snabb och enkel fastsättning. De finns både bensin- och eldrivna, säger Peter Lissbackas.


Bra start för ung skoptillverkare

$
0
0
Lennéers i Tidaholm är en nybliven leverantör av redskap till entreprenadmaskiner. Bakom företaget står Dennis Lennéer som fick hjälp av pappa Dick på Maskinexpo.Lennéers i Tidaholm är en nybliven leverantör av redskap till entreprenadmaskiner. Bakom företaget står Dennis Lennéer som fick hjälp av pappa Dick på Maskinexpo.

Med egen tillverkning och försäljning direkt till kund har Lennéers i Tidaholm snabbt etablerat sig som leverantör av redskap till entreprenadmaskiner. Bakom redskapen står Dennis Lennéer med gedigen bakgrund som bland annat industrielektriker och svetsare. Men också som försäljare av utrustning för entreprenadmaskiner.

Helt klart attraherades Dennis Lennéer av den mångfacetterade anläggningsbranschen och med start 2014 började han själv ta fram redskap för hjullastare och grävmaskiner.

Hjärtat i verksamheten finns i Baltak, strax utanför Tidaholm, där redskapen växer fram i en egen verkstad med bland annat svetsning, blästring och lackering.

För mig har det ända från början varit viktigt att bedriva all produktion i egen regi och att enbart använda svenskt stål i produkterna. Inledningsvis vägde planeringsskopor för hjullastare tungt och även gaffelställen blev snabbt populära bland kunderna. Därefter har utbudet blivit betydligt bredare och försäljningen ökat. I december 2015 omvandlade jag företaget till ett aktiebolag, säger Dennis Lennéer.

Våra produkter har tagits emot väl. Sedan januari har försäljningen ökat månad för månad och totalt har vi levererat ungefär 100 enheter så här långt.

Vår försäljning sker utan mellanhänder, direkt från fabrik. Det innebär att vi kan pressa kostnader och bli mer konkurrenskraftiga. För de kunder som har speciella önskemål kan vi även ställa upp med att både konstruera och tillverka dessa och dessutom se till att de är CE-märkta. Givetvis kan vi också åta oss ren lego-tillverkning. Jag är inte främmande för att hyra ut mig själv som svetsare, säger Dennis Lennéer.

Kinesiska lastare tar nya tag i Sverige

$
0
0
Kinesisk hjullastare som utvecklats och Europaanpassats på svenskt initiativ och nu är klar att ta upp konkurrensen i sextonsklassen.Kinesisk hjullastare som utvecklats och Europaanpassats på svenskt initiativ och nu är klar att ta upp konkurrensen i sextonsklassen.

2007 började Umeåbaserade Swekip importera kinesiska entreprenadmaskiner till Sverige. Sedan 2010 är det i första hand kompakta lastmaskiner från CRX Machinery som dominerar utbudet och Swekips vd Niclas Bergström betonar att det hänt mycket med maskinerna sedan samarbetet etablerades under 2009.

Det fanns definitivt kvalitetsbrister i de första maskinerna, men tillverkaren har varit väldigt lyhörda för våra synpunkter och har efter hand börjat arbeta efter våra önskemål. Vi har, bland annat med hjälp av en konstruktör som hämtats från Komatsu, lyft de fem hjullastare som ingår i serien till en nivå som passar marknaden i Europa, inte minst i Sverige, säger Niclas Bergström.

Ett exempel är de ursprungliga rostproblemen som vi kommit till rätta med med hjälp av elektrolytbehandling och rostfria bultar. Även förarmiljön har förbättrats avsevärt. Fortfarande är dock målet att hålla kostnaderna nere samtidigt som maskinerna också ska vara lätta att serva och reparera. Därför är inslagen av datorbaserad teknik mycket begränsade.

För att bredda programmet uppåt inleddes ett utvecklingsprojekt i januari 2015 där Swekip tillsammans med ingenjörer i Kina konstruerat och tillverkat en Europaanpassad hjullastare i det växande segmentet av

kompakta hjullastare i sextonsklassen.

Ingen behöver tvivla på var målgruppen finns.

Ingen behöver tvivla på var målgruppen finns.

Resultatet blev 3080, en kompakt lastmaskin som storleksmässigt hamnar ungefär som Volvos L30 strax under sex ton.

Det är den första maskin som tillverkas i en helt ny produktionslinje som bland annat inrymmer robotsvetsning. Serieproduktionen har startat och prognosen för första året är ungefär 5 000 enheter, varav 100 ska säljas av oss i Sverige, säger Niclas Bergström.

CRX använder en modellbeteckning som skvallrar en del om maskinens prestanda. De två första siffrorna anger lyftkapaciteten och de två sista berättar om motorstyrkan. Nykomlingens beteckning 3080 innebär då cirka tre tons lyftkapacitet och en motor på cirka 80 kilowatt.

Eldriven hjullastare från Kina som väger drygt 1,6 ton och utlovas besitta en lyftförmåga på cirka 600 kg.

Eldriven hjullastare från Kina som väger drygt 1,6 ton och utlovas besitta en lyftförmåga på cirka 600 kg.

Transmissionen är fyrväxlad av typ momentomvandlare och ger en topphastighet kring 30 kilometer i timmen. Sikten är god från förarplatsen där ambitionen också varit att skapa en genomtänkt och överskådlig struktur på instrument och reglage.

Minstingen i familjen, den nya 720e, bryter mönstret, inte bara för att den är eldriven.

Den tillverkas inte i huvudfabriken utan har tagits fram med hjälp av eltruckstillverkare och har en lite annorlunda färg. Den väger inte mer än drygt 1,6 ton och har en lyftförmåga på 600 kg. Motoreffekten är kring 14 kilowatt, säger Niclas Bergström.

Eftermarknaden är mycket viktig för oss. Vi satsar till exempel inte på en massa nya säljare utan väljer i stället att bygga ut den tekniska kompetensen först. Jag är övertygad om att vi tjänar på det i längden.

Starkt stål stärker maskintillverkare

$
0
0
Mindre och lättare komponenter kan bli resultatet med hjälp av en ny stålkvalitet. Det kan i sin tur leda till minskad bränsleförbrukning och tyngre laster.Mindre och lättare komponenter kan bli resultatet med hjälp av en ny stålkvalitet. Det kan i sin tur leda till minskad bränsleförbrukning och tyngre laster.

I Sverige finns av tradition synnerligen kompetenta och konkurrenskraftiga företag för både stålproduktion och utnyttjande av stål. Men det kan bli ännu bättre. Det är ett mål för det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material som nu satsar fyra miljoner kronor för att en innovation på stålområdet ska ta sig ut från labbet till marknaden.

Det rör sig om en typ av stål som kallas ausferritisk och som utlovas kombinera styrka, seghet och nötningsbeständighet bättre än konventionellt martensithärdade stål. Dessutom ska glidegenskaperna vara bättre än för andra stål och bearbetningen lättare.

Den vetenskapliga grunden för produktion av ståltypen har lagts av Indexator Materials Technology som också leder arbetet i det projekt som fått namnet Ausferrit. Förhoppningen är att denna typ av stål på sikt ska bli vanligt förekommande i maskiner och fordon som utsätts för stort slitage och hög belastning, till exempel i lastbilar, vilket intresserar bland annat Volvo.

Egenskaperna hos ausferritiska stål är mycket intressanta för vissa komponenter hos Volvo eftersom de gör det möjligt att minska komponenternas dimension med bibehållna eller förbättrade egenskaper. Detta är viktigt för att göra lastbilen så utrymmeseffektiv och bränslesnål som möjligt, säger Ulla Boman, Manager Metallic materials på Volvo Group Trucks Technology.

Nästa steg i projektet är en uppskalning av tillverkningen i en värdekedja från stål till komponent. Tanken är att Ovako och Smålands gjuteri ska producera ausferritiska stål i pilotskala och att det producerade stålet ska användas av företag som Atlas Copco, Indexator, Olofsfors och Rototilt i prototyper av särskilt utsatta komponenter vars egenskaper därefter kan valideras.

Entrack breddar inom vägunderhåll

$
0
0
Magnus Nord kan bland annat erbjuda ett helt nytt slitdelsprogram som saluförs under namnet NWP, Nordic Wear Parts.Magnus Nord kan bland annat erbjuda ett helt nytt slitdelsprogram som saluförs under namnet NWP, Nordic Wear Parts.

Entrack har länge stått starkt som leverantör av slitdelar och komponenter till entreprenadmaskiner – inte minst larvband och andra delar som krävs för att en bandgående maskin ska fungera. I den digra produktfloran finns såväl originalkomponenter till de stora leverantörerna som billigare lösningar, ofta av företagets egen design och tillverkning.

Efter hand har produktfloran breddats med olika typer av tillbehör. Exempelvis kan företaget erbjuda Robi-produkter från finska Ramtec, vilket bland annat innebär hydrauliska verktyg för rivning, skrotning och materialhantering. Lagom till förra årets Entreprenadexpo i Borgeby hade sortimentet utökats med produkter från italienska Meccanica Breganzese, något som exemplifierades med krosskopa, sorteringsskopa och asfaltfräs.

Vi har fått ut en del produkter ur MB:s program och kunderna verkar nöjda. Produkterna klarar det de utlovas klara, säger Magnus Nord.

När det nu var dags för premiären av Svenska Maskinmässan var det förstås premiärdags även i Entracks monter, den här gången med Stark-produkter för vägunderhåll från finska Lametal.

De finska Stark-produkterna kompletterar Entracks produktutbud med utrustning för vägunderhåll under såväl vinter som sommar.

De finska Stark-produkterna kompletterar Entracks produktutbud med utrustning för vägunderhåll under såväl vinter som sommar.

Eftersom vi tidigare inte har haft tillgång till någonting ur deras produktsortiment, som bland annat omfattar olika typer av plogar och soputrustning, är det ett värdefullt tillskott för oss. Vår nuvarande bredd kräver också rejält med visningsyta, vilket gör att det här är vår största mässmonter hittills, säger Magnus Nord.

De italienska MB-produkterna lanserades på Entreprenadexpo förra året och ger Entrack ett fotfäste även vid bearbetning av berg.

De italienska MB-produkterna lanserades på Entreprenadexpo förra året och ger Entrack ett fotfäste även vid bearbetning av berg.

Entrack har sedan några år tillbaka ett varumärke som heter NTP, Nordic Track Parts, och omfattar komponenter till bandvagnar. På Svenska Maskinmässan premiärvisades ett helt nytt varumärke för slitdelar – NWP, Nordic Wear Parts. Produktserien är så färsk att den första laddningen skoptänder som skulle visas inte hann fram i tid på grund av den pågående hamnarbetarstrejken. Några välliknande repliker hann dock flygas in så besökarna skulle inte skulle missa möjligheten att även få en visuell bild av de nya skoptänderna.

Manitou satsar på lastare i Sverige

$
0
0
Den första Manitou MVT 929 som levererats från den italienska fabriken har hamnat hos Östlund Entreprenad utanför Uppsala.Den första Manitou MVT 929 som levererats från den italienska fabriken har hamnat hos Östlund Entreprenad utanför Uppsala.

På årets Bauma visade Manitou upp ett par kompakta modeller som företaget tror mycket på inför framtiden. Se Leveranstidningen Entreprenad 09.16. Men när det var dags för Svenska Maskinmässan på Solvalla hade framtiden inte riktigt hunnit dit utan importören Scantruck fyllde montern med en del mer aktuella nyheter för den svenska marknaden.

Bland annat visades MVT929 som lyfter 2,9 ton och har en maximal lyfthöjd på nio meter, detta trots en totalhöjd som understiger två meter. – Vi får många förfrågningar från byggföretag som ser stora fördelar med en teleskoplastare som lätt och snabbt kan ta sig in och ur ett konventionellt garage och därutöver kan köras i 36 km/h på gatorna mellan uppdragen.

Anker B Lemvig hos Scantruck betonade glatt att fyra exemplar av modellen sålts redan innan den första maskinen satte sina däck på svensk jord.

Den första är just den som vi visar på Maskinmässan innan den går vidare till Östlund Entreprenad utanför Uppsala. Den är byggd i Manitous italienska fabrik och dessutom faktiskt den första som visas utanför Italien. Vi har också varit snabba med våra beställningar för att snabbt kunna leverera de sålda maskinerna till slutkund. Det ser ut som om maskinen redan utvecklats till ett välkommet tillskott till den mindre MT625 som blivit en riktig storsäljare, säger Anker B Lemvig.

Inledningsvis har Scantruck valt att fokusera på varumärket Manitou i Sverige. Nu utlovas ökad satsning även på Mustang.

Inledningsvis har Scantruck valt att fokusera på varumärket Manitou i Sverige. Nu utlovas ökad satsning även på Mustang.

Bland de större modellerna märktes MRT2540 P+ som ska klara lyft på 25 meter. Beteckningen MRT visar att maskinen är runtomsvängande. Den nya versionen levereras med steg IV-motor och är försedd med 24 volts batteri i stället för det mer normala 12 volt.

Det är en utmärkt taximaskin med lång räckvidd som tar sig snabbt mellan uppdragen. Det gäller även för den större 3255 som passar bra på större byggen och redan sålts i tre exemplar före mässan.

För att öka säkerheten vid arbete i personkorgar har Manitou utvecklat Safe Man System som introducerades för den svenska marknaden på Svenska Maskinmässan.

Demonstrationsmaskinen var Manitous bomlift 180 ATJ bomlift där en säkerhetsbjälke i personkorgens kontrollpanel säkrar att all rörelse ögonblickligen stoppar om någon i korgen håller på att komma i kläm. Systemet ingår som standard på alla nya Manitou-liftar från 8 till 28 meter.

Scantruck är också svensk importör och återförsäljare av de amerikanska minilastarna från Mustang som naturligtvis också kunde studeras på Solvalla.

Scantruck är förhållandevis nya som Manitous svenska representant och inledningsvis har det varit ett tydligt fokus på teleskoplastare. Detta trots att Manitou sedan 2008 är helägare till nordamerikanska Gehl och Mustang. Scantruck är dock väl förtrogna med Mustangs ram- och glidstyrda midilastare som företaget började importera på sin danska hemmamarknad 2013.

Nu har den svenska organisationen satt sig och vi kommer att satsa betydligt hårdare på Mustangs minilastare även här i fortsättningen. Gehl säljs även i fortsättningen via de befintliga distributionskanalerna, säger Anker B Lemwig.

Viewing all 272 articles
Browse latest View live