Quantcast
Channel: Leveranstidningen Entreprenad » Produktnytt
Viewing all 272 articles
Browse latest View live

Vinna tid med gaffelskopa?

$
0
0
Med gaffel på skopan ska användningsområdet breddas hoppas Minab.Med gaffel på skopan ska användningsområdet breddas hoppas Minab.
Med gaffel på skopan ska användningsområdet breddas hoppas Minab.

Med gaffel på skopan ska användningsområdet breddas hoppas Minab.

Nordicmultilift, så heter det patenterade fästet som ska göra det enkelt att förse skopan med gafflar och därmed ska man kunna vinna både arbetstid, maskintid och bränsleförbrukning hävdar Markplanerarna i Norden AB, Minab, som kommer att visa upp sin produkt på årets Maskinexpo.

Det är de som utvecklat fästet och idén föddes när en av företagets maskiner var ute på en byggarbetsplats.

Det blev många vändor med material. Vi insåg att mer mångsidig utrustning skulle ge stora besparingar i alla led. Gafflar på skopan ger en värdefull kombinationslösning. Att dessutom fritt kunna montera gafflarna på önskad bredd ger ytterligare fördelar. Ibland är det värdefullt att ha extra långt mellan gafflarna, exempelvis vid transport av en häck med långa rör, säger innovatören Erik Svensson i ett pressmeddelande.

Kombinationslösningen ger också mindre materialåtgång jämfört med vanliga pallgafflar, vilket håller nere materialförbrukningen och sänker kostnaden.

Tanken är att fästet ska låsa gafflarna mot skärstålets bakre kant. Enligt Minab pågår produktutvecklingen, konstruktionen ska förfinas både när det gäller säkerhet och användning och det man tar med sig till Maskinexpo är därför en prototyp.

Mässan ger oss möjligheter att komma i direktkontakt med ett stort antal entreprenörer och maskinförare som jobbar med markarbeten och på byggarbetsplatser. Det ser vi som ett värdefullt tillfälle att visa på möjligheterna med Nordicmultilift och få del av synpunkter, säger Erik Svensson.

———————————————————————————————————

Ettan no 9 2016

Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

 


Fler knop med smart sop

$
0
0
Med bara fyra skruvar ska den kunna monteras i en befintlig planeringsskopa, CW-sopen gör entré på Maskinexpo.Med bara fyra skruvar ska den kunna monteras i en befintlig planeringsskopa, CW-sopen gör entré på Maskinexpo.
Med bara fyra skruvar ska den kunna monteras i en befintlig planeringsskopa, CW-sopen gör entré på Maskinexpo.

Med bara fyra skruvar ska den kunna monteras i en befintlig planeringsskopa, CW-sopen gör entré på Maskinexpo.

Sopen kom till när Leif Westman på CW Jaktprodukter och Peter Larsson på SO Larssons Maskin i Umeå slog sina kloka huvuden ihop. Det krävs bara fyra skruvar för att få fast den i en befintlig planeringsskopa, borstarna ska sedan kunna träs upp på ett sexkantigt rör i rostfritt stål och användas för att städa upp lite av varje – till exempel löv och byggavfall.

En hydraulmotor sköter drivningen, den uppges klara av höga tryck i returledningen och ingen extra returledning behövs, ett aluminiumblock, som sitter direkt på motorn ska klara flöden upp till 250 liter per minut med lågt tryckfall.

Allt eftersom borstdiametern slits kan hydraulflödet och därmed hastigheten justeras så att periferihastigheten blir den rätta.

Sopvalsen ska kunna köras i båda riktningarna och med olika hastigheter och traktorn kan köras både framåt och bakåt för sopning in i skopan, enligt ett pressmeddelade är det också möjligt att köra framåt och sopa ”ut i diket”.

En kortare sopvals i huvudvalsens förlängning ska göra det möjligt att sopa en bit utanför på höger sida på skopan,det ska därmed gå att till exempel sopa mot husväggar, trottoarer etcetera.

Valsen kan tiltas ungefär fem grader horisontellt, något som gör det möjligt att följa marken. Enligt CW Jaktprodukter är sopen därför mycket lämpad för att till exempel gå in på gräsmattor så att man kan sopa tillbaka det grus som hamnat där under snöskottningen rakt in i skopan.

Sopen ska också kunna anpassas till olika skopbredder. I dag finns den i två storlekar där den kortare varianten kan användas på skopor med en invändig bredd på 1 400 till 2 050 millimeter, och där den större klarar invändiga bredder på 2 050 till 2 650 millimeter. Ju bredare utförande, desto fler sopborstar krävs förklarar CW Jaktprodukter.

———————————————————————————————————

Ettan no 9 2016

Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Flyg fula snö flyg!

$
0
0
Snön ska flyga med Mählers nya diagonalplog.Snön ska flyga med Mählers nya diagonalplog.

En högkastande frontplog med inbyggd säkerhet är Mählers krona i mässjuvelen när Maskinexpo går av stapeln i slutet av maj.

Enligt ett pressmeddelande ligger det tusentals testmil bakom den nya diagonalplogen DPH3700, den är utvecklad för krävande miljöer och stora snömängder och ska ha en konstruktion som får snön att slungas ut med hög fart i brant vinkel – den ska därmed flyga iväg både högt och långt, lovar Mählers som tillägger att en sådan skjuts på snön i sin tur innebär att plogkanterna inte byggs på lika fort som om en konventionell plog var i farten, plogen ska dessutom klara av att göra ett bra jobb även i lägre hastigheter hävdar Mählers.

Snön ska flyga med Mählers nya diagonalplog.

Snön ska flyga med Mählers nya diagonalplog.

Enligt tillverkaren är plogen utformad för att vara säker både för omgivningen, föraren och lastbilen.

En fjädrande och utlösande stålhållare ska minska risken för skador både på bilen och på plogen. Den ska dessutom minska risken för ofrivilliga riktningsförändringar om man råkar köra på ett uppstickande hinder eller om plogstålen skär ned i vägbanan. Dessutom uppges parallellogrammets vridcylindrar ha inbyggda chockventiler som löser ut vid eventuell påkörning av ett hinder.

En glidlast på höger sida av plogen ska skona vägräcken, som standard finns både positionsljus och reflexer, plogen finns med slitskor eller hjul, den kan dessutom extrautrustas med sidoförskjutning, som slår 160 millimeter till vänster, i sidoförskjutningen ingår också en omkastarventil för hydrauliken.

FAKTA

  • Arbetsbredd 0° (mm): 3 700
  • Arbetsbredd 37° (mm): 2 950
  • Höjd höger (mm): 1 880
  • Höjdvänster (mm): 820
  • Vridning(°): 37
  • Slitstål (st): 4
  • Slitstål längd (mm): 915
  • Vikt inklusive fäste (kg): 1 295

———————————————————————————————————

Ettan no 9 2016

Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Finnarna tar greppet

$
0
0
Biojack_450_in-action_photo1 minskadBiojack_450_in-action_photo1 minskad

Biojack_450_in-action_photo1 minskadI montern visar man till exempel energivedsgripen Biojack 450EG BA90, den beskrivs som robust, den är utvecklad för grävmaskiner och kapar trädet med ett rörligt knivbett som också ska möjliggöra lastning av träden utan särskilda åtgärder.

Enligt Biojack är produkten också tillgänglig med övre gripar, detsamma gäller Biojack 400 Combi-modellerna.

Företaget visar också multigripar och förklarar att Biojack 400EG och 400E Combi BA90-griparna ska kunna användas flexibelt för kapning och lastning, utan föregående konvertering. Enligt företaget är det möjligt att använda både kniv- och kedjesågskapning vid kapning av träd, det ska också gå att att beskära stående träd och modellen 400E kan, enligt Biojack, samla flera träd i gripen.

Basmaskin till multigriparna är grävmaskin, och gripen ska, enligt Biojack, kunna utrustas med antingen beskärande gripar (400EG) eller med samlande gripar (400E).

Biojack visar också enegrigripen 400S, den styrs trådlöst, inga extra hydraulslangar eller elsladdar behövs, uppger Biojack, som också förklarar att den förnyade 400S-energigripen är utrustad med obegränsad rundrotering och att 400S-såggripen kan användas flexibelt för kapning och lastning utan konvertering.

Med 400S kapas träden med kedjesågen. Sågen förblir sedan i såglådan under lastning och kan vid behov tas fram med hjälp av den elektriska knappen, säger Biojacks Tapani Perälä i ett pressmeddelande.

Han hävdar också att företagets gripar och aggregat lämpar sig särskilt väl för förstagallringar, för tillvaratagning av energived och för kapning av träd i närheten av kraftledningar och parker.

– Trädkapningen sker då med kniven eller kedjesågen, eller med hjälp av dem båda, säger han.

Biojack betonar att produkterna är tillverkade i Finland av höghållfasta material, företaget hävdar också att att man lägger stor vikt vid att produkterna ska kunna anpassas efter kundernas behov, de ska också vara enkla och snabba att använda.

———————————————————————————————————

Ettan no 9 2016

Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

 

Tydligt från Topcon

$
0
0
Topcon Lasermottagare LS-100D minskad (kopia)Topcon Lasermottagare LS-100D minskad (kopia)

Blinken Tools tar med sig Topcons nya digitala lasermottagare LS-100D till Maskinexpo, företaget utlovar både precision och användarvänlighet med den nya produkten som har en display på baksidan, 3-färgs lysdioder för tydlig höjdindikering och ett 90 millimeters högt mottagningsfönster som ska göra det enkelt att enkelt finna laserhöjden.Topcon Lasermottagare LS-100D minskad (kopia)

Enligt ett pressmeddelande kan en pausknapp användas om en avläsning behöver sparas temporärt, mottagaren är dessutom utrustad med alarm som slår till om laserinstrumentet är ur läge eller har låg batterispänning.

Mottagaren levereras med hållare/stångfäste, den har magneter monterade i toppen av mottagarchassit för att enkelt kunna fästa mottagaren direkt på plåtdetaljer.

———————————————————————————————————

Ettan no 9 2016

Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Återvinning för proffs

$
0
0
Timberwolf TW 18 är gjord för dimensioner upp till 100 millimeter. Foto: MaskinkompanietTimberwolf TW 18 är gjord för dimensioner upp till 100 millimeter. Foto: Maskinkompaniet
Timberwolf TW 18 är gjord för dimensioner upp till 100 millimeter. Foto: Maskinkompaniet

Timberwolf TW 18 är gjord för dimensioner upp till 100 millimeter. Foto: Maskinkompaniet

Flishuggarna är tillverkade av brittiska Timberwolf, som uppges ha ett brett utbud som tagits fram i nära samarbete med arborister.

Timberwolf har under många år haft en topplacering i den brittiska försäljningsstatistiken – högt uppskattad av arborister, uthyrningsföretag och många andra med behov av driftsäkra flishuggar, berättar Peter Wallgren, Maskinkompaniet, i ett pressmeddelande.

Han gläds åt att nu kunna sälja de brittiska huggarna på den svenska marknaden, Timberwolf började bygga upp sitt europeiska distributionsnät 2009 och tanken var redan från början att distributörerna skulle vara professionella yrkesmän.

I Sverige föll valet på Norrtälje Trädvård och försäljning, service och support utförs av systerbolaget Maskinkompaniet, som säljer skogs- och trädgårdsmaskiner.

———————————————————————————————————

Ettan no 9 2016

Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Slitstarka borst utlovas

$
0
0
Modulborsten ska vara gjord för riktigt tuffa miljöer, med borst av stål och en extra kraftig överdel. Foto: NordiccModulborsten ska vara gjord för riktigt tuffa miljöer, med borst av stål och en extra kraftig överdel. Foto: Nordicc
Modulborsten ska vara gjord för riktigt tuffa miljöer, med borst av stål och en extra kraftig överdel. Foto: Nordicc

Modulborsten ska vara gjord för riktigt tuffa miljöer, med borst av stål och en extra kraftig överdel. Foto: Nordicc

Nordicc visar modulborsten på årets Maskinexpo. Den uppges vara försedd med slitstarka borst av stål, den har dessutom en kraftig överdel som ska öka både driftsäkerheten och funktionen lovar Nordicc.

Borsten ska vara så spänstiga att de effektivt flyttar det sopade materialet framför sig, borstkassetterna ska också enkelt kunna lossas från modulborstens översida.

Borsten finns i olika bredder och utföranden. I standardutförandet är borsten försedd med ett gaffelfäste för att användas med till exempel teleskoplastare eller en lastmaskin.

———————————————————————————————————

Ettan no 9 2016

Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Första, andra, tredje

$
0
0
Martin Tovek hoppas på budvilliga mässbesökare när det för första gången anordnas maskinauktion på Maskinexpo. Foto: Toveks AuktionerMartin Tovek hoppas på budvilliga mässbesökare när det för första gången anordnas maskinauktion på Maskinexpo. Foto: Toveks Auktioner
Martin Tovek hoppas på budvilliga mässbesökare när det för första gången anordnas maskinauktion på Maskinexpo. Foto: Toveks Auktioner

Martin Tovek hoppas på budvilliga mässbesökare när det för första gången anordnas maskinauktion på Maskinexpo. Foto: Toveks Auktioner

För första gången blir det auktion på Maskinexpo, Toveks Auktioner som årligen säljer 55 000 – 70 000 objekt har en monter på mässan där de kommer att auktionera ut begagnade maskiner och utlovar till exempel Volvo och Caterpillar.

Det ger goda chanser att köpa dyra märken billigt, säger vd Martin Tovek i ett pressmeddelande.

Den 600 kvadratmeter stora montern ska fyllas med maskiner lovar Toveks Auktioner.

– Vi tar med 20-25 begagnade maskiner i alla storlekar till Maskinexpo. Besökarna kan granska och provköra dem innan de lägger bud på hemsidan, säger Martin Tovek.

– Det blir en salig blandning med allt från grävmaskiner och hjullastare från Volvo och Cat till mindre objekt från många olika tillverkare.

Maskinerna kommer att stå uppställda i Toveks monter under de tre mässdagarna, buden lämnas på Toveks hemsida, där ska det också finnas bilder och beskrivning på maskinerna. Själva auktionen ska sedan äga rum på lördagen, mässans avslutningsdag.

Vi hoppas att MaskinExpo blir en riktig folkfest där många passar på att provköra maskiner, lägga bud och göra riktigt bra köp, säger Martin Tovek, som också uppmanar också sina medutställare att ta chansen att sälja sina objekt på mässauktionen.

– Det vore ju väldigt roligt att få hjälpa någon att sälja ett av sina ”skrytobjekt”. Att sälja unika maskiner är alltid någonting speciellt.

———————————————————————————————————

Ettan no 9 2016

Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram


Taggat Terex trivs med Volvo

$
0
0
Terex dumprar kan bli svåra att hitta i Sverige.Terex dumprar kan bli svåra att hitta i Sverige.
Terex dumprar kan bli svåra att hitta i Sverige.

Terex dumprar kan bli svåra att hitta i Sverige.

2013 köpte Volvo Construction Equipment Terex dumprar och tipptruckar (länk), sedan dess har den skotska verksamheten genomgått en hel del förändringar, Volvo har till exempel investerat i Terex produktionsanläggning i Skottland.

Vi har fått mycket större möjligheter sedan Volvo tog över, säger John Rotherford, global key accounts director på Terex.

De har investerat kraftigt i vår fabrik med nya maskiner, vi har också infört Volvos eget produktionssystem som skiljer sig lite från det leansystem vi använde tidigare.

Terex har kort sagt gått över till Volvos sätt att göra saker, även när det gäller support och kvalitet, uppger John Rotherford.

Tanken är att Terex ska den frihet ett mindre företag har när det gäller utveckling, samtidigt som de ska kunna ta hjälp av Volvo, till exempel tekniskt, förklarar han.

Förändringarna sker steg för steg.

Hur har det gått med försäljningen sedan Volvo tog över? John Rotherford hävdar att det gått uppåt, men att det kanske inte märks på en generellt rätt svag marknad.

Det lär märkas mer om ett par år, Volvo har gett oss en annan image och andra resurser.

De första nya produkterna under Volvos ledning är under produktion, och kan förmodligen visas upp inom några år,lovar han.

Terex Baumamonter låg precis bredvid Volvos och John Rotherford ser framför sig att Volvo och Terex delar monter på nästa Bauma – 2019.

Det är dock inte aktuellt att dela även namnet, John Rotherford betonar att Terex och Volvo inte spelar på samma planhalva och att Volvo är premiummärket och Terex det lite enklare.

Terex kommer alltså inte att bli Volvo, frågan är dock om Terex förblir Terex, enligt John Rotherford har företaget rätt att använda namnet i några år till, därefter krävs förhandlingar.

Vi får se vad som händer.

Terex är i dagsläget på jakt efter fler återförsäljare världen över, inte minst i Sydamerika som är något av en blind fläck för företaget. Det finns dock fler blinda fläckar, även i Europa. Hur ser det ut för svensk del?

– Sverige har aldrig varit en marknad för oss, vi vill inte tävla med Volvo när det gäller dumprar, säger John Rotherford.

Tipptruckar är en dock annan femma – får vi kanske se fler Terex tipptruckar i Sverige framöver?

Yes, fastslår John Rotherford.

Frågan är då vem som ska sälja dem– blir det kanske Swecon?

Diskussioner pågår, säger John Rotherford, hemlighetsfullt.

Han slår dock fast att Terex inte alls behöver använda sig av Volvos återförsäljare, där det passar kan det vara ett alternativ, företaget är dock fritt att välja helt andra lösningar.

Vi gör det som passar bäst för Terex.

Oavsett om man saluför ett premiummärke eller lite enklare produkter är problemen desamma, konstaterar han.

Alla har bra maskiner numera, service och support betyder nästan mer i dag.

Återförsäljarna spelar därför en avgörande roll, det kan till och med vara svårare att få fram en bra återförsäljare än att ta fram en bra maskin.

Ja faktiskt, en bult är en bult och man kan få den att göra som man vill – annat är det med människor.

———————————————————————————————————

Ettan no 9 2016

Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Jubilaren dukar upp

$
0
0
En tyngre och starkare version av urbrokken fanns med på Bauma, den ska visas även på Svenska Maskinmässan.En tyngre och starkare version av urbrokken fanns med på Bauma, den ska visas även på Svenska Maskinmässan.
En tyngre och starkare version av urbrokken fanns med på Bauma, den ska visas även på Svenska Maskinmässan.

En tyngre och starkare version av urbrokken fanns med på Bauma, den ska visas även på Svenska Maskinmässan.

Brokk firar på Svenska Maskinmässan, företaget fyller 40 i år och det kommer att märkas även på Solvalla då företaget bjuder in till kalas på fredagen.

På maskinsidan tar man med sig sina senaste modeller.

Vi kommer med våra nya stjärnor Brokk 280 och Brokk 120 Diesel, säger Eva Skinner, marknadschef på Brokk.

Båda visades på Bauma tidigare i vår, Brokk 280 är den senaste versionen av ”urbrokken”, det vill säga Brokk 250, den första maskin som Skellefteföretaget producerade 1976.

2016 års modell ska vara tyngre men starkare än sina föregångare. Den är också först ut med Brokks nya design med delvis nya färger, bättre skyddade ytor med mera.

Brokk 120d beskrivs som världens minsta dieseldrivna rivningsrobot, maskinen lanserades tidigare i år och ska passa bra där man saknar ström eller i trånga utrymmen.

———————————————————————————————————

Ettan no 9 2016

Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Hela kedjan i en enda monter

$
0
0
Vögeles lilla vält 800-3i visas på Solvalla. Foto: VögeleVögeles lilla vält 800-3i visas på Solvalla. Foto: Vögele
Vögeles lilla vält 800-3i visas på Solvalla. Foto: Vögele

Vögeles lilla vält 800-3i visas på Solvalla. Foto: Vögele

För Wirtgens del blir det till exempel Sverigepremiär för fräsen Wirtgen W120Ri, den största modellen i serien små fräsar med en fräsbredd på 1,2 meter.

Vögele har nya asfaltläggare på plats, en av dem är Vögele Super 800-3i, en kompakt miniläggare som klarar bredder 0,5-3,5 meter

Det blir också ett antal vältar, bland dem kan nämnas Hamm H7i, en liten läggare på 6,3 ton som premiärvisades på Bauma tidigare i vår, en maskin som uppges vara enkel och bekväm att använda, den ska dessutom vara extra bra på att ”klättra”.

Kleeman kommer att också att märkas, till exempel tar Wirtgen Group med sig den mobila käftkrossen MC110Z till Solvalla, maskinen beskrivs som mångsidigt användbar och har en inmatningsöppning på 1 100 millimeter x 700 millimeter och en maximal matningskapacitet på 300 ton i timmen.

Käftkrossen ingår i den nya EVO-generationen och enligt ett pressmeddelande ska den direkta dieseldrivningen garantera högsta verkningsgrad. Försiktningen ska vara effektiv tack vare en oberoende försikt med två däck, mycket korta inställningstider utlovas också, med hänvisning till matarfickans väggar, som är integrerade i chassit och den helhydrauliska krosspaltinställningen

Wirtgen Group uppmärksammar också det faktum att företaget från och med i år har en ny logga som ska förena de fem varumärkena (Wirtgen, Vögele, Hamm, Kleemann and Benninghoven) på ett bättre sätt.

———————————————————————————————————

Ettan no 9 2016

Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Kompakta nyheter från Manitou

$
0
0
En ultrakompakt maskin, 1,49 meter bred, 1,9 meter hög och 3,67 meter lång.

En ultrakompakt maskin, 1,49 meter bred, 1,9 meter hög och 3,67 meter lång.

Manitou radade upp nyheter i sin Baumamonter, det man helst lyfte fram var kanske den nya teleskophanteraren M420H, med en lyfthöjd på 4,28 meter och en lyftkapacitet på två ton.

Tanken var att ta fram en maskin som fungerar bra i trånga utrymmen, förklarar produktexperten på plats i montern.

Manitou beskriver maskinen som ”ultrakompakt”, den är knappt 1,5 meter bred, 1,9 meter hög och 3,67 meter lång. Den har fyrhjulsdrift och allhjulsstyrning, tanken är att den därmed ska fungera bra på olika typer av underlag och vara lätt att manövrera.

Maskinen drivs av en Kubotamotor på 49 hästkrafter och har fått samma hytt som Manitous storsäljare MT625, den ska därför vara både stor och bekväm lovar Manitou.

Den är bra för renoveringsuppdrag och andra trånga utrymmen, kanske på industrier.

Den kompakta teleskoplastaren är tänkt för arbete på industrier eller i innerstan, till exempel vid renoveringar, den riktas också till uthyrare som vill kunna erbjuda multifunktionella maskiner.

Maskinen går att få med en standardundervagn eller en skidsteervariant. Enligt Manitou finns det en uppsjö av tillbehör till maskinen.

Exemplaret på Bauma var en liten förhandstitt, maskinen finns inte ute på marknaden förrän i början av 2017.

En annan nyhet var MRT 2145 som kommer ut på marknaden under andra kvartalet 2016.

Det är en mångsidig maskin, på sätt och vis tre maskiner i en eftersom den kan användas både som kran, som teleskoplastare och som plattform, säger produktexperten Thomas Chesnay.

2145 är ett tillskott till en serie som redan innehåller modellerna 1440, 1640 och 1840. Den lyfter maximalt 21 meter och 4,5 ton och drivs av en Perkins steg IIIB motor på 75 kilowatt.

Maskinen väger 14 ton och beskrivs som kompakt, tanken är att den ska komma väl till pass i trånga utrymmen, vändradien är liten och den ska vara lätt att manövrera.

Den helt nya bommen är 18 meter lång och alla komponenter, som hydraulslangar och el, har samlats inuti bommen för ett ökat skydd och minskad risk för stillestånd. Manitou utlovar dessutom en bekväm hytt med bättre sikt.

Den är enkel att använda och vi tror att den kommer att göra ett stort avtryck på marknaden, säger Thomas Chesnay.

———————————————————————————————————

Ettan no 9 2016

Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Smidig sortering av jord

$
0
0
Keestrack K1 Combo tar plats på Maskinexpo.Keestrack K1 Combo tar plats på Maskinexpo.
Keestrack K1 Combo tar plats på Maskinexpo.

Keestrack K1 Combo tar plats på Maskinexpo.

Keestrack K1 Combo Soil ska vara ett alternativ för den som vill producera matjord eller splittra två fraktioner uppger Fredheim Maskin i ett pressmeddelande.

Maskinen är baserad på Keestrack Combo, med ett toppdäck som normalt har en svetsad siktduk med maskor på 80 x 80 millimeter.

Underdäckets duk har maskor på 20 x 100 millimeter och uppges vara särskilt anpassad för matjordsproduktion. Som tillval finns toppdäck i Hardox, det går också att få ett annat underdäck.

Maskinen kan fås med larver eller fast monterat på lastväxlarflak. Det går också att få en kombination av larver och lastväxlarutförande.

Sikten är densamma som på Keestrack Combo: KT 27/12 (Heavy Duty) 2 700 x 1 200 millimeter, på två däck, siktytan blir totalt 6,5 kvadratmeter.

———————————————————————————————————

Ettan no 9 2016

Entreprenadbranschens
egen tidning!  Följ oss på
FacebookInstagram,
Twitter och Youtube
! :)

Instagram

Eldrivet från Bobcat

$
0
0
En av Bobcats storsäljare har nu vidareutvecklats till en eldriven maskin om än fortfarande på prototypstadiet.En av Bobcats storsäljare har nu vidareutvecklats till en eldriven maskin om än fortfarande på prototypstadiet.

2015 blev ett bra år för Bobcat som såg en kraftigt ökad försäljning av minigrävare på för företaget viktiga marknader. Till de mest populära modellerna hör E10 – som inte väger mer än cirka ett ton. På vårens Bauma visades modellen som prototyp i ett eldrivet utförande och nu är det dags för den svenska publiken att ta del av nykomlingen på Svenska Maskinmässan.

Maskinen har tagits fram i företagets innovationscentrum i tjeckiska Dobris tillsammans med experter från specialister på eldrivna fordon. Maskinen innehåller en helt elektriskt driven drivlina som kan hämta kraften från antingen uppladdningsbara Li-Ion-batterier eller direkt från ett 400 volts eluttag. Enligt tillverkaren kan maskinen användas två till tre timmar på en laddning och själva laddningsproceduren ska klaras av på mindre än en timme. Får maskinen dessutom tillgång till ström via kraftkabeln kan den användas även under den tid som laddningen pågår.

Storleken är densamma som den konventionella dieseldrivna modellen, inklusive zero tail-konceptet, vilket gör att den passar väl på begränsade ytor. Möjligheten att köra maskinen helt utan utsläpp och med ett minimum av buller gör att den bland annat är tänkt för användning inomhus i samband med rivningsarbeten – exempelvis demoleringsuppdrag med hammare. Därför har den också anpassats för att minska risken för störningar i flödet av hydraulolja. Bland annat har den utrustats med ett utlovat effektivt system för oljekylning.

På mässan introduceras även en uppgradering av den populära hjulgrävaren E55W. E57W har en arbetsvikt på strax under sex ton och är utrustad med en steg IIIb-anpassad motor på 42,5 kilowatt – fyra procent starkare än föregångarens. Utsläppskraven klaras utan dieselpartikelfilter och dessutom utlovas sju procent sänkt bränsleförbrukning.

Hydraulsystemet har uppgraderats, vilket bland annat betyder att lyftkapaciteten ökat tio procent, enligt tillverkaren.

Grävdjupet anges till 3 495 millimeter, men maskinen kan fås med ett förlängt grävaggregat och därmed klara 3 795 millimeter och en tömningshöjd på 4 510 millimeter.

Även hytten har fått ett lyft med värme i stolen, sjutums pekskärm och välformade reglage.

Sverigepremiär för Volvos största

$
0
0
Volvo jobbar sig uppåt i storlekarna. Svensk premiärvisning utlovas på Solvalla.Volvo jobbar sig uppåt i storlekarna. Svensk premiärvisning utlovas på Solvalla.

Eftersom företaget redan tidigare gett klartecken för att visa den nya midjestyrda dumpern A60H med kapacitet att lasta 55 ton innebär det att båda storheter som nyligen hade världspremiär på Bauma kommer att visas på Solvalla.

EC750E som presenterades utförligt i Leveranstidningen Entreprenad 08.16 är en bandgrävare i 75-tonsklassen och därmed störst av de grävmaskinsmodeller som saluförs på den svenska marknaden. I sortimentet finns också en 90-tonnare som i varje fall så här långt inte är avsedd för reglerade marknader som EU.


Information i realtid ökar produktiviteten

$
0
0
Load Assist har tagits fram för Volvos hjullastare L110H-L250H och består av ett integrerat system som tar bort gissningsmomentet vid lastning.Load Assist har tagits fram för Volvos hjullastare L110H-L250H och består av ett integrerat system som tar bort gissningsmomentet vid lastning.

Maskinutveckling handlar inte bara om att minska avgasutsläpp och kunna lyfta mer i skopan. På vårens Bauma visade bland annat Volvo hur arbetet kan effektiviseras med hjälp av smarta programvaror i kombination med allt mer sofistikerad kommunikationsteknik.

På Svenska Maskinmässan är det den svenska marknadens tur att lära känna bland annat lastindikeringssystemet Load Assist som utvecklats speciellt för företagets hjullastare i storlekar från L110H till L250H. Tillverkarens huvudpoäng är att systemet mäter vikten på materialet i skopan med en noggrannhet på en till två procent. Därmed elimineras gissningsmomentet, föraren kan lasta till högsta möjliga lastkapacitet utan risk för vare sig överlastning, underlastning eller omvägning. Det innebär, enligt tillverkaren, att materialsvinn och maskinslitage minskar med snabbare lastcykler och ökad produktivitet som följd.

En justerbar 10-tums pekskärm i hytten kräver minimal interaktion och ska kunna skötas med ett minimum av utbildning.

En justerbar 10-tums pekskärm i hytten kräver minimal interaktion och ska kunna skötas med ett minimum av utbildning.

Till och med på sluttningar och ojämn mark ska mängden material som flyttas kunna beräknas både korrekt och enkelt.

Load Assist kan kombineras med den högupplösta displayen Co-Pilot av pekskärmstyp i hytten. Ambitionen har varit att skapa en omborddisplay som är så intuitiv att den kan användas med mycket begränsad utbildning. Den justerbara 10-tumsdisplayen har en hårddisk på 14 GB, vilket ska ge tillräckligt lagringsutrymme för omfattande information om maskinens prestanda och produktivitet i cirka sju månader.

Via displayen får föraren mängder med relevant information utan krav på stora insatser i form av interaktion – exempelvis har antalet skärmmenyer begränsats.

Föraren kan få information när lastgränserna överskrids genom anpassningsbara ljud- och ljussignaler. Där finns även lastningstider, tid för att flytta materiallager, antal kundlastbilar som lastats, och de volymer som lastats på kundlastbilarna.

Användaren kan ange önskad densitet på en kalibreringsskärm. Efter kalibrering med applikationsspecifika data skapas en densitetsberäkning med utlovad hög precision.

Användaren kan ange önskad densitet på en kalibreringsskärm. Efter kalibrering med applikationsspecifika data skapas en densitetsberäkning med utlovad hög precision.

Även tips visas på skärmen för att optimera såväl drifttid som användarvänlighet. Föraren kan också anpassa funktioner och mål på några få sekunder och enkelt övervaka hur det egna arbetet fortskrider.

Finns backkamera monterad går givetvis även bilder därifrån vidare till displayen, vilket ytterligare utlovas bidra till optimerade lastcykler.

Volvo lovar också robusta ingående komponenter, där bland annat de tre tröghetsmätarna, de två lastsensorerna och displayen är byggda för att motstå vibrationer, fukt och extremt väder.

Den högupplösta pekskärmen finns naturligtvis tillgänglig för betydligt större modellutbud än hjullastarna och ger förarna realtidsinformation om det arbete som utförs oavsett om det gäller asfaltpackning, grävning av diken eller lastning av tungt material.

Compact Assist omfattar bland annat mappning av passeringar och temperatur samt datalagring. Systemet innehåller även teknik för realtidsmappning av densiteten.

Compact Assist omfattar bland annat mappning av passeringar och temperatur samt datalagring. Systemet innehåller även teknik för realtidsmappning av densiteten.

Compact Assist omfattar bland annat mappning av passeringar och temperatur samt datalagring. Systemet innehåller även teknik för realtidsmappning av densiteten.

Displayen ingår vid tillval av de olika paket som ingår i Volvo Assist. Utöver Load Assist rör det sig om Dig Assist (enligt Swecon ännu inte tillgängligt på den svenska marknaden) för grävmaskiner, Compact Assist för asfaltvältar och Pave Assist för läggare. Enligt Volvo innebär tillgången på information om maskin, jobb och material att användarna kan se resultat i form av mer utfört arbete per liter bränsle.

Swecon lyfter fram Compact Assist som något av en revolution för asfaltpackning. Tekniken erbjuds i två paket; Volvo Intelligent Compaction och Intelligent Compaction with Density Direct. Förutom passeringsmappning, temperaturmappning och datalagring finns även teknik för realtidsmappning av densiteten.

Information i realtid ger föraren möjlighet att styra sitt arbete, vilket spar tid vid provtagning och förbättrar packningsresultatet.

Information i realtid ger föraren möjlighet att styra sitt arbete, vilket spar tid vid provtagning och förbättrar packningsresultatet.

Densitetsmappning har beskrivits som asfaltläggningens heliga Graal. Den som först lanserar sådan teknik kommer att föra asfaltläggningsbranschen ett stort steg framåt. Och det var Volvo som gjorde det. Intelligent Compaction med Density Direct ger förarna realtidsinformation om densiteten – det slutgiltiga måttet på hur väl arbetet utförts, säger Fares Beainy, forskningsingenjör på Volvo Construction Equipment.

Applikationen Intelligent Compaction med Density Direct utnyttjar en kalibreringsskärm, där användaren anger önskad densitet för det aktuella arbetet. När den patenterade tekniken kalibrerats med applikationsspecifika data skapas en densitetsberäkning som inte ska avvika mer än högst 1,5 procent från provtagningen. Föraren kan därefter styra sitt arbete efter den realtidsinformation som ges.

Det innebär bland annat att eventuella brister i densiteten snabbt kan åtgärdas och minimera risken för sämre beläggningskvalitet. Dessutom sparas tid vid provtagning samtidigt som behovet av manuell provtagning minskar, vilket inte minst har betydelse i form av ökad säkerhet på arbetsplatsen.

En densitetskarta visas på skärmen i hytten där olika färger motsvarar olika densiteter samtidigt som numeriska densitetsvärden visas i skärmens hörn.

Temperaturmätning och passeringsmappning i realtid ingår i båda applikationerna. Varje vältpassering visas på skärmen med unika färger. Föraren ser direkt hur arbetet ska anpassas så att täckningen blir jämn. Temperaturmappningen visar en “temperaturkarta”, där vältens körväg visas ovanpå den senaste temperaturmätningen av underlaget.

Data från passerings-, temperatur- och densitetsmappningarna lagras i Co-Pilots inbyggda minne, som även här ska räcka till cirka sju månaders loggning. Informationen kan säkerhetskopieras till en USB-enhet och granskas i Veta-format. Båda paketen innehåller även främre och bakre IR-temperaturgivare.

Tekniken finns att tillgå för valda modeller bland företagets asfaltvältar, bland annat den nya DD105.

Nysatsning för Komatsu

$
0
0
Komatsu var tidigt ute med en hybridgrävare. På Svenska Maskinmässan visas tredje generationen.Komatsu var tidigt ute med en hybridgrävare. På Svenska Maskinmässan visas tredje generationen.

För Söderberg & Haak väntar en minst sagt spännande tid. Företaget ska nu lyfta världens näst största tillverkare av entreprenadmaskiner på en av de svåraste marknader som finns – Volvoland, där det Eskilstunabaserade företaget har sin logga på ungefär var tredje entreprenadmaskin som såldes under 2015.

Hesselberg Maskin hade målsättningen att lyfta Komatsu till den tredje största maskinleverantören i Sverige – och det är bara att konstatera att dit är det lång väg att vandra. Söderberg & Haak har dock fått något av en rivstart. Bland annat tecknades nyligen en stororder med Ivarssons Entreprenad. Det Lilla Edet-baserade företaget lade en order på två 43-tons PC 360-11 långgrävare och en 25-tons D65 PXi bandschaktare med “Intelligent Machine Control”, vilket innebär Sverigepremiär för ett fabriksbyggt, totalanpassat maskinstyrningssystem för modellen. Leveransen omfattar även tre mini- och midigrävare från 1,8 till 8,5 ton.

Dessutom kommer nu Svenska Maskinmässan som ligger helt rätt i tiden för en nyintroduktion av Komatsu i Sverige. Tanken är att visa det mesta från minigrävare till stora bandgrävare samt några hjullastare.

En aktuell uppgift för Thord Wreter, nybliven varumärkeschef för Komatsu hos Söderberg & Haak, är att se över maskinutbudet och hitta någon form av prioriteringsordning för de maskiner som ska introduceras i Sverige.

I uppdraget ingår också att hålla kontakt med återförsäljarna och målet är tufft – det finns förväntningar om en kraftigt ökad försäljning. Förhoppningen är att nå en tvåsiffrig marknadsandel redan inom något år. Redan nu har de initiala planerna skissats.

Kortrumpad bandgrävare i 14-tonsklassen med utlovat bra balans och stor lyftkraft.

Kortrumpad bandgrävare i 14-tonsklassen med utlovat bra balans och stor lyftkraft.

Vi vill visa bredden på vårt grävmaskinssortiment. Många förknippar till exempel inte Komatsu med minigrävare så där vill vi passa på att visa att vi har maskiner ända ner till 1,8 ton, säger Thord Wreter.

Det har gått fort och det finns fortfarande en del kvar att göra, men det är en väldigt spännande tid som vi har framför oss. Vi håller på med en översyn av sortimentet och inom kort ska vi ha ett färdigt grundsortiment som består av grävmaskiner upp till nio ton och hjullastare upp till 15 ton. Det ska alla våra återförsäljare erbjuda. Därtill kommer ett sortiment av tyngre entreprenadmaskiner som renodlade entreprenadsäljare med säte hos oss i Söderberg & Haak tar hand om.

Tanken är att börja lite försiktigt med de vanligaste maskinstorlekarna och typerna och allt eftersom introducera specialsortimentet, där inte minst demoleringsmaskinerna använts i Sverige sedan länge, men en väsentlig skillnad jämfört med tidigare är att det inte kommer att bli riktigt lika hårt fokus på grävmaskiner utan mer kraft kommer att ägnas åt exempelvis hjullastare. Efter hand blir det också fler maskintyper som dumprar och bandschaktare, produkttyper som tidigare saknats hos Söderberg & Haak.

Vi har kompetens och erfarenhet från entreprenadbranschen genom JCB, men nu får vi ta ytterligare ett kliv med tyngre maskiner och flera nya produktkategorier, säger Thord Wreter, som själv jobbat på Söderberg & Haak sedan 2014, främst med försäljning av JCB-programmet.

God hjälp i det fortsatta arbetet har företaget i och med att man kunde överta personal med erfarenhet av Komatsus maskiner från Hesselberg Maskin i samband med att agenturen flyttades.

I praktiken togs nästan hela inkråmet i Hesselbergs Maskins svenska verksamhet över med personal, lager och förpliktelser. Där ingår bland annat verkstaden i Göteborg, anläggningen i Knivsta och verksamheten på Nordkalk på Gotland, inklusive kontraktet.

Det enda som inte följer med i köpet är den gruvinriktade verksamheten och säljaren i Kiruna som stannar kvar i Hesselberg Maskin.

Svenska Maskinmässan på Solvalla blir nu något av avstamp för kombinationen Söderberg & Haak och Komatsu på den svenska marknaden. Helt enligt de uppdragna riktlinjerna kommer montern att domineras av grävmaskiner i storlekar från ungefär ett till 31 ton. Även hjullastarsidan blir hyggligt representerad med modeller från strax under sex och upp till närmare 36 ton.

Under 2010 års Bauma lanserade Komatsu sin första hybridgrävare i Europa. Då hade maskinen som vägde in i klassen kring 20 ton redan testats under ett flertal år i Japan och Kina. Modellen ersattes snabbt av en något större som därefter uppgraderats och som nu kommer att visas på Svenska Maskinmässan i form av HB215LC-2 som beskrivs som tredje generatiionens hybrid. Det fanns länge en förhoppning om att den rykande färska 36-tonshybriden HB365LC-3 skulle hinna fram i tid. Maskinen hade Europapremiär på Bauma, men som det ser ut i skrivande stund får den svenska publiken vänta ett tag till på en av de mer uppmärksammade nyheterna på Münchenmässan.

Däremot visas det senaste tillskottet till Komatsus utbud av grävmaskiner. PC138US-11 är en kortrumpad bandgrävare i 14-tonsklassen som med sitt kompakta format kan passa såväl i innerstadskärnor med begränsat utrymme som på smala vägar. Enligt tillverkaren har maskinen samma lyftkapacitet och stabilitet som en konventionell maskin med långt bakparti.

Bra åtkomlighet för service utlovas liksom en ljudnivå i hytten som understiger 71 dB(A). Avancerad teknik håller koll på motorn, diagnostiserar och förmedlar informationen till en display i hytten och till snart sagt vilken som helst annan plats som önskas. Med hjälp av kameror kan föraren också få en bild som ger ett fågelperspektiv över maskinens närmaste omgivning, vilket minskar olycksrisken avsevärt.

Ytterligare en av de nya Baumamaskinerna aviseras – PC240LC-11 som väger in i 25-tonsklassen. Upp till sex procents förbättrad bränsleeffektivitet utlovas liksom bättre hytt, enklare service och avancerade system för bland annat maskinövervakning och diagnostisering. Precis som för företagets övriga steg IV-anpassade maskiner finns möjlighet att teckna ett tre-årigt (upp till 2 000 timmar) serviceprogram och en fem-årig garanti (upp till 9 000 timmar).

Enligt planerna kommer montern att innehålla ett urval grävmaskiner av olika typer i storlekar från cirka ett till 31 ton och hjullastare som fyller intervallet sex till 36 ton.

 

Japan på frammarsch satsar hårdare i Sverige

$
0
0
Tiotonnare som är Yanmars första modell med tvådelad bom.Tiotonnare som är Yanmars första modell med tvådelad bom.

Det går bra för Yanmar. Företagets inriktning på mindre maskiner ligger i varje fall just nu väldigt rätt i tiden och försäljningen rullar på. Det japanska företaget drar nytta av att det just nu är gamla stabila marknader som Japan, Nordamerika och Europa som håller nivåerna uppe. Företaget drabbas inte så hårt när marknaden viker i exempelvis Kina och många andra länder där arbetskraften är så billig att små entreprenadmaskiner har svårt att stå sig i konkurrensen. Företaget drabbas heller inte i någon större grad av en gruvindustri som fortfarande går på sparlåga vad gäller investeringar i nya maskiner.

Det går fantastiskt bra just nu. Inte minst säljer vi mycket till maskinuthyrarna där till exempel Cramo är en viktig kund, säger Magnus Täljemark, försäljningsansvarig för det japanska företaget i Europa.

Tredelad bom som ger stor flexibilitet och smidighet, vilket inte minst underlättar vid arbete på små ytor.

Tredelad bom som ger stor flexibilitet och smidighet, vilket inte minst underlättar vid arbete på små ytor.

För ett par år sedan beställde exempelvis Cramo ungefär 500 minigrävare från Yanmar. Erfarenheterna har varit så pass goda att företaget tidigare i år beställde ytterligare närmare 1 000 minigrävare för leverans under en tvåårsperiod.

Något av ett kvitto på de goda tiderna är brittiska International Constructions lista över världens 50 största tillverkare av entreprenadmaskiner. Enda nykomling på listan under 2015 var Yanmar som rusade ända upp till plats 39. Förra året kunde företaget också fira ett jubileum i och med att den franska fabriken i Saint-Dizier levererade maskin nummer 60 000.

En viktig del i framgångarna är vårt nära samarbete med uthyrningsföretagen, bland annat är vi medlem i den europeiska rentalorganisationen och sitter med i den tekniska kommittén. Vi har också ett nära samarbete med Cramo. Ungefär halva den europeiska marknaden hänförs till rental. Då är det självklart att vi lyssnar på vad de har att säga och hela tiden står på tå för att förbättra våra produkter där det behövs. Och det bästa är att fabriken verkligen lyssnar och tar till sig av våra kunders önskemål och behov, säger Magnus Täljemark.

1,2 tons minigrävare med lång undervagn och joysticks hämtad från större modeller.

1,2 tons minigrävare med lång undervagn och joysticks hämtad från större modeller.

Det är väldigt viktigt att vi håller vad vi lovar och där är servicen av enormt stor betydelse. Målsättningen är att beställningar som görs föra klockan fyra på eftermiddagen ska levereras redan nästa dag. Vi klarar 24 timmars leveranstid för ungefär 94-95 procent av de efterfrågade produkterna. Visserligen byggs ungefär 70 procent i Japan, men resterande 30 procent byggs i Saint-Dizier i Frankrike där vi har en kapacitet på ungefär 30 enheter per dag eller 7 500 per år. Här görs också merparten av den lokala kundanpassningen. Därmed finns också ett lokalt centrallager väl placerat, vilket gör det lättare att hålla leveranstiderna på reservdelar nere. Ännu bättre blir det i sommar då vi flyttar till en helt ny reservdelsdepå i Saint-Dizier.

Just nu märker vi exempelvis att intresset i Baltikum ökar, dessutom fokuserar vi mycket på att utveckla vårt nät av återförsäljare i Norden, inte minst i Sverige där vi är starkast i söder och tar marknadsandelar, men vi skulle gärna bli starkare i bland annat Stockholmsområdet. Den nyblivne återförsäljaren GT Trading i Bro blir där en viktig länk. Även vår generalagent Wiklund Trading satsar hårt. Bland annat investeras i Billeberga för att fördubbla verkstadskapaciteten samtidigt som företaget gör nyanställningar och växer.

Black edition visades i Sverige redan förra året. I år fanns den på Bauma. Maskinmodellen kommer även att visas på Svenska Maskinmässan.

Black edition visades i Sverige redan förra året. I år fanns den på Bauma. Maskinmodellen kommer även att visas på Svenska Maskinmässan.

Även Yanmar gör sitt för att hålla ångan uppe. På vårens Bauma visades en hel del nyheter och en del av dessa kommer att visas på Svenska Maskinmässan. Exempelvis aviseras Vio12 och B7-Sigma-6 liksom SV100-2PB som visserligen lanserades redan sensommaren 2015, men som nu visas på en svensk mässa för första gången. På plats finns även SV26, lanserad förra året, Vio38 samt exempel ur företagets utbud av Cormidi-tillverkade minidumprar – bland annat aviseras C08 som lastar runt 800 kg.

Minigrävare är inte minst avsedda för arbete i trånga miljöer och en primär uppgift för leverantörernas konstruktörer är att skapa flexibla och smidiga lösningar. I Yanmars fall är en tumregel att Vio-modellerna är zero tail-lösningar medan SV-serien är kortrumpad.

1971 presenterade Yanmar sin första minigrävare. I dag täcker produkterna intervallet 0,8 till 10 ton.

1971 presenterade Yanmar sin första minigrävare. I dag täcker produkterna intervallet 0,8 till 10 ton.

SV100 2PB är en tiotonsmaskin, och den första i företagets produktutbud att vara utrustad med en tvådelad bom. Inspirationskälla är större hjulburna grävare och vinsten märks, enligt Magnus Täljemark, främst vid tyngre lyft och i samband med lastning där det krävs hög precision.

Inklusive den extra motvikten är modellen cirka 845 kg tyngre än motsvarande maskin med konventionell bom.

Vio12 väger in på cirka 1,2 ton och är utrustad med två joysticks, beprövade från användning i företagets större minigrävare. Enligt tillverkaren är undervagnen med sina 1 440 millimeter längst i klassen.

Det gör den både stabilare och bekvämare att köra, säger Magnus Täljemark.

Ett udda inslag i Yanmar-programmet är B7 Sigma-6, en bandgrävare som svänger inom sin egen bandbredd, väger drygt åtta ton och har fått sitt namn efter den grekiska bokstaven sigma. Bommen är nämligen tredelad och delvis svängbar, vilket gör att aggregatet kan vinklas och vridas på en mängd kontrollerade sätt.

I skrivande stund är det osäkert om Wiklund Trading också får med sig Kramers mest intressanta inslag på Bauma, den batteridrivna lastaren 5055-E, enligt tillverkaren den första helt elektriska hjullastaren i sin storlek – cirka 0,55 kubikmeters skopa.

Det är en självklar nyhet – om vi bara lyckas få hit den, säger Henrik Wiklund.

Mer att läsa om lastaren finns i Leveranstidningen Entreprenad 08.16.

En del andra lastare kommer dock att vara på plats – bland annat K 8105 – en specialpimpad maskin som smyckats med kromade detaljer både in- och utvändigt och följdriktigt tilldelats beteckningen crome edition.

Nu utmanas Volvos lastare

$
0
0
Kombinationen av hydrostatisk och mekanisk drivlina i en ny generation hjullastare är ett av de skäl Liebherr anför i ambitionen att ta marknadsandelar från Volvo.Kombinationen av hydrostatisk och mekanisk drivlina i en ny generation hjullastare är ett av de skäl Liebherr anför i ambitionen att ta marknadsandelar från Volvo.

Liebherr är inne i en framgångsfas. Internationellt har företaget tagit sig upp på sjätte plats på International Constructions lista över världens största tillverkare av entreprenadmaskiner. Företaget har klättrat förbi Volvo som rasat ner till sjunde plats, även om gapet inte är så stort.

Sedan etableringen av ett eget dotterbolag i Sverige 2006 har Liebherr tagit för sig bra även på den svenska marknaden. Målet är att bli nummer tre och dit är det en bit kvar, men maskinparken är bred och lanseringarna av nya produkter duggar tätt.

När Svenska Maskinmässan arrangeras för första gången på Solvalla 2-4 juni står det tyska familjeföretaget väl rustat med ett flertal rykande färska produkter. Om Jörg Miethke, ansvarig för den svenska verksamheten får lyfta fram en produkt ur högen väljer han tveklöst den nya hjullastargeneration som presenterades i slutet av 2015.

Mer kraft med minskad bränsleförbrukning och minskade utsläpp utlovas i de nya steg IV-anpassade grävmaskinerna på både band och hjul.

Mer kraft med minskad bränsleförbrukning och minskade utsläpp utlovas i de nya steg IV-anpassade grävmaskinerna på både band och hjul.

Vårt främsta fokus blir X-Power-lastarna. Vi tror att den här generationen matchar de svenska önskemålen och behoven perfekt, säger Jörg Miethke.

Det nya konceptet finns i de större hjullastarna, från L 550 till L 586, vilket innebär standardskopor från 3,2 till 6,0 kubikmeter och vikter mellan 17 och 33 ton. Leveranstidningen Entreprenad fick en förhandstitt på de nya hjullastarna i slutet av 2015 och ett utförligt reportage finns i utgåva 17.15.

De nya lastarna väckte berättigad uppmärksamhet när de lanserades för en större publik på årets Bauma och på Svenska Maskinmässan på Solvalla 2-4 juni är det den mycket svårflirtade svenska marknaden som står på tur.

Förra året gjorde Liebherr en kraftfull inbrytning med sina bandschaktare i Sverige. Nu breddas programmet neråt i storlekarna.

Förra året gjorde Liebherr en kraftfull inbrytning med sina bandschaktare i Sverige. Nu breddas programmet neråt i storlekarna.

Det som framför allt skiljer nykomlingarna från konventionella lösningar är kombinationen av hydrostatisk och mekanisk drivlina. Den hydrostatiska drivningen är effektivast i lastningsfasen och vid körning korta sträckor. Vid längre körningar och i motlut träder den mekaniska lösningen in. Samspelet mellan de två teknikerna sköts med automatik utan märkbara växlingar och utan att maskinen tappar kraften ner i backen vid övergångarna. Allt övervakas av ett intelligent system som ska säkerställa att samspelet mellan motor, transmission och arbetshydraulik alltid ger optimal produktivitet. En bränslebesparing på upp till 30 procent utlovas jämfört med konventionella lastare.

Kompakt 4-axlad mobilkran från förra året som bland annat kan förses med ett så kallat Plus-paket som ökar lastförmågan.

Kompakt 4-axlad mobilkran från förra året som bland annat kan förses med ett så kallat Plus-paket som ökar lastförmågan.

X-Power-lastarna får sällskap av L546, en hjullastare i mellanformat som lanserades på Bauma tillsammans med två mindre syskon. I likhet med sina större släktingar har vitala komponenter bytts ut mot kraftigare och mer stryktåliga delar som ska medverka till ökad livslängd.

De tre maskinerna väger in mellan elva och fjorton ton och är utrustade med en hydrostatisk drivlina som utlovas ge en bränslebesparing på upp till 25 procent jämfört med andra lastare i samma klass.

Enligt planerna ska de första maskinerna kunna levereras till kund under andra halvåret i år.

Liebherr ser en klar potential att ta marknadsandelar i Sverige för sina materialhanterare.

Liebherr ser en klar potential att ta marknadsandelar i Sverige för sina materialhanterare.

På plats finns också exempel på de nya steg IV-anpassade grävarna. Bland annat visas hjulgrävaren A918 som utlovas ge mer kraft med minskade utsläpp och minskad bränsleförbrukning. Även hytten har fått en rejäl uppgradering.

Bandgrävaren R936 släpptes på marknaden i början av 2016 och är en direkt efterföljare till företagets första steg IV-grävare, R946, som introducerades på Intermat förra året. Även här utlovas mer styrka, mindre bränsleförbrukning och minskade utsläpp.

Förra året tog bandschaktarförsäljningen i Sverige ett rejält skutt uppåt. En väsentlig orsak var att Liebherr bröt in starkt på en förhållandevis begränsad marknad. Företaget introducerade en ny serie bandschaktare i slutet av 2014 och nu fortsätter utvecklingen med de mindre maskinerna.

Elva till fjorton tons hjullastare som ska vara både mer stryktåliga och mindre bränsletörstiga än sina föregångare.

Elva till fjorton tons hjullastare som ska vara både mer stryktåliga och mindre bränsletörstiga än sina föregångare.

Liksom sina föregångare i sjätte generationens bandschaktare kan PR 716 köras i två arbetslägen, full kraft eller maximal ekonomi beroende på arbetsuppgift.

Köparen kan välja mellan flera olika bandvagnar och det finns också möjlighet att välja bland olika tillbehör som rivtänder, vinsch och motvikt.

På plats kommer också att finnas exempel på Liebherrs utbud av materialhanterare och mobilkranar – utrustning som har ett eller flera år på nacken, men som visar bredden i sortimentet.

Bredd och teknik i centrum för Cat

$
0
0
Möjligheten till demokörning av en hybrid i 40-tonsklassen ska bidra till att Cats rykte som bränsleslukare raderas ut.Möjligheten till demokörning av en hybrid i 40-tonsklassen ska bidra till att Cats rykte som bränsleslukare raderas ut.

Caterpillar valde i vanlig ordning att visa upp ett omfattande axplock ur sin gigantiska produktpalett på vårens Bauma. Informationsflödet blev inte mindre av att mycket fokus hamnade på den smarta teknologi och de system som maskinerna numer är sprängfyllda av för att underlätta och effektivisera förarnas arbete.

Budskapet är att musklerna visserligen är viktiga, men att det blir ännu bättre om hjärnan får vara med. Maskinen blir därmed bara början och inte bara kan utan bör fyllas med allehanda godsaker.

Åtskilliga av dessa läckerbitar kommer att hänga med till Svenska Maskinmässan. Cat Grade med assist ska göra det lättare att gräva rätt, Cat Slope Assist ska göra jobbet betydligt lättare för en bandschaktarförare, Cat Compact ska se till att kompakteringen blir korrekt snabbast möjligt, Cat Payload ska minska risken för över- eller underlaster i dumprar, större hjullastare och grävmaskiner. Listan kan göras betydligt längre och omfattar även registrering, presentation och distribution av allehanda information som rör det mesta från maskinstatus och servicebehov till förarutbildning och mycket annat. Den som vill läsa på lite extra innan mässan öppnar hittar åtskilligt om det tekniska innehållet i Caterpillars maskiner i vårens tidigare utgåvor av Leveranstidningen Entreprenad.

Med smart teknologi integrerad i maskinen ska arbetet utföras snabbare och med bättre precision.

Med smart teknologi integrerad i maskinen ska arbetet utföras snabbare och med bättre precision.

Vi kommer att lägga mycket krut på teknologi och lyfta värdet på teknikinnehållet i maskinerna. Inte minst vill vi belysa värdet av hybridteknologi och dessutom motbevisa myten att Caterpillar drar mycket bränsle. Därför kommer en av våra demomaskiner att vara vår hybrid 336F som fyllts med avancerad teknik som gjort den ännu effektivare vid både lastning och transport, säger Joakim Lundberg, marknadskoordinator på Pon Equipment.

Cats hybridgrävare väger in kring 40 ton och har nu utrustats med det som kallas Cat Production Measurement som beskrivs som branschens första integrerade nyttolastsystem för grävmaskiner som väger laster ”i farten” när bommen svänger utan avbrott i lastcykeln. Nyttolastdata kan avläsas i en display i hytten och gör det därmed möjligt för föraren att lasta till exakta specifikationer, varken för mycket eller för litet. Systemet meddelar till och med på skärmen när det sista skoplasset överskrider gränsen för lastbilens nyttolast.

Svenska Maskinmässan innebär Sverigepremiär för den kortrumpade M315 vars storhet inte minst ligger i det kompakta formatet.

Svenska Maskinmässan innebär Sverigepremiär för den kortrumpade M315 vars storhet inte minst ligger i det kompakta formatet.

Informationen sparas och kan ligga till grund för beslut som gäller exempelvis logistik och prestanda. Givetvis finns också teknik som kan förmedla data trådlöst till lämplig mottagare.

En grävmaskinsmodell som tycks väcka mer och mer intresse – inte minst i Sverige – är hjulgrävare i storlekar kring och en bit över 15 ton. Cats svar är de kortrumpade M315F och M317F som lanserades på Bauma och i varje fall den mindre av de två modellerna aviseras till Svenska Maskinmässan.

Maskintypen används ofta i stadsmiljö, i trånga utrymmen, något som gör smidighet och flexibilitet till starka säljargument. Cat ger bland annat möjligheten att välja bland olika alternativ vad gäller underreden, sticklängder och bomtyper. Offsetbommen gör det exempelvis möjligt att gräva intill väggar och byggnader, nivellera under körning och gräva under befintliga ledningar. Den variabelt justerbara bommen kan vara ett alternativ där det krävs tunga lyft, med bra sikt på höger sida och bättre balans vid körning.

Maskinentreprenörernas medlemmar kan i fortsättningen köpa vissa utvalda maskiner med viss rabatt och förlängd garanti.

Maskinentreprenörernas medlemmar kan i fortsättningen köpa vissa utvalda maskiner med viss rabatt och förlängd garanti.

Styrsystemet som hanteras via joystick underlättar manövrering. Föraren kan exempelvis hålla båda händerna på joystickarna och fortsätta arbeta även när maskinen är i rörelse.

Maskinerna är utformade som redskapsbärare med allt som krävs för snabba redskapsbyten, extra hydraulledningar och ett skärmbaserat redskapsstyrsystem. Upp till tio olika inställningar för flöde och tryck kan ställas in i förväg, anpassade för olika arbetsredskap.

Särskilda hjälpfunktioner på joysticken och fotpedalen gör att föraren via skärmen kan välja vilken knapp och/eller vilket skjutreglage som föredras för ett visst arbetsredskap.

Sverigepremiär för asfaltutläggare med inbyggd teknik som bland annat håller nere bränsleförbrukningen.

Sverigepremiär för asfaltutläggare med inbyggd teknik som bland annat håller nere bränsleförbrukningen.

Bränsleekonomi är av stor vikt, vilket möts med flera funktioner. Automatisk motorvarvtalsstyrning minskar motorhastigheten när maximalt varvtal inte behövs. Motorn stängs av när den gått på tomgång under en förinställd tidsperiod. Eco-läget på de nya modellerna utlovas reducera varvtalet utan effektminskning. Automatisk växling till körläge ska optimera drivlinans prestanda och sparar samtidigt bränsle liksom kylsystemets fläkt med variabel hastighet.

Pon kommer också att visa fram exempel från de sex maskinmodeller som ingår i den så kallade ME-edition. Enligt ett färskt samarbetsavtal mellan Pon Equipment och Maskinentreprenörerna finns nu möjlighet för Maskinentreprenörernas medlemmar att välja bland fyra grävmaskinsmodeller och två hjullastare till specialpris och med förlängd garanti och rabatt på serviceavtalet som extra bonus. Vad gäller grävmaskinerna finns Engcon med som huvudleverantör av tiltrotator och andra redskap.

Cat Production Measurement använder lyftcylindergivare för att mäta hydraultryck och skopans läge för att beräkna nyttolasten med en noggrannhet på ± fem procent när bommen svängs.

Cat Production Measurement använder lyftcylindergivare för att mäta hydraultryck och skopans läge för att beräkna nyttolasten med en noggrannhet på ± fem procent när bommen svängs.

Ytterligare en Sverigepremiär som utlovas är någon av de mindre asfaltläggare som med läggningsbredder på 4,0 meter (hjulburna AP300F) och 4,6 meter (bandgående AP355F) också hade världspremiär på Bauma. Båda modellerna är utrustade med nyutvecklade eluppvärmda skridar i SE34-serien. Även skridarna finns i två varianter – renodlat vibrerande eller en kombination av vibrations- och stampknivssystem.

Båda modellerna drivs av Cats egen C3.3B-motor på 55 kilowatt (73,8 hästkrafter) med ekonomiläge och automatisk motorvarvtalsstyrning som reglerar motorvarvtalet baserat på belastning.

Systemet för automatisk fyllning regleras med en enda knapptryckning och växlar mellan skruv- och transportördrivning för att bygga med rätt materialhöjd från början. Även systemet för automatisk matning regleras med en enda brytare som ersätter fyra brytare på tidigare modeller. Föraren slipper nu manuellt aktivera varje skruv och transportör.

Vid förflyttning till en ny startpunkt lyfter det konfigurerbara körläget samtidigt skruvar och skrid, vilket minskar risken för skador från trottoarkanter och andra hinder.

Alla Sverigepremiärer till trots finns dock risk att showen tas hem av ett kraftpaket som i sin äldsta utformning presenterades för marknaden år 1977 och då var den största i sitt slag – bandschaktaren D10. Några prototyper hade dock visats upp med viss oregelbundenhet sedan 1973. Förra året gjorde Liebherr en stark inbrytning på den svenska bandschaktarmarknaden och den bandschaktare som företaget visade på Entreprenadexpo i Borgeby fick göra skäl för dagpenningen på demofältet. Nu kommer Caterpillars kontring.

Viewing all 272 articles
Browse latest View live