Quantcast
Channel: Leveranstidningen Entreprenad » Produktnytt
Viewing all 272 articles
Browse latest View live

Elgrävare för känsliga miljöer

$
0
0
Elektriskt driven grävare som exempelvis kan användas vid arbeten inomhus och där arbetsplatsen är i direkt anslutning till exempelvis verksamhet i sjukhus.Elektriskt driven grävare som exempelvis kan användas vid arbeten inomhus och där arbetsplatsen är i direkt anslutning till exempelvis verksamhet i sjukhus.

Med en bredd på 71 centimeter och breddbar bandvagn har Bobcats lilla E10 tagits emot mycket väl runt om i världen. Storleken och vikten gör den lätt att transportera och lätt att manövrera även där utrymmena är begränsade. När den inom kort kan levereras med eldrift lär efterfrågan inte bli mindre.

Vi märker redan ett tydligt intresse. Många jobb görs i citykärnor och ofta handlar det om rivningsarbeten inomhus eller ombyggnader i direkt anslutning till exempelvis sjukhus och andra verksamheter som kan vara känsliga för bland annat buller och avgaser, säger säljaren Stefan Ekvall på Bobcat Sverige.

Maskinen har tagits fram i Bobcats innovationscentrum i tjeckiska Dobris tillsammans med specialister på eldrivna fordon. Grundmaskinen är den konventionella E10 med bandvagn som är breddbar mellan 71 och 98 centimeter. I full bredd svänger överdelen helt och hållet inom larvbandens ytterkanter.

15 000 kvadratmeter ska kunna röjas varje timme med Bobcats nya strandrensare.

15 000 kvadratmeter ska kunna röjas varje timme med Bobcats nya strandrensare.

Det nya är den helt elektriska drivlinan som dels innebär ett avsevärt minskat buller, 64 dBA enligt tillverkaren, och dels är helt avgasfri. Motorn kan kopplas direkt till ett 400 volts eluttag eller drivas med maskinens uppladdningsbara Li-Ion-batterier.

Laddningen tar ungefär en timme och därefter kan maskinen köras i två till tre timmar. Det är också fullt möjligt att ladda batterierna medan maskinen är i full drift. Förmodligen kommer de första maskinerna i slutet av året och vi räknar med att komma igång med serieproduktion i början av 2017, säger Stefan Ekvall.

Den lilla eldrivna minigrävaren presenterades för en bred publik på årets Bauma. Det gjorde även en helt ny strandrensare som komplement till företagets cirka 70 redskapsfamiljer.

Strandrensaren, som också visades fram på Solvalla, är tänkt för de bandgående kompaktlastarna i både standard- och högflödesutförande. Arbetsbredden anges till 1,9 meter, arbetsdjupet till 20 centimeter och skopkapaciteten till 350 liter.

Sand eller jord sållas snabbt och lätt. Så pass små föremål som fimpar, kapsyler, plastpåsar och glasskärvor samlas upp och kan tas bort från sandstränder, lekplatser, sportfält och liknande ytor, säger Stefan Ekvall.

Sextons minigrävare på hjul som utlovas vara lite större, starkare och mer bränsleeffektiv än föregångaren.

Sextons minigrävare på hjul som utlovas vara lite större, starkare och mer bränsleeffektiv än föregångaren.

Det skräp som samlas töms snabbt och lätt på lämplig plats, exempelvis ett lastbilsflak. Enligt tillverkaren ska strandrensaren klara en yta på ungefär 15 000 kvadratmeter i timmen.

Stefan Ekvall lyfter också fram att kombinationen strandrensare och den lilla bandlastaren kan ta sig fram även i terräng där andra maskiner kan få problem och att den är lätt att manövrera, vilket gör att den kan jobba nära hinder av olika slag.

På plats var även sextonnaren E57W som är något större, starkare och mer bränsleeffektiv än sin föregångare – storsäljaren E55W. Nykomlingen är utrustad med en Bobcat-diesel som utlovas klara kraven enligt steg IIIb utan att använda dieselpartikelfilter. Effekten på 42,5 kilowatt innebär en ökning med fyra procent, enligt företaget, som också lovar att bränsleförbrukningen är sju procent lägre än hos föregångaren.

Den rops-klassade hytten är försedd med uppvärmd stol, och genomtänkta reglage som också är väl placerade. Maskinens funktioner kan hanteras med hjälp av en sjutums display med pekskärm.

Hydrauliken har uppgraderats på ett sätt som bland annat gör att tillverkaren utlovar en tioprocentig ökning av lyftkapaciteten. Standardutförandet omfattar två kretsar, men en tredje kan fås som tillägg. Manövreringen av redskapen sker med hjälp av proportionalstyrning.

Med de nya produkterna står vi väl rustade för framtiden som ser förhållandevis ljus ut. I Sverige har vi växt sedan 2013. 2015 var ett bra år för oss och 2016 har börjat riktigt bra, säger Stefan Ekvall.


Lättare lastare från Volvo

$
0
0
Den nedbantade L60:n tilldrog sig ett visst intresse på mässan.Den nedbantade L60:n tilldrog sig ett visst intresse på mässan.
Den nedbantade L60:n tilldrog sig ett visst intresse på mässan.

Den nedbantade L60:n tilldrog sig ett visst intresse på mässan.

Fällfors. Volvos svenska återförsäljare Swecon hade en rad maskiner med sig till årets upplaga av Load up North, en av maskinerna visades upp för första gången någonsin – L60H light duty, en hjullastare som, enligt Swecon, är en lite smidigare variant av storsäljaren L60.

– Ibland är L60 lite för stor, kunderna har efterlyst en lite mindre maskin, säger Mikael Nordell, Swecons produktspecialist för hjullastare.

Den lättare modellen har 17,5-tumsdäck och mindre skärmar.

– Man får därmed bättre sikt, det är bra till exempel om man kör i ett bostadsområde, kommenterar Mikael Nordell.

Motvikten är dessutom lättare, originalmaskinen väger 12,1 ton, light-versionen är nedbantad till 10,7 ton och kan därför användas i lägre klasser, påpekar Mikael Nordell.

– Den är till för kunder som vill ha fördelarna som L60 har, till exempel den suveräna hyttkomforten, men som tycker att att L60 känns lite för stor.

Enligt Mikael Nordell är det framförallt kunder i norr som efterfrågat en smidigare L60.

Enligt Mikael Nordell är det framförallt kunder i norr som efterfrågat en smidigare L60.

Mikael Nordell tror att maskinen kommer väl till pass till exempel för uppdrag på terminaler, med pallgaffel eller kranarm.

– Det är en smidig och flexibel servicemaskin.

Som namnet antyder är maskinen gjord för lite lättare jobb, smidigheten har trots allt ett pris.

– Det är ingen produktionsmaskin, den har lite lägre tipplast och måste använda mindre skopa men det spelar mindre roll för kunderna som till exempel vill ploga i ett villaområde, säger Mikael Nordell.

Det är ingen slump att Swecon premiärvisade maskinen på den nordligast belägna svenska mässan.

– Det är framförallt kunder i den här regionen som efterlyst en sådan här lösning, det passar dessutom bra nu inför snösäsongen, säger Mikael Nordell.

Fakta

Modell

Volvo L60H Light Duty

Motor

 Volvo D6J  

Motoreffekt (brutto),

123/167 kW/hk

Brytkraft

102,1 kN

Statisk tipplast, fullt svängd

6,8 ton

Arbetsvikt

10,7 ton

Hastighet

46 km/h

Maskinbredd

2,31 m

Maskinhöjd

3,20 m

Fredrik Rigö och Mikael Nordell hade med sig en världsnyhet till Load up North.

Fredrik Rigö och Mikael Nordell hade med sig en världsnyhet till Load up North.

Skärmarna är avsevärt mindre än på originalmaskinen, även däcken har minskats i storlek.

Skärmarna är avsevärt mindre än på originalmaskinen, även däcken har minskats i storlek.

Motvikten är minskad och vikten har bantats ned från 12,1 ton till 10,7 ton.

Motvikten är minskad och vikten har bantats ned från 12,1 ton till 10,7 ton.

Med flexibilitet i högsätet

$
0
0
Max Kvickström och Timo Huttunen utlovar märkbara förbättringar av bland annat miljö och arbetsmiljö i den nya generationen Lundbergare.Max Kvickström och Timo Huttunen utlovar märkbara förbättringar av bland annat miljö och arbetsmiljö i den nya generationen Lundbergare.
Max Kvickström och Timo Huttunen utlovar märkbara förbättringar av bland annat miljö och arbetsmiljö i den nya generationen Lundbergare.

Max Kvickström och Timo Huttunen utlovar märkbara förbättringar av bland annat miljö och arbetsmiljö i den nya generationen Lundbergare.

Med en rad uppgraderingar presenterar Lundberg Hymas nu en ny generation redskapsbärande maskiner. Serien omfattar fem modeller där tillverkaren framför allt velat minska miljöbelastningen och förbättra förarens arbetsmiljö.

Minstingen i Lundbergs 40-serie väger in kring fyra ton och har en motoreffekt på 55 kilowatt. Den största modellen väger knappt sju ton och har en motoreffekt på 105 kilowatt. Gemensamt för samtliga modeller är att de är registreringsbesiktade för 50 kilometer i timmen.

Svängbart drag och ett släp med hydraulisk tipp ska ge ytterligare hjälp till Lännens grävlastare att leva upp till begreppet multimaskin.

Svängbart drag och ett släp med hydraulisk tipp ska ge ytterligare hjälp till Lännens grävlastare att leva upp till begreppet multimaskin.

Utvändigt märks förändringarna främst genom den redesignade motorhuven som fått en betydligt rundare form än tidigare. Öppningsbara luckor på både sidor och ovansida underlättar såväl förarens dagliga översyn som serviceverkstadens mer omfattande arbete. Av samma skäl är motorgallret baktill lätt att vika ut, exempelvis för att göra ren kylaren.

Även hytten har förändrats, inte minst för att förbättra sikten. Bland annat är glaspartierna betydligt större än tidigare. Exempelvis är dörren nu helt i glas utan störande lister som annars kan begränsa synfältet.

Hytten har förbättrats även i fler avseenden, vilket gör att den fått ett lyft ergonomiskt. Benutrymmet har vidgats, förvaringsutrymmena är fler och en del brytare har flyttats från sidopanelen till höger stolpe, vilket underlättar manövreringen. Dessutom räcker det med en knapptryckning för att starta maskinen, säger Max Kvickström, vd för Lundberg Hymas.

Den nya 40-serien är genomgående utrustad med steg-IV-motorer som klarar kraven på partikelutsläpp med hjälp av SCR-teknik och Adblue. För att ytterligare effektivisera arbetet och hålla nere bränsleförbrukningen kan föraren förprogrammera hydraulflödet till olika redskap, vilket också gör att redskapsskiftena går både snabbt och lätt. Dessutom är samtliga modeller utrustade med can-bussystem som styr transmission och arbetshydraulik.

Multitänket är viktigt. Ytterligare ett exempel på det, vad gäller Lännen-maskinerna, är att de kan fås med svängbart drag och en vagn med hydraulisk tipp, godkänd för 50 km/h. Det gör det enkel att ta med exempelvis de redskap som behövs under en dags arbete, säger Max Kvickström.

På mässan visades också Lännen Rail – ett halvautomatiskt system som gör det väldigt enkelt för föraren att ta sig upp på eller av rälsen.

Utrustningen bultas fast under framramen och grävaggregatet, vilket gör att den är lätt att demontera. Det räcker med några knapptryckningar för att ställa in maskinen i rätt position på rälsen och därmed garantera stabilitet och bromseffekt även när maskinen är spårgående. Föraren blir hela tiden informerad om rälshjulens position via displayen i hytten. När systemet med hjälp av tryckmätning och lägesindikatorer känner av att positionerna är de rätta skiftar informationen i displayen färg, vilket är en tydlig signal till föraren att det är dags att gå ur inställningsläget så systemet kan låsa sig och sedan är det bara att börja jobba, säger Max Kvickström.

Om arbetsområdet förändras i höjd eller bredd kan nya värden enkelt knappas in för att ändra höjd- och sidobegränsningarna till de nya förutsättningarna.

Även Lännens koncernchef Timo Huttunen dök upp på mässan för att bland annat träffa de svenska kunderna. Och humöret var på topp efter en tid med ökande försäljning.

2015 omsatte vi ungefär 45 miljoner euro, vilket innebar en ökning med ungefär tio procent. Även 2016 har börjat riktigt bra, som det ser ut lär vi landa kring 50 miljoner euro totalt. Vi jobbar helt kundorderstyrt. Varje maskin är avsedd för en speciell kund, enligt givna specifikationer. För närvarande räknar vi med att en maskin levereras ungefär tio veckor efter det att ordern tecknats, säger Timo Huttunen.

Hydradig – en tanke utanför ramarna

$
0
0
JCB:s försäljningsdirektör Steve Smith var på plats på Solvalla och såg fram mot ökade marknadsandelar med det nya nätet av återförsäljare.JCB:s försäljningsdirektör Steve Smith var på plats på Solvalla och såg fram mot ökade marknadsandelar med det nya nätet av återförsäljare.
JCB:s försäljningsdirektör Steve Smith var på plats på Solvalla och såg fram mot ökade marknadsandelar med det nya nätet av återförsäljare.

JCB:s försäljningsdirektör Steve Smith var på plats på Solvalla och såg fram mot ökade marknadsandelar med det nya nätet av återförsäljare.

En av de stora snackisarna på årets Bauma var JCB:s Hydradig som är resultatet av ett annorlunda tänkande där inspiration hämtats från såväl den runtomsvängande grävaren som från teleskoplastaren. Med sin annorlunda utformning stack den även ut på Svenska Maskinmässan där den var en av evenemangets största publikmagneter.

Maskinen presenteras utförligt i Leveranstidningen Entreprenad 06.16, men kan kort beskrivas som en multimaskin som ska kunna användas som redskapsbärare, last- och grävmaskin och inte minst som kran i såväl trånga innerstadsmiljöer som vid underhållsarbete på motorvägar, byggarbetsplatser och landskapsplanering. Vid utvecklingsarbetet var det inte minst fyra faktorer som kom att prägla slutprodukten: sikt, stabilitet, mobilitet och manöverbarhet.

Hydradig har tagits fram med DNA från både runtomsvängande grävmaskiner och teleskoplastare och lockade till sig en strid ström av nyfikna mässbesökare.

Hydradig har tagits fram med DNA från både runtomsvängande grävmaskiner och teleskoplastare och lockade till sig en strid ström av nyfikna mässbesökare.

Resultatet har blivit väldigt bra om vi ska gå efter det närmast succéartade mottagandet på Bauma. Även här i Sverige har maskinen tagits emot överväldigande positivt. Tre maskiner såldes snabbt och ett tiotal har beställts av återförsäljarna redan före mässan. Jag ser väldigt positivt på försäljningen i Skandinavien med mängder av tekniksugna entreprenörer och mycket jobb där utrymmena är begränsade, både i stadsmiljöer, på vägar och på spår. Jag räknar med att maskinen ska ge oss helt nya kunder och glädjande nog är hyresbolagen klart intresserade, säger företagets försäljningsdirektör Steve Smith, som bland annat är ansvarig för försäljningen i Europa.

Sverige är en viktig marknad för JCB. Vi har framgångsrikt utvecklat verksamheten här och nu är det dags att påbörja nästa tillväxtfas som vi gör med ett nät av återförsäljare, utan importör som mellanhand. I norra Sverige fortsätter vi jobba med GT Center medan vi byggt upp ett nytt återförsäljarnät som gör att vi kommer betydligt närmare våra kunder i södra Sverige. 2016 är ett spännande år för oss eftersom vi lanserar många nya maskiner och målsättningen i Sverige är definitivt att öka vår marknadsandel. Trots att vi ägnat vår nya organisation mycket tid och kraft efter brytningen med Söderberg & Haak har försäljningen börjat riktigt bra i år, säger Steve Smith.

För närvarande har vi ungefär 30 auktoriserade sälj- och servicepunkter och vi jobbar hårt för att fylla de geografiska luckor som återstår att täcka. En positiv utveckling är att den svenska marknaden får allt större förtroende för större delar av vår maskinpark. Förr dominerade hjullastarna, men i dag är mixen betydligt mer blandad. Det ger även utslag i kundgrupperna som nu fylls på med fler traditionella anläggningsentreprenörer. Förhoppningsvis kan vi också stärka oss på hjullastarsidan som nu uppdateras efter hand med förbättringar och uppgraderingar av bland annat hytter och motorer. Vi märker också en uppgång bland teleskoplastarna, bland annat har Ramirent lagt en order på 18 maskiner.

En svensk eftermarknadschef har också anställts för att fungera som något av smörjmedel i organisationen och medverka till smidiga kontakter vad gäller eftermarknaden. Uppgiften har gått till Patric Brahemark, som efter många års arbete med Hondas motorverksamhet nu ska medverka till att JCB:s svenska kunder får bästa tänkbara service när maskinen väl är inhandlad. Även här är bedömningen att servicen blir bättre utan importör som mellanled.

Processen skyndas på när återförsäljarna kan kommunicera direkt med tillverkaren, säger Steve Smith.

Tipptruckar förbereds för arktisk kyla

$
0
0
Sträng kyla kan tära på både människor och maskiner. Med hjälp av en fabriksmonterad dieselbrännare lovar nu Terex Trucks trygga körningar ner till 40 minusgrader.Sträng kyla kan tära på både människor och maskiner. Med hjälp av en fabriksmonterad dieselbrännare lovar nu Terex Trucks trygga körningar ner till 40 minusgrader.
Sträng kyla kan tära på både människor och maskiner. Med hjälp av en fabriksmonterad dieselbrännare lovar nu Terex Trucks trygga körningar ner till 40 minusgrader.

Sträng kyla kan tära på både människor och maskiner. Med hjälp av en fabriksmonterad dieselbrännare lovar nu Terex Trucks trygga körningar ner till 40 minusgrader.

Det är inte länge sedan vi kunde plaska omkring i behagliga utomhusbad och soltorka medan svala sommarvindar gav en behaglig svalka. Men nu närmar sig vintern obönhörligt – och med den kylan. Fast lösningen är inte längre bort än garderoben med vinterkläder. Fram med vinterjackan, kängorna, långkalsongerna och övriga plagg som behövs för att hålla kroppstemperaturen över de 35 grader där risken för hypotermi ökar kraftigt.

Nu är människan en rätt märklig varelse som ofta har en automatisk lösning på flertalet problem. Bland annat har kroppen en del tricks för sig som bidrar till att hålla ångan uppe. Hypotalamus som fungerar som kontrollorgan över sömn och kroppstemperatur reagerar snabbt då kroppstemperaturen sjunker genom att fixa lite gåshud eller beordra musklerna att blixtsnabbt växla mellan att vara spända och avslappnade. Då skapas det vi till vardags kallar att huttra.

Nu är det inte bara människan som ofta fungerar lite sämre i sträng kyla. Det gäller i hög grad även våra maskiner. Och för att få dessa att trivas räcker det sällan att sätta på en pälsmössa och Lovikkavantar – i synnerhet inte om de under långa tider tvingas jobba i temperaturer neråt 35 grader under Celcius nollpunkt. Att huttra hjälper inte heller, möjligen ryker lite metalldelar när tjockflytande olja inte klarar att fungera som smörjmedel.

Ett vanligt knep är att inte stänga av motorerna, inte ens vid skiftbyten för att bland annat hålla vätskor varma och minska risken för läckage. Nackdelen är dock att både bränsleförbrukning och utsläpp ökar – dyrt och allt annat än miljövänligt.

Terex Trucks – ingående i Volvokoncernen – har en försvarlig mängd maskiner verksamma i bland annat Kanada och Ryssland och har nu valt att tillsammans med Webasto ta fram ett par köldskyddspaket avsedda för sina tipptruckar.

I sträng kyla är det vanligt att en maskin får gå på tomgång när den inte används. Terex Trucks och Webasto har nu tagit fram ett alternativ som utlovas minska både bränsleförbrukning och motorslitage.

I sträng kyla är det vanligt att en maskin får gå på tomgång när den inte används. Terex Trucks och Webasto har nu tagit fram ett alternativ som utlovas minska både bränsleförbrukning och motorslitage.

Det handlar helt enkelt om att lyssna på kunderna. Vi försöker ta fram lösningar som passar norra Kanada, Ryssland och även Europa där temperaturen kan sjunka ner till arktiska nivåer, säger Scott Pollock, produktchef för Terex Trucks.

Enligt tillverkaren klarar tipptruckarna i standardutförande temperaturer ner till minus 18 grader. De båda köldskyddspaketen utlovas säkra användningen av tipptruckar i temperaturer ner till minus 25 respektive minus 40 grader med kraftigt minskad bränsleförbrukning, snabbare start och behagligare temperatur i förarhytten som extra bonus.

Primärt handlar det om en fabriksmonterad dieseldriven brännare som sätts igång när motorn slås av och värmer motorns kylvätska som i sin tur pumpas runt och värmer vitala komponenter och förarhytten som dessutom kan förses med uppvärmd förarstol.

Tack vare den minskade tomgångskörningen finns potential att minska bränsleförbrukningen med upp till 90 procent under de perioder maskinen står still. Dessutom minskar både slitaget på motorn och underhållsbehoven samtidigt som andrahandsvärdet ökar, lovar Scott Pollock.

Köldskyddsutrustningen kan installeras i TR45, TR60, TR70 och TR 100 direkt i fabrik, men kan också eftermonteras i äldre maskiner.

De helt nyutvecklade paketen kommer att erbjudas över hela världen till kunder som vill säkerställa användning av tipptruckar i sträng kyla, säger Scott Pollock.

Superscania för Australien

$
0
0
Scanias hittills största lastbil är byggd för järnmalmstransporter i Australien och ska kunna dra runt med cirka 220 ton.Scanias hittills största lastbil är byggd för järnmalmstransporter i Australien och ska kunna dra runt med cirka 220 ton.
Scanias hittills största lastbil är byggd för järnmalmstransporter i Australien och ska kunna dra runt med cirka 220 ton.

Scanias hittills största lastbil är byggd för järnmalmstransporter i Australien och ska kunna dra runt med cirka 220 ton.

Australien är med sina närmare 7 750 000 kvadratkilometer jordens sjätte största land – ungefär 17 gånger större än Sverige. Det ställer stora krav på ett väl fungerande transportsystem, vilket också omfattar effektiva transportfordon där lösningarna måste vara kostnadseffektiva, säkra och med så små utsläpp som det bara är möjligt.

Det gäller inte minst för den australiska gruvnäringen som är av stor betydelse för landets ekonomiska tillväxt och stabilitet. Mineraler utgör en mycket stor del av exporten, vilket också betyder att enorma massvolymer måste transporteras från gruvorna till lämplig hamn.

Ett av de företag som specialiserat sig på dessa transporter är Qube Bulk som bland annat är verksamt i Pilbara-regionen i nordvästra Australien. Här handlar det framför allt om att frakta järnmalm till Port Hedland som utvecklats till en av världens viktigaste järnmalmshamnar med leveranser på upp mot 40 miljoner ton under de mest intensiva månaderna. Transporterna sker dygnet runt, 6,5 dagar per vecka och med körsträckor som kan vara ända upp till 450 kilometer. Det är därmed ingen sinekur som väntar de fordon som sätts in i Pilbara-trafiken. Under de tre år som fordonen beräknas användas kommer de att hinna med ungefär en miljon kilometer.

För att klara de enorma volymerna använder Qube Bulk en flotta med ”fordonståg” som hittills haft kapacitet att flytta runt 175 ton per ekipage. Men det är inte tillräckligt och därför planeras för andra lösningar som klarar betydligt mer last. Scania har hoppat på utmaningen och tagit fram ett riktigt kraftpaket med utgångspunkt från en R730 V8 8×8. Den har bland annat kompletterats med en stödaxel, vilket ska göra det möjligt att förflytta 220 ton.

Vi har utvecklat den här lastbilen för att få den flexibilitet som behövs för att kunna ta tillvara de fördelar som ökade laster för med sig. Vi räknar med att inom kort kunna öka till 220 ton, säger Todd Emmert, direktör på Qube Bulk.

Han räknar med rejält ökad produktivitet med de nya fordonen, men ser även fler tydliga fördelar.

För våra kunder är ökad effektivitet oerhört väsentligt, men för oss är ökad säkerhet högsta prioritet. Genom att lasta mer kan vi minska antalet transporter, vilket innebär färre tillfällen där våra fordon kommer i kontakt med övrig trafik. Därmed blir det ännu säkrare för alla som färdas på vägarna, säger Todd Emmert.

 

Aebi-Schmidt vill växa på vintern

$
0
0
– Vi ska växa vintertid, säger Oskar Karlsson, säljare på Aebi-Schmidt.– Vi ska växa vintertid, säger Oskar Karlsson, säljare på Aebi-Schmidt.
– Vi ska växa vintertid, säger Oskar Karlsson, säljare på Aebi-Schmidt.

– Vi ska växa vintertid, säger Oskar Karlsson, säljare på Aebi-Schmidt.

Nästa år kan Aebi-Schmidt fira sitt tioårsjubileum även om erfarenheten av utrustning för bland annat underhåll av gator och mark är betydlligt äldre än så. Företaget bildades 2007 genom en sammanslagning av schweiziska Aebi och tyska Schmidt och har i dag ett försäljningsnät av ungefär 100 auktoriserade representanter i främst Europa.

Till en början handlade verksamheten till stor del om sommarunderhåll av bland annat gator, vägar, flygplatser, grönytor och liknande. Men på programmet fanns även vinterutrustning, exempelvis plogar. 2013 togs ytterligare ett steg för att stärka ställningen vintertid genom ett delägarskap i norska Tellefsdal, vilket följdes upp med förvärv av resterande aktier vid senaste årsskifte.

”Svarta” cykelvägar utlovas med en kombination av spridare och sopvals. Till det någon form av traktor med plog monterad framtill.

”Svarta” cykelvägar utlovas med en kombination av spridare och sopvals. Till det någon form av traktor med plog monterad framtill.

Vi vill växa som leverantör under vintern och vi ska växa. Nu har vi ett starkt utbud av bland annat plogar och spridare och arbetar för att hitta lösningar som är skräddarsydda för olika typer av uppdrag. En variant som vi tror mycket på är ett paket för snöröjning på gång- och cykelvägar. Genom att kombinera plog, vals och lake blir resultatet en svart och ren bana där ekipaget drar fram, säger Oskar Karlsson.

Lösningen är dessutom beprövad vid det här laget. Vi började köra den som prototyp i Uppsala för tre år sedan så vi vet att den fungerar.

Schmidts utbud av utrustning för vinterunderhåll har förstärkts med utrustning från norska Tellefsdal.

Schmidts utbud av utrustning för vinterunderhåll har förstärkts med utrustning från norska Tellefsdal.

Företaget har tagit fram en enhet som består av en tank som rymmer 2 500 liter i kombination med en sopvals som kan vara 1 800 eller 2 400 millimeter bred. Till det rekommenderas en traktor med 80 respektive 120 hästkrafters effekt beroende på vilken valsbredd som används. Plogen placeras då fram på traktorn.

Enheten fungerar lika bra sommartid. Då kan man koppla loss sopvalsen som då monteras fram på traktorn medan tanken fylls med vatten i stället och exempelvis kan användas vid bevattning, säger Oskar Karlsson.

Snöröjningsfordon á la Aebi-Schmidt. Multisektionsplog och spridare från Schmidt med plogfäste och hyvelblad från Tellefsdal.

Snöröjningsfordon á la Aebi-Schmidt. Multisektionsplog och spridare från Schmidt med plogfäste och hyvelblad från Tellefsdal.

Utbudet av snöröjningsutrustning är förhållandevis stort. Där finns plogar, snöslungor, snöfräsar liksom spridnings- och sprayutrustning i flera storlekar avsedda för olika typer av fordon.

(H)julklapp för teknikintresserade

$
0
0
Legos Technic-serie kompletterades för två år sedan med en av Volvos hjullastare. Det blev succé. Nu kommer uppföljaren i form av en materialhanterare.Legos Technic-serie kompletterades för två år sedan med en av Volvos hjullastare. Det blev succé. Nu kommer uppföljaren i form av en materialhanterare.
Legos Technic-serie kompletterades för två år sedan med en av Volvos hjullastare. Det blev succé. Nu kommer uppföljaren i form av en materialhanterare.

Legos Technic-serie kompletterades för två år sedan med en av Volvos hjullastare. Det blev succé. Nu kommer uppföljaren i form av en materialhanterare.

För ungefär två år sedan hamnade Volvos hjullastare L350F på leksakshyllorna. Då handlade det om en radiostyrd modell som tagits fram av Lego Technic tillsammans med Volvo och som klarade att köra, styra, lyfta och lasta, även i terräng – förutsatt att de dryga 1 600 bitarna satts ihop på rätt sätt förstås.

Som kuriosa kan nämnas att lastaggregatet uppges klara lyft på mer än 1 kg och att skopan satte rekord som den största enskilda del som tagits fram i Technic-serien.

Från Lego beskrivs försäljningen av hjullastarmodellen som en succé och därför är det inte helt oväntat att man snabbt ville följa upp framgången med en grävmaskinsmodell och även den här gången hämtades originalet från Volvo.

Hytten kan höjas och sänkas, bom och gripskopa manövreras liksom stödbenen – i varje fall om de 1 166 delkomponenterna sätts ihop på rätt sätt.

Hytten kan höjas och sänkas, bom och gripskopa manövreras liksom stödbenen – i varje fall om de 1 166 delkomponenterna sätts ihop på rätt sätt.

Lego Technic är ett varumärke som sedan starten för snart 40 år sedan tagit fram en mängd produkter som till både form och funktion ligger så nära en verklig förlaga som det går att komma. Till skillnad från företagets vanliga sortiment kompletteras traditionella legobitar med komponenter som kugghjul, axlar, tappar och balkar som kan kopplas ihop till mer eller mindre komplexa rörliga element. Den strategin hängde med även när den nya grävmaskinsmodellen skulle tas fram.

Vi försöker alltid hitta något nytt att överlämna till marknaden. Det finns dock några saker som är så populära att vi alltid kommer tillbaka dit – en av de stora favoriterna är onekligen grävmaskinen. Den här gången ville vi dock göra något väldigt innovativt, en för oss ny typ av grävmaskin som vi inte gjort tidigare, säger Niels Henrik Horsted, senior marketing manager på Lego Technic.

Så långt var egentligen Volvo inte ens med i bilden, men så föll blickarna på företagets hjulgrävare och då i synnerhet i materialhanteringsversion.

Precis som vid samarbetet med hjullastarmodellen arbetade företagen nära varandra under lång tid. Bland annat fick Lego Technics konstruktörer med Andrew Woodman i spetsen besöka grävarfabriken i tyska Konz för att få ett hum om hur den fullskaliga produktionen gick till.

Genom att rent fysiskt följa produktionsgången kunde vi studera olika skeden av konstruktionen. Vi fick klättra på maskinen, gå in i hytten och kunde därmed få en väldigt bra uppfattning om hur maskinen är uppbyggd, säger Andrew Woodman.

En fördel med det sättet att jobba var att den danska arbetsgruppen också gavs möjlighet att följa med i hur modellen utvecklades och därför finns exempelvis även orangemålade säkerhetsdetaljer som räcken och andra fallskydd med på modellen trots att det dröjde innan de kom på plats på de fullvuxna maskinerna.

Tänkbar (h)julklapp till teknikintresserade ungdomar, eller varför inte till deras föräldrar.

Tänkbar (h)julklapp till teknikintresserade ungdomar, eller varför inte till deras föräldrar.

Till skillnad från hjullastaren är inte materialhanteraren fjärrstyrd även om åtskilliga delar är manövrerbara.

Vi var inte nöjda med att modellen bara skulle se ut som en EW160E materialhanterare, vi ville att den skulle arbeta som en sådan också. Med hjälp av tryckluft kan vi åstadkomma de aggregat- och gripskoperörelser som annars sker med hjälp av originalets hydraulik. Andra funktioner är att hytten kan höjas och sänkas, styrning och stödben som kan sänkas och höjas, säger Andrew Woodman.

Vi har tagit oss igenom flera utvecklingsfaser för att säkerställa att vi inte missat någonting. Målet har inte bara varit att skapa en härlig upplevelse för de som bygger modellen utan också att Volvo ska kunna känna sig stolta över att vår modell ger deras maskin full rättvisa.

En som i varje fall verkar nöjd med resultatet är Peter Bauer vid Konz-fabriken som jobbat i nära samarbete med gruppen från Lego Technic.

Eftersom jag lekt med Lego Technic som barn har det varit mycket spännande och imponerande att se hur modellen växt fram och hur noga de varit med detaljerna. Det första vi arbetade med tillsammans var den höj- och sänkbara hytten där redan Lego-gruppens prototyp var väldigt bra, men där vi gemensamt hittat en lösning som är så nära originalet som det bara går att komma. Det har varit en värdefull erfarenhet för alla inblandade och jag ser redan fram mot att medverka i nästa Lego-projekt, säger Peter Bauer.


Sundahls på spåret

$
0
0
Niklas Loven, försäljningschef, Jan Sundahl, ägare och vd och Jens Bengtsson, platschef med nya Terex TC85.Niklas Loven, försäljningschef, Jan Sundahl, ägare och vd och Jens Bengtsson, platschef med nya Terex TC85.
Niklas Loven, försäljningschef, Jan Sundahl, ägare och vd och Jens Bengtsson, platschef med nya Terex TC85.

Niklas Loven, försäljningschef, Jan Sundahl, ägare och vd och Jens Bengtsson, platschef med nya Terex TC85.

I Sundahls Maskinaffär lyfte man gärna fram en ny Terex bandgrävare på drygt åtta ton: TC85.

– Den har en mycket stabil undervagn och kan förses med knäckbom, den har därför både kapacitet, räckvidd och styrka, säger Jens Bengtsson, platschef på Sundahls Maskinaffär.

Maskinen fick sin världspremiär på Bauma tidigare i år och Sundahls Maskinaffär har redan märkt ett stort intresse för maskinen.

– Vi har en väntlista på kunder som vill ha den, kombinationen lätt maskin och stor kapacitet lockar, säger Niklas Loven, försäljningschef.

Maskinen finns redan på hjul och han tror att även bandvarianten kommer att gå hem på den svenska marknaden.

­– Behovet finns helt klart.

En annan nyhet i Sundahls monter var bandgrävaren TC37-2 på drygt 3,5 ton.

Det är en helt ny maskin med ny motor och ny motvikt, den har också fått en bättre grävgeometri, säger Niklas Loven.

Även hytten är ny, med platt glas. Den beskrivs som rymligare och ska motsvara den som finns i de större maskinerna.

Bandgrävaren har en Kubotamotor, servicepunkterna har samlats och man ska till exempel kunna se alla vätskenivåer utan att behöva öppna luckan. Sundahls lyfter också fram att cylindern är skyddad och att sikten är bra åt alla håll

Sundahls Maskinaffär visade också att man numera har en hel del järnvägsprodukter i sitt utbud.

Vi har spårmaskiner på 7,5-16 ton, både Terex och Atlas, säger Niklas Loven.

Konceptet innebär att kunden får maskinen spårutrustad direkt vid leverans.

Det är CE-märkt och klart, en helhetslösning säger Niklas Loven.

Han tror att behovet av just järnvägsmaskiner kommer att öka framöver.

Underhållet har varit eftersatt länge, det kommer att läggas ett antal miljarder på detta och då behövs det maskiner.

 ———————————————————————————————————

Ettan no 14 2016Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Skruvad sorteringslösning

$
0
0
Olle Karlsson förklarar att de inerta massorna rör sig ut mot kanterna och slås rena från de klibbiga massorna.Olle Karlsson förklarar att de inerta massorna rör sig ut mot kanterna och slås rena från de klibbiga massorna.
Olle Karlsson förklarar att de inerta massorna rör sig ut mot kanterna och slås rena från de klibbiga massorna.

Olle Karlsson förklarar att de inerta massorna rör sig ut mot kanterna och slås rena från de klibbiga massorna.

Ett flygplan i nöd stack ut i OP Systems monter på Svenska Maskinmässan, planen doppade nästan nosen i det lilla vattendraget mitt på Solvalla där den hängde i en Sennebogens trygga käft.

Resten av montern var välfylld, på plats fanns till exempel Doppstadts nya maskinserie Splitter.

Den passar bra för schaktmassor eller kletiga material, den kan till exempel skilja ut sten från lera, säger Olle Karlsson, säljare på OP System Syd.

Ett skruvdäck ska dela upp materialet och sända det åt tre håll. Det kubiska och tunga materialet åker åt sidan, de stora, långa och lätta föremålen åker rakt fram och det som är för smått faller ner genom skruvdäcket.

Enligt OP System är Splittern  bra på att ta sig an svårsiktade material, till exempel okrossat eller klibbigt material. Risken för igensättning uppges ändå vara liten.

OP System hade också med sig Doppstadts Selector HS401.

Den kan med fördel användas tillsammans med vår kross DW 3060, då blir det en allt-i-ett-lösning där man får en färdig produkt, till exempel naturträ, säger Olle Karlsson

Selectorn är hydrauldriven och kraften kan tas till exempel från en extern kross.

Överfraktionen går i retur och krossas om och det finns ett antal polyuretanstjärnor att välja mellan, säger Olle Karlsson.

Enheten sitter på lastväxlarram och det ska gå snabbt att etablera den.

Sennebogens timmerhanterare 735 E fanns också med i montern på Svenska Maskinmässan.

Det är en ”pick and carry”- maskin för terminalhantering av timmer, den kan också dra en vagn eller ett släp, säger Olle Karlsson.

En kompakt maskin ska innebära att ytorna utnyttjas bättre.

Då kan man arbeta även i tajta utrymmen.

Övervagnen kan rotera 360 grader och räckvidden utlovas vara över tio meter. Maskinen kan dra trailers på upp till 30 ton, den ska också kunna ta sig fram i sluttningar eller på andra svåra underlag. Däcken beskrivs som kraftiga och ska, tillsammans med en stödplatta, förläna maskinen extra stabilitet.

 OP Systems fjärde nyhet var inte helt ny, fraktionssorteraren VS60 är en eldriven tvådäckad skaksikt där överfraktionen åker tillbaka och krossas igen.

OP System beskriver sikten som ett bra komplement till Rubble Masters mobila krossning där försiktningen ska innebära ett minskat slitage på krossen

VS60 ska kunna ta sig an till exempel asfalt, betong, tegel och schaktmassor. Kapaciteten anges till 100 ton per timme beroende på material.

OP System visade också upp Demarecs verktyg för demolering med gripar, skrotsaxar, pulveriserare med mera.

Det är ett segment som breddas och vi satsar mycket på Demarecs produkter, vi har till exempel ett demoprogram som innebär att man kan få låna och testa produkterna ett par dagar.

 ———————————————————————————————————

Ettan no 14 2016Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Wacker Neuson firar 50 år

$
0
0
Gult och blått i Wacker Neusons jubilumsmaskin.Gult och blått i Wacker Neusons jubilumsmaskin.
Gult och blått i Wacker Neusons jubilumsmaskin.

Gult och blått i Wacker Neusons jubilumsmaskin.

Wacker Neuson har många år på nacken, det tyska företaget har funnits i snart 170 år.

Till Sverige kom man betydligt senare, men det har blivit många år även här, närmare bestämt 50.

– 1966 sålde Wacker Neuson bara light equipment i Sverige, det vill säga mindre utrustning som vibratorplattor, pumpar, stavvibratorer med mera, säger Susann Rydberg Silwer som arbetar på marknadsavdelningen på svenska Wacker Neuson AB.

De större maskinerna kom in först 2009, men när det nu är dags att fira de första 50 åren får en specialutrustad hjullastare symbolisera företagets verksamhet – jubileumsåret till ära har svenska Wacker Neuson låtit ta fram en speciell modell, en WL34 limited edition lackerad i gult och blått och utrustad enligt företagets ”Nordic edition”.

– Nordic edition innebär att maskinen är utrustad för svenska förhållanden och har bland annat hytt, extra hydraulik fram, bättre arbetsbelysning och 30 km/h, förklarar Susann Rydberg Silwer.

Den blågula jubileumsmaskinen lanserades på Svenska Maskinmässan, den har fått sin svenska kostym på fabriken i Korbach och tillverkas i en begränsad serie.

 ———————————————————————————————————

Ettan no 14 2016Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Rondellens egna skopor

$
0
0
Rondellens grundare Samuel Lundberg (till höger) grundade Rondellen Maskin för fem år sedan och tog fram Ema för tre år sedan. Robert Nilsson ansvarar för Ema-utbudet på företaget.Rondellens grundare Samuel Lundberg (till höger) grundade Rondellen Maskin för fem år sedan och tog fram Ema för tre år sedan. Robert Nilsson ansvarar för Ema-utbudet på företaget.
Det var skoptätt i Rondellens monter, företaget har tagit fram en egen serie skopor: Ema.

Det var skoptätt i Rondellens monter, företaget har tagit fram en egen serie skopor: Ema.

Rondellen Maskin hyr ut grävmaskiner och byggmaskiner, för några år sedan började företaget, som grundades 2011, snegla på skopor och på årets Maskinexpo förevisades resultatet – den egentillverkade skopserien Ema (earth moving attachments).

Vi har ju väldigt mycket grävmaskiner, då blir skopor en naturlig del. Rondellens grundare Samuel Lundberg tog kontakt med en tillverkare och när vi testat produkterna såg vi ju att kvaliteten var hög, därför började vi saluföra Ema, säger Robert Nilsson, produktansvarig för Ema på Rondellen Maskin.

Rondellens grundare Samuel Lundberg (till höger) grundade Rondellen Maskin för fem år sedan och tog fram Ema för tre år sedan. Robert Nilsson ansvarar för Ema-utbudet på företaget.

Rondellens grundare Samuel Lundberg (till höger) grundade Rondellen Maskin för fem år sedan och tog fram Ema för tre år sedan. Robert Nilsson ansvarar för Ema-utbudet på företaget.

Basutbudet består av cirka 500 produkter i nio produktgrupper – det är djupskopor, kabelskopor, gallerskopor, planerskopor, hydrauliska planerskopor,tjälkrokar, planeringsbalkar, VA-skopor och svetsgrindar med mera.

Skoporna tillverkas i Polen, av svenskt stål. De är gjorda för maskiner på 1-80 ton och enligt Robert Nilsson har responsen hos kunderna varit mycket god hittills.

Vi ser ju att skoporna är ruggigt bra och vi har flera mervärden– vi har det mesta på lager och gör gärna specialprodukter, vi tar till exempel inget extra för att göra en skopa 1,7 meter bred i stället för 1,8 meter.

Rondellen både säljer och hyr ut de egentillverkade skoporna och den egna serien verkar ha gett mersmak.

Vi kommer att expandera 2017 och det kommer att bli fler egentillverkade produkter, säger Robert Nilsson.

 ———————————————————————————————————

Ettan no 14 2016Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Gummigrepp på ny rulle

$
0
0
Ett bra grepp är guld värt, Daniel Persson demonstrerar Svabs nya rulle.Ett bra grepp är guld värt, Daniel Persson demonstrerar Svabs nya rulle.

Det är de små, små detaljerna som gör det, konstaterar Svab som presenterade en ny liten rulle på Maskinexpo.

Det är en helt ny konstruktion, med gummerad greppyta och enklare och stabilare kalibrering, förklarar Daniel Persson, säljprojektledare på Svab.

Rullen ska sättas på Svabs L8-handtag och ersätter en äldre modell.

Greppytan har förbättrats, den gamla var mer plastig och är man lite fuktig är det lätt att halka

Rullen har gått på test i ett år och fått bra respons, hävdar Daniel Persson.

Vår filosofi är att se till kopplingen människa-maskin, vi vill göra maskinistens arbete lättare.

Ett bättre grepp leder i förlängningen till förbättrad ergonomi, arbetet blir smidigare och det kan också förhindra arbetsskador tillägger han. 

Ett bra grepp är guld värt, Daniel Persson demonstrerar Svabs nya rulle.

Ett bra grepp är guld värt, Daniel Persson demonstrerar Svabs nya rulle.

– Det är lätt att fokusera på andra saker i en maskin, men även greppet har stor betydelse, säger Daniel Persson.

Bränsleekonomi, hästkrafter, lyftkraft och andra tunga data spelar stor roll då är det lätt att glömma bort de små sakerna, men även de har betydelse, manar Svab.

Med ett bra grepp behöver man inte lägga ner energi i onödan, med en bra ergonomi kan föraren avlastas, det är lätt att det blir spänningar till exempel i axlarna annars,

Och det är som bekant bättre att stämma i bäcken än i ån, tillägger han.

Blir det sjukskrivning är man ofta borta länge, de pengar man lägger på en bra ergonomi har därför man snabbt igen.

 ———————————————————————————————————

Ettan no 14 2016Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Yanmar växer– även i Sverige

$
0
0
Två- och tredelade bommar hamnade i fokus i Wiklund Tradings monter där de två största maskinerna snabbt hittade nya ägare.Två- och tredelade bommar hamnade i fokus i Wiklund Tradings monter där de två största maskinerna snabbt hittade nya ägare.
Två- och tredelade bommar hamnade i fokus i Wiklund Tradings monter där de två största maskinerna snabbt hittade nya ägare.

Två- och tredelade bommar hamnade i fokus i Wiklund Tradings monter där de två största maskinerna snabbt hittade nya ägare.

Det tog inte många timmar på Svenska Maskinmässan i våras innan Wiklund Trading sålt de två största maskinerna i montern. Det speglar Yanmars internationella tillväxt rätt väl. Förra året slog sig det japanska företaget in på plats 39 på International Constructions sammanställning över världens största tillverkare av entreprenadmaskiner. Och ambitionen är att växa än mer – inte minst i Europa, vilket bland annat framgår av vårens förvärv av den kompaktmaskinverksamhet som Terex bedrivit i Tyskland.

Även i Sverige är stämningen hos den svenska generalagenten positiv.

2015 blev ett av våra allra bästa år. Det gäller försäljningen av både fabriksnya och begagnade maskiner. Glädjande nog ser trenden ut att hålla i sig. Även i år har försäljningen börjat bra och vi fortsätter att ta marknadsandelar. Vi har ett väl utbyggt nät av återförsäljare och jobbar konsekvent med att bygga ut vårt servicenät. I synnerhet är vi starka i de södra delarna av landet. Även vid huvudanläggningen i Billeberga har vi gjort rejäla satsningar och fördubblar servicekapaciteten efter sommaren, säger Niklas Wiklund, vd för Wiklund Trading.

Montern dominerades av produkter ur Yanmars sortiment, men där fanns föstås också en del annat – bland annat exempel ur Kramers hjullastarprogram.

Tyvärr hann vi inte få hit Kramers senaste tillskott – en eldriven fyra tons lastare som i stort har samma egenskaper som de dieseldrivna lastarna. Jag är övertygad om att den kommer att bli uppskattad i många innerstadsjobb och i synnerhet vid jobb inomhus eftersom den inte ger ifrån sig några avgaser och dessutom arbetar tyst. Nu verkar det som om B7 Sigma-6, sjätte generationen av Yanmars åtta tons grävmaskin med tredelad offsetbom tilldrar sig lite extra intresse. Konceptet är vanligt i Asien och har nu Europaanpassats och hade Europapremiär på årets Bauma. Den speciella bomlösningen innebär bland annat att den är helt runtomsvängande inom 2.65 meter, vilket inte minst kommer väl till pass vid arbete på eller nära gator, säger Niklas Wiklund.

Maskinen är utrustad med den senaste generationens Yanmar-motor som är framtagen för att redan nu klara kraven enligt steg V. Inga ytterligare modifieringar behövs för att klara nästa steg i utsläppskraven.

Maskinens övre del, inklusive hytten, är hämtad från Vio80-1, vilket bland annat ska innebära bättre ljudisolering, mer genomtänkt utformning och placering av reglage samt en modern LCD-display och förstås möjligheten att koppla in ett eco-mode för att hålla nere bränsleförbrukningen.

För första gången visades också SV100-2PB på en svensk mässa. Maskinen som väger in kring tio ton har fått sina gener från större maskiner och beskrivs som den första i företagets sortiment med tvådelad bom. Enligt tillverkaren märks fördelarna med bomlösningen framför allt i samband med lyft och lastning.

Bommen och den extra motvikten innebär ett vikttillskott på ungefär 845 kg. Det är en viktig anledning till att lyftkapaciteten kunnat höjas med upp till 45 procent. Samtidigt har konstruktörerna hittat en placering av cylindrarna som innebär att bommen kan höjas snabbare än vanligt och sänkas långsammare, något som underlättar lastning, i synnerhet där det krävs lite extra precision. Bommen är för övrigt proportionalstyrd via en kontroll i vänster joystick, säger Magnus Täljemark, försäljningsansvarig för Yanmar i Europa.

Bland företagets mindre maskiner kan nämnas Vio12 som väger knappt 1,2 ton, vilket gör att den kan transporteras med hjälp av flertalet personbilar.

Med sina nästan 1,5 meter är bandvagnen längst i klassen och bidrar till att maskinen är stabil även vid tunga arbeten som rivning. Samtidigt bidrar de båda spakarna som hämtats från större maskiner till en bekväm körställning, säger Magnus Täljemark.

 

Ett slag för säkrare cykelturer

$
0
0
Nyframtagen utrustning ska minska antalet olyckor vid byggarbeten på gång- och cykelvägar.Nyframtagen utrustning ska minska antalet olyckor vid byggarbeten på gång- och cykelvägar.
Nyframtagen utrustning ska minska antalet olyckor vid byggarbeten på gång- och cykelvägar.

Nyframtagen utrustning ska minska antalet olyckor vid byggarbeten på gång- och cykelvägar.

2008 gick cyklisterna förbi bilisterna som den trafikantgrupp med flest skadade i Sverige, enligt försäkringsbolaget If. Enligt en studie som bolaget presenterade i våras skadades under perioden 2007–2012 så många som 44 000 cyklister så allvarligt att de behövde uppsöka akutsjukhus. En stor del av dessa utgjordes av singelcyklister. Under den aktuella perioden omkom 153 cyklister, i snitt 26 per år. 2014 omkom 33 cyklister.

En av olyckskällorna är byggarbetsplatser på gång- och cykelvägar. Uthyrningsföretaget Ramirent konstaterar nu att ett av problemen är att den säkerhetsutrustning som används i samband med dessa byggarbeten inte är tillräckligt effektiva.

De så kallade kravallstaket eller slirbalkar som ofta används i dag är, enligt Ramirent, inte avsedda för den här typen av användning. Företaget pekar också på rapporter från Väg- och transportforskningsinstitutet, VTI, och Trafikverket som visar att det dessutom saknas kunskap och medvetenhet om hur cyklister ska hanteras vid vägarbeten och att dagens riktlinjer är otillräckliga och otydliga.

För oss är det viktigt att alla byggarbetsplatser är säkra, inte bara för de som arbetar där utan också för de som rör sig i området. Med våra produkter minimerar vi olyckor och räddar liv samtidigt som vi höjer kunskapen om hur dessa platser bör säkras upp, bland annat med cyklister i åtanke, betonar Ramirents vd Jonas Söderkvist.

Ramirentägda Safety Solutions Jonsered, SSJ, har därför fått uppgiften att utveckla alternativ som lyfter säkerheten ett eller flera pinnhål.

De 1,4 meter höga och finmaskiga räckena förhindrar att cyklister flyger över dem vid kollision och står stabilt med fötter som kan skruvas fast i marken.

De 1,4 meter höga och finmaskiga räckena förhindrar att cyklister flyger över dem vid kollision och står stabilt med fötter som kan skruvas fast i marken.

De problem som identifierades i rapporterna har bidragit till kravställningen för utvecklingen av våra nya produkter. Räcken som används i dag är inte utformade för detta, de klarar inte den belastning de utsätts för, och de blåser ofta omkull. Sammantaget är det här en stor säkerhetsrisk för gång- och cykeltrafikanterna, säger Hanna Sunnerheim Sjöberg, forsknings- och utvecklingsingenjör hos SSJ.

Genom att samarbeta med en erfaren entreprenör som NCC Viasafe har SSJ dessutom kunnat inhämta erfarenheter och kunskap om dagens lösningar och samtidigt få feedback på de nya lösningarna under utvecklingsarbetets gång.

Resultatet har blivit ett nytt GC-räcke och en fartsänkande GC-matta som utlovas minska antalet olyckor vid arbeten på cykel- och gångbanor.

De 1,4 meter höga gång- och cykelräckena, så kallade GC-räcken, förhindrar att cyklister flyger över dem vid kollision. Det skiljer sig dessutom från liknande produkter då det står stabilt med fötter som kan skruvas fast i marken för ytterligare säkerhet. Räcket har möjlighet att utrustas med LED-belysning för att ytterligare öka synligheten. Tillsammans med GC-mattan, som varnar och sänker hastigheten hos cyklister, ökar säkerheten för både gång- och cykeltrafikanter och vägarbetare, säger Jonas Söderkvist.

GC-räcket är utrustat med ett finmaskigt nät som förhindrar att cykelstyren kan fastna, vilket tidigare har lett till allvarliga olyckor. Det har även färgats gult för att synas bättre. Mattan har ett ytskikt som är halkfritt även vid regn, en viktig säkerhetsdetalj.

Mattan är tillverkad i gummi med gummiribbor i gul varningsfärg. Ribbornas uppgift är i praktiken enbart att få cyklisten att dämpa farten. Enligt Ramirent sker det dessutom på ett sätt som inte ska öka risken för vare sig fall eller punkteringar. Mattan utlovas ligga stabilt av sin egen vikt, men är försedd med öljetter i hörnen för att möjliggöra säker förankring i underlaget med markspik eller asfaltskruv.


Effektivare grävarbete utlovas

$
0
0
Engcons positioneringssystem är nu kompatibelt med grävsystem från flera ledande tillverkare.Engcons positioneringssystem är nu kompatibelt med grävsystem från flera ledande tillverkare.
Engcons positioneringssystem är nu kompatibelt med grävsystem från flera ledande tillverkare.

Engcons positioneringssystem är nu kompatibelt med grävsystem från flera ledande tillverkare.

Engcon Positioning System utlovas nu vara kompatibelt med grävsystem från Novatron, Topcon, Trimble och Leica. Därmed visas inte bara skopans tiltposition, utan även roteringspositionen. Det förbättrar förarens kontroll över skopan och skapar förutsättningar för att öka precisionen i grävandet än mer.

EPS är en smart investering som enkelt kan räknas hem. Du går från manuellt arbete med utsättning och justeringar till att slippa lämna förarhytten. Det ger både effektivitet, säkerhet och lönsamhet, även för mindre firmor, lovar Sten Strömgren, marknadschef på Engcon.

Sten Strömgren lyfter fram en rad fördelar med det nya systemet:

  • Behovet av utsättning minskar.
  • Exakt angivelse av skopans roteringsposition ökar effektiviteten.
  • Materialspillet minskar.
  • I och med att det blir lättare att gräva bort rätt massvolym på rätt plats minskar risken att föraren gräver ut för mycket.
  • Antalet maskinförflyttningar minskar, något som sparar bränsle och ökar säkerheten.

Positioneringssystemet kan monteras direkt i fabrik eller eftermonteras på alla Engcons modeller i andra generationen från EC209 och uppåt samt EC30, oberoende av tiltrotatorns styrsystem.

Anaconda går upp i storlek

$
0
0
Bygg- och rivningsavfall, slagg, sten, kompost och jord är några material som beskrivs som passande för Anacondas senaste tillskott bland sorteringsverken.Bygg- och rivningsavfall, slagg, sten, kompost och jord är några material som beskrivs som passande för Anacondas senaste tillskott bland sorteringsverken.
Bygg- och rivningsavfall, slagg, sten, kompost och jord är några material som beskrivs som passande för Anacondas senaste tillskott bland sorteringsverken.

Bygg- och rivningsavfall, slagg, sten, kompost och jord är några material som beskrivs som passande för Anacondas senaste tillskott bland sorteringsverken.

DF514 är mångsidig, robust och produktiv. Storleksmässigt är den intressant för många som har behov av sortering av exempelvis rivningsmassor, slagg med mera, lovar återförsäljaren Andersen Contractors vd Svend M Andersen, som också betonar att maskinen är både lättskött och enkel att förflytta mellan arbetsplatserna.

Den nya siktboxen mäter 4,27 x 1,52 meter och har en siktvinkel som kan ställas in mellan 15 och 19 grader. Byte av siktsåll underlättas av att siktboxen är hydrauliskt höjbar.

Tre utlastningsband med variabel hastighet, matarfickans två hydrauliskt fällbara sidor och bandvagnsunderredet som underlättar förflyttning på arbetsplatsen bidrar till att effektivisera användningen. Apron matare finns som tillval.

 

Koll på smörjslangarna

$
0
0
En liten övervakande enhet ska bland annat minska risken för följdskador i samband med trasiga smörjslangar.En liten övervakande enhet ska bland annat minska risken för följdskador i samband med trasiga smörjslangar.
En liten övervakande enhet ska bland annat minska risken för följdskador i samband med trasiga smörjslangar.

En liten övervakande enhet ska bland annat minska risken för följdskador i samband med trasiga smörjslangar.

Hose Connection Control, HCC, övervakar smörjslangar ända fram till smörjpunkterna på centralsmörjsystemet och beskrivs som lämpligt för maskiner som utsätts för stora påfrestningar, exempelvis grävmaskiner.

Enligt leverantören eftermonteras enheten i befintliga centralsmörjsystem och kan enkelt att byggas ut efter behov.

Helt oberoende av temperatur och tryck ska slangbrott upptäckas omedelbart, varvid en felsignal skickas ut och uppmärksammar maskinoperatören. Bland annat betonas att även fel i svåråtkomliga slangar upptäcks i tid, vilket minskar risken för allvarliga lagerskador och dyrbara driftstopp.

 

Tekniksprång väntar stenindustrin

$
0
0
Eldrivna parhästar som inte bara utlovas minska miljöpåverkan utan också öka produktiviteten och sänka kostnaderna.Eldrivna parhästar som inte bara utlovas minska miljöpåverkan utan också öka produktiviteten och sänka kostnaderna.
Eldrivna parhästar som inte bara utlovas minska miljöpåverkan utan också öka produktiviteten och sänka kostnaderna.

Eldrivna parhästar som inte bara utlovas minska miljöpåverkan utan också öka produktiviteten och sänka kostnaderna.

Den riktigt stora snackisen på Conexpo i Las Vegas 2008 var en hjullastare i Volvos monter. L220F med tillägget Hybrid var en prototyp som bland annat innehöll en elmotor som utvecklade hela 700 Nm från stillastående och skulle bistå med kraft vid de tillfällen när dieselmotorn behövde den extra energin som bäst. I princip strax innan turbotrycket nått sin optimala nivå och motorn kommit upp i rätt varvtal, vid starter eller när maskinen är på väg in i material.

Tanken var att maskinen skulle serieproduceras inom ett par år, men företaget konstaterade snabbt att det fanns andra vägar att gå som gav betydligt större fördelar för miljö och ekonomi så projektet avbröts – eller ändå inte. Härom veckan visade Volvo att utvecklingsarbetet fortskridit och att det hunnit en bra bit längre än vad de flesta kunnat ana. Dessutom har ytterligare en dimension lagts till forskningsarbetet – självkörande maskiner.

Volvo har utgått från en täkt ovan jord och funderat över hur den skulle kunna göras praktiskt taget fossilfri vid lastning och transport. Resultatet har blivit 20-tonslastaren LX1 i kombination med den lilla självkörande dumpern HX1 med kapacitet att lasta ungefär tio ton – båda maskinerna huvudsakligen eldrivna. Med någonstans i bilden finns förstås också en likaledes eldriven grävmaskin, men om Volvo jobbar med en hybridgrävare är fortfarande höljt i dunkel. I varje fall än så länge är den bild som ges en maskin som ansluts till en fast strömkälla.

De maskiner som nu visats fram är fortfarande i prototypstadiet och informationen knapphändig. Mycket lär också hinna ändras på vägen mot serieproduktion. Men helt klart är att exempelvis hjullastaren i sin uppbyggnad inte liknar någonting annat i företagets produktportfölj. Bland annat betonas att 98 procent av komponenterna är nya.

Än är det en bit kvar innan de självkörande maskinerna når samma produktivitet som maskiner med mänskliga förare.

Än är det en bit kvar innan de självkörande maskinerna når samma produktivitet som maskiner med mänskliga förare.

Varje hjul drivs av en egen elmotor, vilket innebär att inga axlar krävs samtidigt som bland annat backtagningsförmågan ska bli bättre än i standardmaskinerna. Givetvis finns också system för återvinning och lagring av energi med batterier som driver elmotorerna. Den förhållandevis lilla dieselmotorn kan exempelvis användas då batterierna behöver laddas.

Resultatet beskrivs som lyckat så här långt. Då handlar det inte bara om en avsevärt minskad bränsleförbrukning utan också om att maskinen, enligt Volvo, visat sig klara lika mycket jobb som en standardlastare i närmast större maskinklass.

Sammantaget räknar Volvo med att utsläppen av koldioxid med den här tekniken skulle minska med ungefär 95 procent samtidigt som kostnaderna för arbetet skulle minska med upp till en fjärdedel.

Det här forskningsprojektet är ett steg mot en närmast total omdaning av stenindustrin. Genom att ersätta diesel med elektricitet för att driva entreprenadmaskinerna får vi potential att märkbart minska bränsleförbrukning, koldioxidutsläpp, miljöpåverkan och kostnaden per ton. Genom att elektrifiera entreprenadmaskinerna blir de renare, tystare och mer effektiva. Det här representerar framtiden för vår industri, säger Johan Sjöberg, teknisk specialist med tonvikt på effektiva arbetsplatser.

Martin Weissburg, vd i Volvo Construction Equipment, betonar att miljömedvetandet är stort i företaget och av avgörande betydelse för utvecklingen i framtiden.

I Kristinebergsgruvan testas en självkörande lastbil där föraren i princip ersatts av sensorer som läser av omgivningen och ett kontrollsystem som parerar både fasta och rörliga hinder.

I Kristinebergsgruvan testas en självkörande lastbil där föraren i princip ersatts av sensorer som läser av omgivningen och ett kontrollsystem som parerar både fasta och rörliga hinder.

Volvo CE befinner sig i framkant vad gäller teknisk utveckling. Varje år investerar Volvo-gruppen miljarder svenska kronor i forskning och utveckling för att kunna ta fram nya innovationer. Våra framtida produkter och tjänster kommer att spela viktiga roller i byggandet av ett långsiktigt hållbart samhälle, säger Martin Weissburg.

De framsteg våra ingenjörer uppnår är verkligen spännande och vi vill verkligen dela våra projekt med omvärlden. Det kan dröja flera år innan den här teknologin blir verklighet – om ens någonsin – men den kommer tveklöst att prägla vad vi kan erbjuda i framtiden och spela en viktig roll i förvandlingen av den byggindustri vi känner i dag.

Resultaten kommer dock inte över en natt. För Volvos del började forskningen med elektrifierade fordon och hybridteknik på allvar redan 1998. Men forskning bedrivs även inom andra, närbesläktade områden och eftersom forskningsprojekten måste ses som långsiktiga medan kunderna vill se betydligt snabbare framsteg för att kunna konkurrera om uppdragen implementeras valda delar av tekniken på vägen mot ett större mål.

Vi är övertygade om att det blir ett omfattande skifte till hybridteknik någon gång i framtiden, men innan vi lanserar en produkt som LX1 måste vi räkna med att delar av teknikutvecklingen tas med i andra produkter. På så sätt kan vi också leva upp till våra kunders krav och önskemål om ökad produktivitet och sänkta kostnader, säger Scott Young, som basar för utvecklingen av eldrivna maskiner.

Den modellen skapar dessutom ett symbiost förhållande där branschen efter hand vänjer sig vid ny teknik samtidigt som vissa tekniska lösningar verkligen utsätts för hårda tester och vid behov kan modifieras och vara ännu bättre den dag det är dags för det riktigt stora tekniksprånget.

Ett väl så viktigt moment i utvecklingsarbetet är att omge sig med kompetenta samarbetspartners och vad gäller elektrifieringen av maskiner och effektiviseringen på arbetsplatsen har Volvo ett flertal. En av dessa är återvinningsföretaget Waste Management som beskrivs som en av Nordamerikas största ägare av entreprenadmaskiner och i besittning av en av världens största flottor med Volvo-maskiner. Företaget ska bland annat genomföra tester av LX1-prototypens bränsleförbrukning och utsläpp.

Från den stund LX1 presenterades för oss visste vi att vi ville samarbeta med Volvo för att se hur konceptet fungerade i riktiga fälttester. Vi räknar på förhand med att se strålande resultat när det handlar om förbrukning av fossila bränslen och utsläpp. Dessutom ser vi en bonus i form av en dramatisk minskning av bullernivån, säger John Meese, som ansvarar för Waste Managements tunga maskiner.

Men John Meese lyfter också fram en nackdel med tekniken som dock tenderar att minska i betydelse.

Även om en prototyp kan visa på stora förbättringar vad gäller bränsleförbrukning och produktivitet så blir situationen lite annorlunda vid serieproduktion då det också tillkommer andra kostnader. Anledningen till att hybridtekniken har lite svårt att konkurrera med konventionell teknik är att den är förhållandevis dyr i inköp. Därmed tar det också lång tid innan investeringen betalat sig.

Energilagringslösningar som litium ion-batterier blir dock allt billigare liksom annan nödvändig teknik och därmed blir hybriden efter hand allt mer attraktiv rent ekonomiskt. Men det går fortfarande att förbättra även konventionell teknik, vilket gör att den kommer att kunna konkurrera med hybridtekniken i ytterligare några år. Men teknikutvecklingen går snabbt och vi står inför ett teknikskifte som säkerligen kommer överraskande snabbt, säger John Meese.

Som tidigare framgått i Leveranstidningen Entreprenad driver Volvo också ett projekt där 203 miljoner kronor avsatts för att utveckla eldrivna entreprenadfordon. Här samarbetar företaget med Skanska, Energimyndigheten, Linköpings Universitet och Mälardalens Högskola.

Tanken är att testmaskinerna ska sättas in i Skanskas dagliga verksamheter under – som det ser ut nu – tio veckor och få en rejäl duvning och utvärdering innan projektet avslutas i slutet av 2018.

Det här projektet innebär att vi är delaktiga i att utveckla långsiktigt hållbara tekniska lösningar för vår bransch. Under de närmaste åren ser vi fram emot att arbeta i nära samverkan med Volvo för att hitta de bästa lösningarna för framtiden. Projektet kan leda till stora förbättringar på arbetsplatserna i framtiden, sade Gustaf Werner, regionchef för Skanskas bergmaterialverksamhet, i samband med att staten gick in med ekonomiskt stöd i projektet.

Att ersätta de fossila bränslena med mer miljöanpassade alternativ har hög prioritet hos Volvo och ska bidra till att företaget kan nå fram till de höga mål som satts upp.

Vi har tagit fasta på fyra tekniska utmaningar som vi kallar ”Triple Zero” och ”10x”: inga utsläpp, inga olyckor, inga oplanerade stopp och tio gånger bättre effektivitet. Vi är övertygade om att vårt tydliga fokus på eldrivna och intelligenta maskiner och kompletta lösningar för arbetsplatserna hjälper oss att nå de ambitiösa målen och bana väg för en hållbar byggindustri, säger Martin Weissburg.

Ett parallellspår, som inte minst kan få stor betydelse för säkerheten eftersom det minskar behovet av människor där maskinerna rör sig, är självkörande maskiner. Även här är tekniken än så länge på prototypstadiet, men utvecklingsarbetet har hunnit så långt att Volvo demonstrerat tekniken för en bred grupp intressenter utanför det egna företaget.

Nödvändig teknologi har installerats i en L120 och en A25F som programmerats för att arbeta tillsammans i en traditionell lasta-transportera-lossa-cykel. Ekipaget har dock inte enbart samarbetat vid visningar utan har också använts i produktionen vid ett svenskt asfaltverk. Enligt Volvo visar jämförelser att ekipaget kommit upp i en produktionstakt som ungefär motsvarar 70 procent av vad som produceras med skickliga förare vid spakarna.

Maskinerna klarar att genomföra samma uppgift om och om igen längs en fast bana under relativt lång tid. Men vi är ännu bara i början och arbetar för att utveckla lösningar som uppnår den säkerhet och den produktivitet som marknaden kräver. Det är fortfarande lång väg kvar och det finns inga planer på att övergå till serieproduktion, säger Jenny Elfsberg, chef för framtida tekniklösningar på Volvo Construction Equipment.

Det som återstår att lösa är bland annat maskinernas förmåga att prata med varandra och med en given kontrollstation, vilket är absolut nödvändigt för ett säkert och smidigt maskinflöde utan risk för kollisioner.

Självgående maskiner kommer att öka säkerheten i riskfyllda miljöer och eliminera de olyckor som orsakas av den mänskliga faktorn. De kommer också att kunna genomföra återkommande arbetsuppgifter effektivare och med större precision än en mänsklig förare. Det finns också potential för att en förare ska kunna klara tre eller fyra maskiner samtidigt, något som får stor påverkan på ekonomin. Jag kan tänka mig att självgående maskiner i framtiden blir mindre och mer robusta och utan behov av till exempel hytt och fjädring, säger Jenny Elfsberg.

Inte heller tekniken med självgående maskiner är helt ny för Volvo. Enligt egen uppgift har forskningen på området bedrivits i mer än tio år och valda delar av utvecklingsarbetet är redan implementerade i maskiner som finns ute på marknaden. Tidigare i år lanserades till exempel Co-Pilot, ett system som knyter samman smart teknik som utlovas resultera i ökad produktivitet på kortare tid och med mindre ansträngning. I Leveranstidningen Entreprenad 09.16 finns mer att läsa om paketet som består av Load Assist, Dig Assist, Compact Assist och Pave Assist.

Vi börjar leverera system som är mindre beroende av förarens skicklighet – system som guidar föraren eller som övervakar vitala funktioner. I framtiden kan vi räkna med fler självgående maskiner medan förarna mer ikläds rollen som övervakare. Förarens jobb blir både mindre stressigt och mer intressant, exempelvis genom att fler maskiner kan övervakas av samma förare.

Men så långt som till att samtliga uppdrag ska kunna klaras av maskinerna själva vill inte Jenny Elfsberg sträcka sig.

En del uppgifter är så komplicerade att man verkligen måste känna vad man gör. Vid dessa tillfällen kommer vi att behöva förare som kontrollerar maskinerna från sin plats i hytten, säger Jenny Elfsberg.

En av Volvos stora styrkor är att det finns massor med kompetens inom koncernen och för Volvos CE:s del finns en del att hämta om självgående maskiner på lastvagnssidan.

Bland annat testas en helt självkörande lastbil i drift under jord i Kristinebergsgruvan, norr om Lycksele. Bilen ingår i ett utvecklingsprojekt med syftet att förbättra transportflöde och säkerhet. Lastbilen kommer att köra en sträcka på cirka sju kilometer och ta sig ned 1 320 meter under jord i de trånga gruvgångarna.

Det är världens första helt självkörande lastbil som nu tas i drift under svåra förhållanden. Det är en verklig utmaning att få allt att fungera mer än 1 300 meter under jord, säger Torbjörn Holmström, teknisk direktör och medlem av Volvos koncernledning.

Testbilen är en extrautrustad FMX som med hjälp av sensorer kontinuerligt läser av sin omgivning och parerar fasta och rörliga hinder samtidigt som ett transportsystem samlar data för att optimera och koordinera rutt och bränsleförbrukning.

Bättre maskin med ny dörr

$
0
0
Med en ordentlig dörr ska maskinen bli bekvämare att använda.Med en ordentlig dörr ska maskinen bli bekvämare att använda.
Med en ordentlig dörr ska maskinen bli bekvämare att använda.

Med en ordentlig dörr ska maskinen bli bekvämare att använda.

Fällfors. Swecon hade många maskiner med sig till Fällfors och Load up North, och bland allt som visades hittar vi en mindre nyhet, som dock kan vara nog så betydelsefull: bandgrävaren Volvo ECR235EL (long) fått en traditionell dörr.

– Den hade en ”sliding door” förut, men den gjorde att det blev väldigt trångt i hytten, vi fick mycket klagomål och de sades att det var som att sitta i en cocacola-burk, säger Peter Bäck, Swecons produktspecialist för grävmaskiner.

Swecon tog till sig klagomålen och förde dem vidare till Volvo som lyssnade.

–  Det var mumma för oss att de faktiskt lyssnade, vi har föraren i fokus, de ska sitta i hytten åtta timmar om dagen och då måste man trivas, konstaterar Peter Bäck.

För att få plats med dörren måste hyttens forna rundning rätas ut, svängradien blir lite större men det spelar ingen roll anser Peter Bäck.

–  Det är svängradien bakåt som är viktig.

–  Det blir ett bredare insteg och mycket bekvämare med en riktig dörr, säger Peter Bäck.

Han lyfter också fram de stora glasytorna.

–  Volvo vill ha så mycket glas som möjligt, för att få en bättre sikt och därmed ökad säkerhet.

———————————————————————————————————

Ettan no 16 2016Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Viewing all 272 articles
Browse latest View live